Resultaten uit het verleden

 • Wijnmakersdiner Xavier Baril
 • Dit was op dinsdag 21 januari Brasserie Klokspijs

  Na de proeverij met onder anderen de beste mousserende wijn van het domein, Trilogie (3 druiven, 3 fermentaties en
  3 jaar sur lattes!), en enkele jaargangen Riesling Silberberg, en Grand Cru's Pinot Gris, Riesling en Gewürztraminer schoven we met z'n zoveel-en-veertigen aan, aan de lange tafels waarop Floris van Helbergen, patron van Brasserie Klokspijs, met huisgemaakte charcuterie, gevogelte parfait en terrines goed had voorzien waar Elzasser wijn zo lekker bij is. Met name de parfait met Pinot Gris GC Glooeckenberg 2010 zal mij nog wel enige tijd bijblijven. Hierop volgden grote schalen zuurkool, de lekkerste ooit?, met huisgedraaide worst en gecaramelliseerd buikspek waarbij de grote Rieslings ter tafel kwamen. Onder het genot van dat al kietelden wij Xavier nog wat over zijn biodynamische spraytjes, en voordat we er erg in hadden zaten we met een afzakkertje terug te kijken op een te gekkke, quatorze-juilletachtige avond.
  Heb je deze bijzondere avond gemist? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je bent tijdig op de hoogte van onze volgende speciale proeverij, cursus of wijnmakersdiner.
  Aanmelden Nieuwsbrief

 • EEUWIGE ROEM: Allard's team winnaar Grand Prix Saint Hubert 2011!
  Na twee eerdere deelnames aan dé Nederlands-Vlaamse blindproefwedstrijd met de derde plaats te hebben bekroond, is nu dan toch driemaal scheepsrecht en eeuwige roem ons deel!
  Tien rode wijnen, waarvan een aanzienlijk deel uit de oude wereld, stonden op ieders tafel, in het Barbizonhotel op zondagochtend om tien uur. Bij het proeven moest ik af toe een beetje gniffelen omdat ik het idee had dat het best aardig ging, en bij de bespreking met teamleden Maarten en Fred bleek al snel dat over een groot deel van de wijnen overeenstemming bestond omtrent herkomst of druif.
  De wijn die wij het moeilijkst te beoordelen vonden (Silex van Felipa Pato, een 100 % touriga national uit de Douro) ligt nota bene in mijn kelder aan de Nieuwe Keizersgracht, en de twee wijnen waarop het meest kritiek was qua typiciteit waren een Bordeaux (Saint Estèphe met 60 % merlot potverdrie! Dus daar maakten wij een rechteroever van) en een Bourgogne. Het kan verkeren en dat deed het dan ook!
  De spanning voor de prijsuiteiking lenigden wij met een relaxte lunch bij Anna in de Warmoesstraat (Champagne Philiponnat blijft een tikje zoet, daarna heerlijke Pinot Blanc van Albert Mann bij de oosterscheldekreeft met meloenschuim).
  Die olijke mijnheer achter de laptop is overigens de gevreesde samensteller van de line-up van de blind te proeven wijnen Fred Nijhuis.

 • Arisz et al @ Vinitaly
  Pour nous, c'est le raisin!
  Op bijgevoegde foto kunt u zien hoe 's werelds grootste wijnbeurs eruit ziet voor openingstijd,
  want vanaf half tien 's morgens krioelt hier vijf dagen lang een kokende mierenhoop (ook dit jaar weer meer dan 30 graden). Van helicoptergelande wijnmagnaten, (de grapevine zoemde dat het Anselmi was) tot uit hun cave gekropen kelderratten, heel wijnminnend Italië, en het integrale Italiëminnende wijnvolk kunnen hier simpelweg niet niet zijn. Zo ook Suzanne en Allard, om te koesteren wat we hebben, en met dorst naar nóg meer unieke Romeinse karakters!
  Het opdoemende beeld na vier dagen zweten is een afspiegeling van de Italiaanse samenleving: trots, ijdel, chauvinistisch, hitsig, sexistisch, corrupt, doortrapt, onbetrouwbaar, polariserend, maar vooral ook anarchistisch, verrassend, humoristisch, warm, liefdevol, mooi, eigen, sterk, veerkrachtig, en tot grootse dingen in staat.
  Wij proefden wijnen van alle exposerende Soave-exposanten (lees binnenkort hier het verslag), maar keerden met lege handen huiswaarts.
  We beoordeelden van 25 producenten de controversiële (want door James Suckling uitgeroepen tot beste ooit, maar door anderen verguisde) jaargang 2006 voor Brunello di Montalcino, een interessant vervolg op ons bezoek aan Montalcino in november vorig jaar
  We raakten in gesprek met één van 's werelds beste wijnmakers (of in ieder geval behorend tot de absolute top in Barolo) met als voorlopig hoogtepunt de door de vrouw des huizes ge-uite overtuiging uit de ondertitel ("Voor ons gaat alles om de druif" betekent het zo ongeveer en het is in al zijn simpelheid extreem veelzeggend).
  Voor Taurasi betaalt men de hoofdprijs, zo blijkt ons. Who drinks those wines? vraagt een Engelse collega ons ongelovig bij een prijskaartjhe van rond de vijftig euro. Gelukkig proeven wij uit Vulture (Basilicata) ook fantastische Aglianico, en als we er bovendien met de Sicilianen uitkomen -dat weet je pas als de dikke dame zingt- dan kunt u zich verheugen op een mooie zomer met brandschone gewetensvriendelijke plezierwijnen!
 • Historisch moment! Écht goede Nederlandse rode wijn geproefd en met gelukzalige glimlach nog om mondhoeken direct gekocht!!
  Helaas nog niet ge-etiketteerd en daarom levering met (inmiddels flinke) vertraging.

 • Brunello 2010: Komt er zon na de regen?
  Tijdens ons verblijf van een week in de wijnhoofdstad van Toscane is dat de vraag die iedereen bezighoudt: in het laatste weekend van september zou de regen komen, maar kan er gewacht worden op de helende invloed van een indian-summer in oktober, of moeten de oogst voordien binnen zijn om verwaterde of beschimmelde druiven te voorkomen? Er bestaat niets leerzamers dan het bezoeken van een wijnstreek in oogsttijd en wij keerden dan ook verrijkt terug, met de indruk dat in elk geval in overdrachtelijke zin er zon komt na de regen voor de Montalcinesi! (lees verder)


 • Basiscursus wijn: Nieuwe data!
  Woensdag 6 oktober 2010 gaat onze Basiscursus Wijn weer van start.
  Cut to the case! is het motto, want wij beschouwen het als onze missie in 8 avonden uw begrip van, en liefde voor wijn naar een hoger plan tillen. U proeft en bespreekt meer dan 80 wijnen en het kader wordt gevormd door het onvolprezen boek van Master of Wine Jancis Robinson en aanvullend eigen lesmateriaal.
  Avond 1: 06 oktober 2010 19.30-23.00
  Avond 2: 20 oktober 2010 19.30-23.00
  Avond 3: 03 november 2010 19.30-23.00
  Avond 4: 17 november 2010 19.30-23.00
  Avond 5: 01 december 2010 19.30-23.00
  Avond 6: 15 december 2010 19.30-23.00
  Avond 7: 12 januari 2011 19.30-23.00
  Avond 8: 26 januari 2011 19.30-23.00
  Deelnamekosten: € 265,- p.p. De kosten voor het cursusboek, Jancis Robinson’s Winecourse (Engelstalig), bedragen € 25,99 Aanmelden Basiscursus wijn


 • Arisz et al. en Rederij de Nederlanden presenteren: Wijnproeverij op het water
  Als u uw gezelschap eens wilt trakteren op iets nieuws en verfrissends, dan is een wijnproeverij bij Rederij de Nederlanden een leuk en leerzaam alternatief. Wijnproeverij op het water In samenwerking met Brasserie Klokspijs presenteren wij:

 • ¡ Una Noche Catalá !
  Winemaker’s Dinner

  Op Vrijdag 1 april 2011 vanaf 19:00 uur bij Brasserie Klokspijs in de Hemonystraat 38 te Amsterdam. Een bijzondere gelegenheid om met ons aan te schuiven bij Josep Ardèvol, eigenaar van Celler Ardèvol en toonaangevend wijnmaker uit Priorat. Een gebied dat zijn roem dankt aan zongeblakerde, de granietbodem klievende, oude grenache- & carignanstokken.
  Chefkok en eigenaar van Brasserie Klokspijs, Floris van Helbergen, bewees al eerder dat hij fantastisch naar een wijn toe kan koken en bereidt u een memorabel 4-gangen diner ter begeleiding van de door Josep gepresenteerde wijnen. Op onze inloopproeverij van afgelopen zaterdag verkochten wij reeds de helft van de stoelen, dus reageer snel als u deze speciale avond niet wil missen!


  Deelname bedraagt 49,- (4 gangen inclusief wijnarrangement) U kunt zich aanmelden door ons te mailen. info@ariszetal.nl Uw reservering is definitief na ontvangst van uw betaling en bevestiging per mail door Arisz et al. T.n.v. :Arisz et al. Bank: ABN AMRO 49.90.02.903 O.v.v.: Uw naam & Klokspijs
 • Het beste antwoord op de prijsvraag van de Voorjaarsproeverij kwam van Arne Engel... Hiermee verdient hij een kaartje (persoonlijk & niet overdraagbaar, of inwisselbaar voor contanten, wijn of andere zaken) voor het Winemaker’s dinner!
 • Klassieken aan de Nieuwe Keizersgracht: 10 x Meursault 2004
  Meursault is geen chardonnay-wijn, werd eens opgetekend ut de mond van godfather Dominique Lafon,
  nee veeleer een weerslag van de eeuwenoude ziel en geschiedenis van het boerenland rondom
  het dorp en haar bewoners, en chardonnay is slechts het medium om deze esprit door te geven.
  Wij verkleinen het aantal variabelen door alleen wijnen uit 2004 te proeven, en hopen zo de vinger
  te leggen op de verschillen tussen diverse wijngaarden en producenten.
  Deelname kost 55,- en de proeverij gaat definitief door bij tien inschrijvingen.
  U kunt zich aanmelden via info@ariszetal.nl

 • Port Masterclass
  12 november 2010
  Wij organiseren weer een Portavond, die wij ondanks de devaluatie van woord masterclass écht zo durven noemen omdat Maarten écht een meester is op dit terrein. Geschikt voor beginnende maar ook meer ervaren portliefhebbers komen verschillende huizen en stijlen aan bod en bezorgen wij u een gezellige en leerzame avond, die wordt besloten met een kaasplateautje. Deelname kost 39,- en als gebruikelijk gaat de proeverij definitief door bij aanmelding van tien liefhebbers. U kunt zich aanmelden via info@ariszetal.nl

 • Najaarsproeverij zaterdag 23 oktober
  Uva e Cinghiale!
  Oftewel druiven voor de zwijnen. Het blijft nog even Italië wat de klok slaat want Allard mocht een oogstweek meebeleven in Montalcino, en vond en passant prachtige en betaalbare Morellino di Scansano. Voor de zwijnen van Montalcini zijn er twee opties, eten of gegeten worden:Je rent de wijngaard in en eet zo veel mogelijk van de oogst op, en als je pech hebt heeft de boer een geweer en kan hij goed schieten…. De druiven die overbleven krijgt u in de vorm van Brunello bij ons te proeven, van de zwijnen die pech hadden krijgt u een plakje erbij. Maar ook: wit voor bij de open haard en heerlijk rijp herfstrood. Een mooie port tenslotte en het gezellig-samen-bij-de- kachelgevoel is compleet!
  Vrij entree, aanmelden is niet nodig.

 • Arisz et al. presenteert in samenwerking met DEKSELS! Lekkere Dingen:
  Indian Summerproeverij @ New Food Fair
  4 september 2010 van 13u tot 20u
  Haarlemmerdijk 108


  In de bruisende entourage van de New Food Fair, het grote jaarlijkse culinaire feest op de Haarlemmerdijk, zullen wij een miniproeverij op locatie verzorgen. Aan het stalletje voor de deur kunnen de wijnen per glas nabesteld worden, als ook door DEKSELS! Lekkere Dingen vervaardigde bijpassende hapjes.
  Naast enkele zeer bijzondere Galicische aanwinsten van deze zomer, treft u onder andere anachronistische Portugezen en een spetterende bio-dynamische crémant uit de Elzas! Deelnamekosten voor de proeverij bedragen € 5,00 en reserveren is niet nodig. Bestelde wijnen worden desgewenst vanaf € 100,00 gratis thuisbezorgd in Amsterdam en deelnamekosten worden dan in mindering gebracht op uw rekening.

 • Refoschino verovert de terrassen!
  Wie op een zonnige namiddag door Amsterdam toert zal het niet ontgaan zijn: De Refoschinogekte grijpt om zich heen. Het is ook enorm besmettelijk, als er bij de buren zo'n koel beslagen ijsemmer met mousserende rosé staat heeft de barman al snel niet genoeg fluutjes meer. Op de foto team Arisz et al. aan het veldwerk.


 • Bubbel Petitie
  Extra accijns op mousserende wijnen - champagne, prosecco, cava- is volstrekt achterhaald. Wijnschrijver Hubrecht Duijker roept op tot afschaffing van die extra accijns: per 100 liter mousserende wijn moet € 240,- accijns worden betaald; voor 'gewone' wijnen is dat € 70,-. Steun de petitie! (ondersteun de petitie hier)

 • Summer Sundaybites@Struik (Rozengracht 160)
  Zondag 15 augustus 2010 18.30 - 20.30 uur
  Ontspannen sfeer, gastkok Ranni Mazliah (bekend van Pier 10, Rick Stein én onze memorabele desserts- & wijnmiddag), een sportief prijsniveau en bijzondere wijnen, desgewenst bij elke gang een bijpassend glas! 4 minigangen voor € 20,- (exclusief wijnen) Beperkt aantal plaatsen, reserveren via: Aanmelden Summer Sundaybites@Struik


 • Wijnspijsavond bij Klokspijs (Hemonystraat 38)
  Dinsdag 24 augustus 2010 Aanvang: 18.30 uur
  Wij leerden chefkok Floris van Helbergen geleidelijk aan kennen: zijn terras, zijn restaurant, zijn keuken en tenslotte hemzelf, en het leverde een consistent beeld op: geen kapsones, geen opsmuk, maar wel een perfecte beheersing van de ‘essence gourmande’. Wij zijn dan ook trots en popelend om samen in zijn Brasserie Klokspijs aan u een nieuwe aflevering in onze serie wijn-spijsavonden te mogen presenteren. We raden u aan snel te reserveren voor deze unieke gelegenheid. De prijs voor 4-gangen inclusief speciaal wijnarrangement en een afsluitend kopje koffie bedraagt € 50,-. Gelieve vegetarische wensen bij aanmelding door te geven. Beperkt aantal plaatsen, reserveren via: Aanmelden Wijnspijsavond bij Klokspijs • EXTRA: SPECIALE ITALIEPROEVERIJ
  Zaterdag 26 juni 2010
  17.00-20.00
  Na plenair zo ongeveer het hele kwartaal in Italië te hebben gespendeerd, bieden wij u graag de kans onze oogst te beoordelen..
  vrij toegang!


 • KLASSIEKEN AAN DE NIEUWE KEIZERSGRACHT: WITTE BOURGOGNE (VOL)
  Vrijdag 21 mei 2010
  20.00-23.00
  Durven wij te stellen dat de mooiste witte wijnen ter wereld hier worden gemaakt?
  Dat durven wij, en naast een poging uw begrip van dit versnipperde en diverse gebied en zijn witte wijnen wat begrijpelijker te maken, gaan we vooral ook wijnen proeven die u (en ons!) nog lang zullen heugen.
  Kosten van deze wijnproeverij bedragen € 49,- inclusief een afsluitend en passend kaasplankje.
  Aanmelden Klassieken aan de Nieuwe Keizersgracht: Witte Bourgogne (VOL)


 • VOORJAARSPROEVERIJ
  Zaterdag 17 april 2010
  16.00-19.00
  Wat vond Allard A. in Puglia, Allard van T. in Spanje, Jaimy op de wijnbeurs in Bologna en Suzanne in Oostenrijk?!
  Proef het tijdens onze traditionele voorjaars-inloopproeverij op zaterdag 17 april in de Cave aan de Nieuwe Keizersgracht!


 • KLASSIEKEN AAN DE NIEUWE KEIZERSGRACHT: DE TWEE GEZICHTEN VAN RODE BORDEAUX
  Vrijdag 26 maart 2010
  20.00-23.00
  Grote wijnen worden vaak geboren op de hellingen aan een rivier, en het estuarium van de Gironde is hiervan wellicht het bekendste voorbeeld. Het wijngebied Bordeaux wordt zowel geografisch als stilistisch in tweeën gespleten, door deze machtige rivier. Wij zullen verschillen en overeenkomsten bespreken en proeven, met in het glas topwijnen van beide oevers.
  Kosten van deze wijnproeverij bedragen € 49,- inclusief een afsluitend en passend kaasplankje.
  Aanmelden Klassieken aan de Nieuwe Keizersgracht: de twee gezichten van Rode Bordeaux


 • GROOT WIJNSPEKTAKEL IN HET AMSTERDAMSCH MARIONETTENTHEATER!
  Zaterdag 19 december van 15:00 tot 19:00 uur
  Wie met de feestdagen iets moois op tafel wil zetten in de liquide sfeer en er graag een goed verhaal bij vertelt, doet er goed aan zich op bovengenoemde datum naar de Nieuwe Jonkerstraat 8 te begeven. (www.marionettentheater.nl)
  Aldaar aangekomen voorzien wij u graag van beide zaken, alsook van Live-muziek van het Sporenburgtrio, De Eerste Amsterdamse Open Oesteropen Wedstrijd, De Lancering van de nieuwe TOP-Champagne van Arisz et al. en fingerfood en culinaire inspiratie van De ZeeKust..
  Entree bedraagt € 5,- en tevoren aanmelden is niet nodig.


  OVERIG


 • ERIC RODEZ CHAMPAGNE

  Onze eigen ontdekking en sinds kort gesignaleerd in het stadhuis van Amsterdam. Een heuse burgemeesters champagne, want Eric Rodez, eigenaar, wijnmaker en oenoloog, is tevens de burgemeester van Ambonnay, 1 van de grand-cru’s van de champagne. De familie Rodez legt zich hier al 9 generaties op het maken van champagne toe. (lees meer)

  De Rodez champagne verkrijgbaar bij Arisz et al.: • Cuvée des Crayères
 • Cuvee des Crayères, Magnum
 • Cuvée Millésimée
 • Cuvée Blanc de Blanc
 • Blanc de Noirs
 • Cuvée Rosé
 • Cuvée des Grand Vintages
 • Empreinte de Terroir Chardonnnay

 • ARISZ ET AL OP ERE-PODIUM 26ste GRAND PRIX SAINT HUBERT!

  Hoewel men op het eerste gezicht wellicht zou denken dat hier een jacht-trofee uitgereikt wordt,
  weet de fanatieke wijnliefhebber en professional dat al 26 jaar de beschermheilige van de jacht
  tevens de naamgever van de belangrijkste wijnproefwedstrijd van de Benelux is!
  Zo'n dertig Nederlandse en Vlaamse teams schreven zich in voor deze zondagochtendbesteding
  in het Barbizonhotel te Amsterdam, en ... (lees meer)

 • Portproeverij
  vrijdag 30 maart 2007 20.00 - 23.00

  Onder begeleiding van Maarten Kuiper, vinoloog en portgek, pardon -specialist ! De avond begint op instapniveau en brengt u in gesprek met Maarten naar de grote hoogtes van jaargangport op dronk van de beste (Graham's, Burmester). Kosten bedragen
  € 35,00 per persoon,

 • Feestdagenproeverij
  op zondag 12 december
  Met onder meer diverse Champagnes, wildwijnen, dessertwijnen, port.
  Van Cava, Prosecco, Crémant d'Alsace of Champagne, via Marsanne en Riesling naar
  de Vacqueras en Colheita om tenslotte de Sauternes toe te nemen...
  (een andere route nemen kan natuurlijk ook!)
  Laat u adviseren over goede wijn-spijscombi-naties voor uw feestelijke diner(s).
  Deze inloopproeverij is vrij toegankelijk, wordt gehouden in de Cave van Arisz et al. (klik hier voor een routebeschrijving), en duurt van twee tot zeven uur.
 • Rhône-proeverij
  In onze serie Klassieke Wijnen aan de Nieuwe Keizersgracht werd op 4 november de bakermat van de syrah onder de loep worden genomen. Na de Bordeaux, Bourgogne en de Côte du Rhône zullen we in 2006 deze traditie met een volgend gebied voortzetten!

 • Top Champagneavond
  Vrijdag 8 december 2006 20.00 - 23.00
  Arisz et al. organiseert een unieke proefavond, waarbij onder deskundige en bezielende begeleiding een brede selectie top Champagnes wordt geproefd en besproken. Maak van de gelegenheid gebruik om naast elkaar te proeven: Dom Pérignon, Grande Année, Grande Dame, Winston Churchill en Cristal, alsmede de non-milllesimées en een rosé van onder andere Bollinger, en Charles Heidsieck! Deelname kost € 75,00 en dus minder dan een flesje Dom of Dame..
 • Le Développement du Vin
  Onder de werktitel Vijf Decennia Fijne Bordeaux organiseerde Arisz et al. op vrijdagavond 5 november jl. een bijzondere proeverij waarbij Bordelaise wijnen van de jaren zestig tot het jaar 2000 onder deskundige leiding geproefd en besproken werden. (lees hier de proefnotities cq bevindingen) • Le Développement des Amateurs du Vin
  In november is de tweede serie van de Basiscursus wijn van start gegaan, voor zij die werkzaam in de horeca met wijn te maken hebben, en - zie de titel - liefhebbers die zich willen verdiepen. (verdere informatie)

 • Le Développement de L'Importateur du Vin
  Ook uw leverancier van fijne wijn blijft zich natuurlijk ontwikkelen. Zaterdag 23 oktober presenteerde Arisz et al. de weerslag van deze ontwikkelingen in een uitgebreide doorlopende proeverij met zeer bijzondere nieuwe wijnen. (verdere informatie)


 • Op de Openingsproeverij ter gelegenheid van de verhuizing van Arisz et al. naar de Nieuwe Keizersgracht, konden zevenentwintig wijnen geproefd worden, niet minder dan zeven rosees, nieuwe rode wijnen uit onder meer Toscane ( "very lush" ) en wit van ingetogen subtiel ( Duitse Chardonnay.. ) tot uitgesproken extravert ( Jurançon sec )! (Lees hier meer) • Tijdens de Najaarsproeverijen 2003 werd een nieuwe selectie wijnen met nadruk op de culinaire inzetbaarheid - van A(péritief) tot Z(de Zédé) - geproefd. Fris hier uw smaakgeheugen op!(bekijk / bestel de wijnen)


 • Joaquim Kopke

 • Eind 2003: Portmasterclass o.l.v. kenner en Vinoloog Maarten Kuiper. Geproefd werden onder meer Quinta da Romaneira, Kopke en Quinta do Crasto. Lees hier een verslag van de masterclass. (verslag)
 • Zomer 2003 vond in het AMS hotel Toro aan de Koningslaan in Amsterdam een overzichtsproeverij plaats.
  Op de proeftafel stonden 21 recente vondsten van Arisz et al. die door de vroege proevers zeer serieus, en de latere bezoekers - enigszins bemoeilijkt door de enorme drukte - in gemoedelijk samenzijn werden beoordeeld.
  By far de populairste wijnen van de proeverij waren de Valpolicella Classico en de Fontal Tinto Roble! (bekijk / bestel de wijnen)
 • De eerste weken van september was Allard in de Loire te vinden, met in de rugzak terug behalve een fantastische Cabernet Franc uit Anjou vooral ook: vin de pays met karakteristieken van grote Bourgogne!(lees meer)