Ochota Barrels

In de herfst van 2020 kregen wij het verdrietige bericht dat Taras Ochota aan een systeemziekte waar hij al langer aan leed was overleden, op 49-jarige leeftijd.
We zaten net genoeglijk en op de voor hem kenmerkende branie-humoristische toon te mailen over de nieuwe oogst. Dat gesprek hebben we met zijn vrouw Amber voortgezet, die zich vastberaden heeft voorgenomen het gezamenlijk opgebouwde levenswerk voort te zetten. Zij zegt het zelf zo ontroerend en eloquent dat ik haar graag het woord laat:
“…Before Ochota Barrels, Taras and I worked together both here and overseas. Firstly in Australia setting up vineyards all over the hills and selling wine in cellar doors, while making our own back yard wine. Taras went on to manage the vineyards, study oenology and then work as a winemaker, while I studied education and worked with disadvantaged youth and then early childhood teaching. A few years later, after working in California, Taras was offered a job as a flying wine maker in Sweden and when we got there I was also employed, coordinating packaging and assisting in the lab.
In the summers we would fly to work in southern Italy at the cantina. Taras as winemaker and me as cellar hand and doing the laboratory analysis.
It was all just beyond incredible.
When we came home to have babies and start Ochota Barrels, we moved to Basket Range and again worked together on every aspect of our new business while establishing our house and gardens, snuggling the intensely loved babies and later starting @lostin_aforest ( een pizza-oven-restaurantje in the middle of nowhere nabij de winery )
Taras’ passion for wine was infectious and inspiring. I learnt so much from him and he was by far the most fun, crazy, passionate person I ever worked with. To get to live, work and play with my best friend who was also my husband, with our children and family and friends involved in it all was the biggest privilege and I am forever grateful.
Taras was full of confidence that I could continue Ochota Barrels. He felt that with the help of his amazing dad Yari, our dear @skofr and Taras’ first mentor Peter Leske, with the support of our family, the incredible community we live in and his faith in me on my side, I too believe I can do it, babes on hip and all. I can’t pretend that continuing without him isn’t daunting and the saddest, hardest thing ever, but Ochota Barrels will continue to be for a while yet. Still 3 generations, still long lunches, same winery, same vineyards, for sure less laughter and way, way more tears but I am determined.
Wish us luck and here’s to vintage 2021 ❤️

Jamie Goode is een Britse wijnschrijver die naast een zeer uitgebreide en enthousiasmerende website ook een aantal van de meest interessante wijnboeken heeft geschreven (Wine Science en Authentic Wine zijn echte “must-reads”). Toen hij twee jaar achter elkaar in zijn lijstje favoriete wijnen van het jaar wijnen van Taras Ochota had opgenomen, naast wijnen die ik goed ken en ook te gek vind ( Trévallon, Tondonia, Dutraive, Raveneau om er een willekeurige handvol te noemen) werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. En hoe meer ik begon te lezen over Taras en zijn wijnen hoe ongeduldiger ik werd om ze te proeven. Het eerste mailcontact was leuk, en bij gelegenheid van een bezoek aan London kreeg ik dan mijn langverwachte proefflesjes. En de rest is geschiedenis.
Die geschiedenis begon voor Taras als bassist van de punkband Kranktus. Waar hij naar eigen zeggen zijn tienerjaren aan verdeed. Toch weerhield dit hem er niet van zijn oenologiediploma’s te halen aan de universiteit van Adelaide. Na omzwervingen als flying winemaker in Italië voor Systembolaget en wijnmakers- annex surfavonturen in Californië parkeerde Taras zijn camper in Basket Range, waar een ware hausse van jonge honden bezig is het nieuwe gezicht van wijn in Australië vorm te geven. Een gezicht waarvan ík in ieder geval tot voor kort geen weet had en dat enorm opwindend en veelzijdig is!
-Allard Arisz

producent website: Ochota Barrels

Regio

Basket Range, Adelaide Hills, Australië

Wijnen

  • wijnfles weird berries in the woods gewürztraminer ochota barrels

    weird berries in the woods gewürztraminer
    Ochota Barrels

    Weird berries in the woods is een gewürztraminer met kenmerken zoals lychee, gember, vlierbloesem, bloemig en kruidig. Maar zoals je van ochota barrels mag verwachten met een geheel eigen(-wijs) karakter, een fijne frisheid en laag in de alcohol. Mooier dan Richard Hemming MW kunnen wij het niet omschrijven: ' I can't help comparing the wine to the man: a former punk bass-player turned hands-off winemaker, going from raucous to reflective'   [specificaties]   Vinificatie De druiven voor de weird berries in the woods worden eerder dan gebruikelijk geoogst. Vervolgens voor een korte periode vergist op de schilletjes. Met zeer minimale toevoeging van sulfiet. Achtergrond De oogst…

  • ochota barrels kids of the black hole riesling wijnfles

    kids of the black hole riesling
    Ochota Barrels

    Munt, kaffir limoen, kalksteenachtige aroma's, kracht, een haast elektrische spanning, loepzuivere precisie. Het is ook in 2020 weer helemaal signature Ochota Barrels.

  • slint chardonnay ochota barrels wijnfles

    slint chardonnay
    Ochota Barrels

    Zoals alle wijnen van Ochota Barrels: compleet eigen stijl. Meer fruit dan Bourgogne, meer mineraliteit dan bijna alle andere Australische chardonnay, zeker een koele stijl, maar ook breedte en wat tonen in het lagere register van gebrande hazelnoot. Puur en direct en geeft een tintelend gevoel van schoonheid.

  • Wijnfles a forest pinot noir ochota barrels

    a forest pinot noir
    Ochota Barrels

    Rozenblaadjes en groene kruiden stuiven je glas uit bij het inschenken van deze transparante schoonheid. Dennenhars, lavendel en thijm vormen de opmaat voor een smakenpalet met pruimen en five spices. Een subtiele sappigheid vol fijne zuren en krokante tannines.

  • botanicals of the basket range
    Ochota Barrels

    Magisch brouwsel! Zet al je smaakpapillen op red alert, laat je in verwarring achter. Geestverruimend, horizonverleggend, geeft ons een grote glimlach. Cut to the chase? Natuur-vermouth zou je kunnen zeggen maar dat doet totaal geen recht aan de ervaring.

  • ochota barrels fugazi grenache

    fugazi grenache
    Ochota Barrels

    Kun je Grenache vroeg oogsten en er goede wijn van maken? Ik denk dat de meeste mensen in de wijnwereld deze vraag negatief zullen beantwoorden. Zo niet Taras Ochota, die spreekt door zijn wijnen. Doet in de verte wat denken aan de grenache van Gredos: aromatisch, medium bodied, transparant en spannend!

  • where's the pope syrah
    Ochota Barrels

    Vernoemd naar een punkband uit Adelaide, spettert deze vroeg geoogste, hele trossen spontaan vergiste, niets aan toegevoegd (behalve een micro-dosage sulfiet bij botteling) plezierwijn haast je glas uit. Fijne wijn met een rauw randje. Amber zegt: De geur van bloedsinaasappel en bosvruchtencoulis en het karakter van een Turkse koffie.

  • texture like sun wijnfles ochota barrels

    texture like sun sector 9 red
    Ochota Barrels

    Deze toverdrank heeft eigenschappen die wat Alice-in-Wonderland-achtig aandoen (De Cheshire cat zou tevreden zijn over het op alle kurken en dozen geprinte "meow"). Sprookjesachtig, betoverend, je betreedt een andere wereld en tegelijk is alles lief en vriendelijk aan deze wijn, met een hoofdrol voor bosaardbeitjes en rozenbottels. Koel het lekkerst!