Wijnen van de Cabernet Sauvignon druif
Producenten
- Bodegas Estada
- Celler Ardèvol
- Château Capbern
- Château Saint Hilaire
- Herdade do Sobroso
- l'Archetipo
- Pascona
- Tunia
Wijnen
-
Alentejo tinto Sobro
Herdade do SobrosoDeze krachtpatser is een echte winterwijn. Bij de open haard, of als begeleider van geroosterd vlees. De wijn heeft zeer rijpe tannines, maar zonder meer ook een goede structuur met lekker donker fruit en laurier. Dé keus bij gelakte eend, gebraiseerde kalfswang of geroosterde lamsbout met mediterrane invalshoek.
-
Contrappunto
TuniaEnerzijds heb je old-skool fine wine: met de gebalanceerde ingetogenheid van koele topwijngaarden. Anderzijds heb je vin de soif natuurwijn: vloeibaar plezier met gevaarlijke doordrinkfactor. En heel soms vind je beiden in één glas: Contrappunto!
-
Litrotto Rosso
l'ArchetipoVerrassende vin de soif uit Puglia koppelt koppig karakter aan fijnmazige tannines en goeie mineraliteit. Zwoele aroma's van bloesems, pijptabak en laurier en een juicy bite maken het plaatje compleet. Ultiem bij een plankje salumi.
-
Lo Pare de Montsant
PasconaLo Pare (oftewel de vader) de Pascona heeft aroma's van rijp en zondoorstoofd fruit, bramenjam, balsamico, kruidnagel, kaneel en iets rokerigs. De smaak is krachtig en woest maar ook evenwichtig, met donker fruit en een lichte kruidigheid. Lekker bij gegrild vlees.
-
Médoc Cru Bourgeois
Château Saint HilaireDeze mooi karakteristieke "petit Bordeaux" van Château Saint-Hilaire is nu perfect op dronk. Hij biedt typische cabernetsmaken en aroma's als grafiet en zwarte bessen. De wijn is gebouwd op een volle body van voluptueus rijp merlotfruit. De wijn wordt net als Margaux, Lafite en Latour (om er maar een paar te noemen) geblend door Eric Boissenot.
-
Priorat Anjoli
Celler ArdèvolDe Anjoli van Ardèvol is een krachtige wijn met alle ingrediënten die je van een wijn uit deze streek verwacht. Een beetje woest, krachtig, kruidig, met stevige tannines, een gezonde blos op de wangen en flink alcohol. Maar dat toont geen moment storend door de enorme vracht aan fruit. Daarbij vechten kruidensmaken om een plaatsje op de voorgrond. Niettemin is de wijn mooi in balans, een knappe prestatie! (Al zal Josep benadrukken dat het een prestatie van moeder natuur betreft. Daar zijn stijl van wijnmaken makkelijk onder de noemer "non-interventionalistisch valt te scharen)
-
Priorat Coma d'en Romeu
Celler ArdèvolRokerig, zwarte bes, laurier en lavendel. Woest en kruidig. Zeer krachtige wijn met een hele lange afdronk. Zowel hout als een wat hoger alcoholpercentage zijn aanwezig, maar zonder dat dit overheerst. Het bijzondere terroir van de Priorat proef je terug in deze wijn.
-
Saffredi
In oogstjaar 2012 overtrof volgens onder meer James Suckling en Antonio Galloni de Saffredi zijn mede-super-Toscanen (Masseto, Sassicaia, Ornellaia en Redigaff, allen meer dan drie keer zo duur). Eerstgenoemde gaf de wijn zelfs een perfecte score, namelijk 100 van de 100 punten. Iets wat wij opmerkten toen ineens op één dag allerlei buitenlandse gasten opbelden om te informeren naar de beschikbaarheid. Inmiddels is de wijn prachtig op dronk en nog altijd een koopje voor liefhebbers.
-
Saint Estèphe 2016
Château CapbernPrachtige klassieke door vooral de cabernet sauvignon getypeerde wijn. Toch is de stijl donker, haast inkt-achtig met kruidigheid en zwarte bes. Met zijn kracht en donker fruit doet hij zijn Saint Estèphe naam eer aan. Deze 2016 biedt ongelofelijk veel Bordeaux voor zijn prijs. De blend is dit jaar 69% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 4% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot,
-
Somontano tinto roble
Bodegas EstadaDe Somontano tinto roble van Bodegas Estada heeft een heldere rode kleur met paarse randen. Intense aroma's van rood fruit en bessen gecombineerd met kruidigheid en gebrande koffie. De smaak is rond en soepel met zachte tannines en veel fruit.