Wijnen uit Frankrijk

Producenten

Wijnen

  • A en perdre le soufre Côtes du Rhône Rouge
    Elodie Jaume

    Sap, lekker veel sap, op een stevig onderstel. De syrah geeft hem die uitnodigende geur van donker fruit. In de mond zorgen fijne tannines en frisheid voor tegenspel.

  • Anjou blanc
    Domaine des Bleuces

    Zeer goed gevulde en mooi zuivere chenin blanc. Levendige structuur, spannende kruidigheid van kamille, hooi en natte wol. Gastronomische wijn.

  • Bourgogne Pinot Noir
    Gilles Rémoriquet

    Heel karakteristiek pinot noir, met aardbeitjes en donkere kruidigheid. Geef de wijn wat lucht voor maximale aroma expressie!

  • Camp de Lèbre Carignan blanc
    Mas des Agrunelles

    De Camp de Lèbre van Mas des Agrunelles is keistrak, schoon en fris! Haast Muscadetesque, met spanningverhogende cereal-aroma's en een prachtige citrus-kalksteen-balans. De watertandende afdronk van deze sulfietarme dorstlesser doet direct naar een volgende slok verlangen.

  • Caringole Blanc
    Domaine la Croix Belle

    De Caringole Blanc van Domaine la Croix Belle heeft een lichte, geelgroene kleur. De wijn heeft aroma's van wit fruit en citrus. De smaak is fris met hints van tropisch fruit. Heerlijk als aperitief, voor op het terras of bij frisse salades.

  • Caringole Rouge
    Domaine la Croix Belle

    De Caringole rouge van Domaine la Croix Belle heeft een diepe, robijnrode kleur. Aan aroma's komen meteen zwarte bessen en specerijen naar voren. De wijn is rond, zacht en heeft een warme afdronk met veel fruit.

  • Castillon Côtes de Bordeaux
    Domaine de l'A

    Stéphane en Christine Derenoncourt maken op hun thuischâteau in het relatief nog onbekende (maar lees bv. de Perswijn van februari 2021 en je krijgt de indruk dat dat niet lang meer gaat duren) Castillon een Bordeaux, die je met je ogen dicht voor een hele goeie Saint Emilion met bijbehorend prijskaartje zou verslijten. Sappige merlot en cabernet blend in een middengewicht, koele stijl. Momenteel zijn bij ons de volgende wijnen van Stéphane en Christine Derenoncourt op voorraad: 2013: -uitverkocht- Koud en moeilijk jaar, gered door de opbrengst terug te brengen tot 13 hectoliter per hectare 2014: Klassiek, ras, lengte, zeker rijpingspotentieel maar nu heerlijk op dronk 2015: Volgens de Revue des vins de France de beste die ze tot op heden maakten, begint langzaam te komen, geef 'm wat lucht, liefst een paar uur tevoren openen.

  • Fles witte wijn Chablis van Garnier & Fils

    Chablis
    Garnier et fils

    De Chablis van Garnier & Fils heeft een hele fijne neus met een voor deze regio kenmerkende mineraliteit en zuiverheid, in combinatie met verse kruiden en witte bloemen. In de smaak gul en rijp wit fruit en kracht, in combinatie met strakke en frisse zuren. De afdronk is heerlijk lang en zuiver. Klassieke en heerlijke combinaties bij deze chablis zijn natuurlijk oesters of een plateau fruit de mer. Maar kan zeker ook goed worden gecombineerd met zachte, witte kazen.

  • Chablis Premier Cru 'Côte de Jouan'
    Garnier et fils

    Deze Chablis premier cru van Garnier & Fils ruikt naar citrus, bloemen en sinaasappelschil. Maar daarnaast komt zeker ook toast, amandel en rijper fruit als perzik naar voren. De smaak is rond, romig en vettig maar het blijft natuurlijk wel Chablis, dus dit gaat gepaard met mooie mineraliteit, stevige zuren en een lange afdronk. Lekker bij gerechten met stevigere vis als tarbot, of bij verse kreeft of langoustine. De Chablis Premier cru Jouan is onder meer terug te vinden op de wijnkaart van restaurant de Plantage.

  • Champagne Brût Zéro Grand Cru Blanc des Blancs
    Varnier Fannière

    Vandaag 24 december 2020 in de Telegraaf champagnetest in de top-5, deze top champagne brut zéro van Varnier-Fannière! Volgens Alan Meadows is de grand cru brut zéro champagne van Varnier-Fannière "lush to the point of opulence, and the term hedonistic applies". Ook op ons maakte deze cuvée indruk door de combinatie van de beendroge stijl die een serieuze en minerale ondertoon geeft aan de royale aroma's van brioche en hooi, haast Sauternes-achtig. Het voluptueuze mondgevoel en de lange, gewichtloze afdronk lossen de belofte vervolgens ruimhartig in. Klik op de naam voor de website vanVarnier-Fannière

  • Champagne brût Grand Cru Blanc des Blancs
    Varnier Fannière

    Deze Champagne komt alleen van de beste, als grand cru geclasseerde, wijngaarden van de Côte des Blancs. Alles wordt in het werk gesteld het typische Avize karakter van geurige witte bloemen en krijtige mineraliteit in een zacht kader over het voetlicht te brengen.

  • Chardonnay Côtes de Thongue
    Domaine la Croix Belle

    De chardonnay van de familie Boyer is zó'n crowdpleaser! Witte perzik, hazelnoten, vanille, geconfijte citroenschil, rijk en spannend.

  • Châteauneuf du Pape Blanc
    Domaine des Chanssaud

    Florale neus, en in de mond rijk echt fullbodied wit. Gelaagd, met nootmuskaat, five spices en abrikoos. Niet veel zuren maar wel een prachtige spanning van notenbitters, honing en kruiden. Niveau en inzetbaarheid á la klassieke stijl premier cru niveau witte Bourgogne.

  • Châteauneuf du Pape Chanssaud d'Antan
    Domaine des Chanssaud

    Zijn het de rolkeien? Is het de hoge ligging van de wijngaard en de leeftijd van de stokken? Is het de werkwijze zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest? Het is lastig de vinger er precies op te leggen, maar dit is echt superchâteauneuf, wat een wijn! Zeer donker van fruit, maar ook met mokka, veel kracht, en door de mineraliteit en de focus tegelijk een enorme verfijning. De 2015 die wij nu verkopen begint net heerlijk op dronk te komen en te geuren naar leer en tabak (datum van schrijven begin 2021) maar haast hebben hoeft niet.

  • Châteauneuf du Pape Rouge
    Domaine des Chanssaud

    De beste plek voor grenache in Frankrijk is hier op de rolkeien van de voormalige pausenstad. Cederhout, cacao en dik rijp fruit in de geur en een krachtig smakenpalet met specerijen, tijm en mokka.

  • Condrieu Chéry
    Remi Niero

    Full-bodied, rijp fruit van witte perzik en geurig als een boeket veldbloemen. Met specerijen en mooie minerale stenigheid en een zeer lange afdronk hoort deze wijn bij de top van de appellatie.

  • Corbières Tradition Rouge
    Château Fontarèche

    Sap van zwarte bessen, een beetje kruidigheid van laurierdrop. Een mond vol wijn maken deze warmbloedige mensenvriend uit de Aude tot de ideale borrelwijn of barbecue begeleider.

  • Crémant d'Alsace
    Fernand Engel

    Deze Crémant d'Alsace van Domaine Fernand Engel ruikt heerlijk naar vers gebakken brood en witte perzik, heeft een fijne mousse en sappig wit fruit. Hij s krachtig, intens en bezit een fijne zuurgraad. De afdronk is zacht en rond, Een feestje!

  • Côteaux Varois en Provence rosé
    L'Oratoire Saint Andrieu

    Zeer lichte rosé, typisch Provence. Niets zoetigs aan, mooi droog en kruidig, met 'n bittertje in de afdronk. Lekker witte bloemen en rondeur van 10% rolle in de blend.

  • Côteaux du Layon les Bates
    Domaine des Bleuces

    Ruikt naar honing, gebakken ananas, in de smaak gebrande noten en fijne specerijen, een rijke en viscose wijn met een mooie zuurgraad.

  • Côtes du Rhône Blanc
    Domaine des Chanssaud

    Verleidelijke aroma’s van witte bloemen, met in de rijke smaak ook amandel en een zachte kruidigheid. Zeer geschikt voor mediterrane vis- en schaaldierengerechten.

  • Côtes du Rhône Rouge
    Domaine des Chanssaud

    Zuiver rood fruit heeft de overhand in deze grenache gedomineerde blend, met een draai van de pepermolen en een takje laurier voor wat extra pit. De tannines zijn rijp en vriendelijk.

  • Edelzwicker
    Fernand Engel

    De Edelzwicker heeft een heerlijke balans tussen frisheid en zuren aan de ene kant, en een licht zoetje met smaken van amandelspijs, perzik en abrikoos aan de andere kant. De neus is super aromatisch en hierin valt van alles te ontdekken. Een mix van citrus en overrijp fruit. Een peperige kruidigheid, maar zeker ook hints van vanille en karamel. Deze mix maakt de wijn ook zo geschikt bij de Aziatische keuken. Deze Edelzwicker van Engel bestaat uit een blend van 50% Riesling, 30% Muscat en 20% Pinot blanc.

  • Gamay Lyonnais
    Domaine de Prapin

    Heerlijke ongecompliceerde gamay van Domaine de Prapin. Zo'n wijn die je het liefst licht gekoeld (graad of 14) en met karaffen tegelijk op tafel wilt hebben. Mooie finesse, aroma's van bessen en peper en hele zachte tannines. De neus vol met fris en plezierig fruit, en daarnaast kruidigheid.

  • Gewürztraminer Cuvée reserve
    Fernand Engel

    De Gewürztraminer reserve van Engel heeft verleidelijke aroma's van lychee, roos en witte bloemen. Ook ruik je diverse specerijen als kaneel en steranijs. Qua smaak is de aanzet zacht en fris maar wordt gevolgd door zoet fruit en tonen van banaan, kweepeer en marsepein. De afdronk is lang en krachtig met uiteraard ook hierin een restzoetje. Bij pittige gerechten uit de Aziatische keuken, of bijvoorbeeld foie gras.

  • fles rode natuurwijn L’Oeil du Diable van Poivre d’Âne

    L'Oeil du Diable Cinsault
    Poivre d'Âne

    Denk pinot noir met mediterrane touch: lichte kleur, koele stijl, aardse toon en heerlijk rood fruit. Ultieme wijn voor gegrillde vis.

  • Le Champ du Coq
    Domaine la Croix Belle

    Le Champ du Coq van Domaine la Croix Belle heeft een donkere, roodpaarse kleur. De wijn heeft complexe aroma's van donker fruit zoals zwarte bessen, maar ook cacao en kruiden. Een vlezig en rond karakter maar met een heleboel fruit en frisheid maakt dit een uitgebalanceerde wijn.

  • wijnfles Chardonnay van Domaine des Homs

    Le Chardonnay
    Domaine des Homs

    De chardonnay van Domaine des Homs uit de Minervois regio heeft florale aroma's, witte bloemen en rijper fruit. Met de romigheid en een likje boter is dit een vrij rijke stijl chardonnay. Maar dan wel een wijn die door de zuren prachtig in balans is en een fijne frisheid bezit.

  • Le Viognier
    Domaine des Homs

    Een wijn die je gezichtspunt beïnvloedt! Je denkt "Ach ja....Zuidfranse viognier tja." Maar dan neem je een slok en daarna denk je "Héééééjjjj, wacht even!" Je kijkt goed naar het etiket, neemt nog een slok en je moet de nieuwe werkelijkheid aanvaarden dat Zuidfranse viognier on-ge-lo-fe-lijk verrassend en lip-smacking goed kan zijn! De wijn is zeer rijk, maar tegelijk zo spannend dat ie geen moment verveelt.

  • Macon-Fuissé "le Haut de Fuissé"
    Domaine Vessigaud

    In de neus witte bloemen en iets citrusfruit. Rijke en complexe smaak, rond maar met fijne zuren.

  • Marselan rosé
    Henri de Richemer

    Superlichte en fijn droge rosé wordt gemaakt nabij Cap d'Agde. Ruikt zwoel naar witte bloemen, rozenbottels en thijm. Één slok doet je aan de Zuid-Franse kust belanden!

  • Minervois Paul
    Domaine des Homs

    Verfijnd, krokant en koel mineraal, schijnbaar moeiteloos balancerend tussen kracht en energie, plezier en diepgang. De koele stijl syrah speelt het hoogste lied, met bosfruit, zwarte peper, en viooltjes.

  • Moulis en Médoc
    Château Poujeaux

    De 2012 is perfect op dronk nu (en de komende jaren) en heeft precies die fijne combinatie van grafiettonen, fris kersenfruit en tannines die zo kenmerkend zijn voor de wijnen van de croupes van de Médoc en die doen verlangen naar een mals stuk côte de boeuf. Ook dit jaar weer de beste Moulis en op gelijk niveau met veel van de grand cru's.

  • Muscat petit bulles
    Domaine des Homs

    De petit bulles van Domaine des Homs heeft typische tonen van muscat in de neus. Aangename aroma's van gele perzik, rijpe cantaloupe en jasmijn. Frisse en zuivere smaak met een licht zoetje in de afdronk. Heerlijke bij frisse desserts met fruit, als aperitief of bij een uitgebreide brunch.

  • Fles rode wijn Médoc van Saint-Hilaire

    Médoc Cru Bourgeois
    Château Saint Hilaire

    Deze mooi karakteristieke "petit Bordeaux" van Château Saint-Hilaire is nu perfect op dronk. Hij biedt typische cabernetsmaken en aroma's als grafiet en zwarte bessen. De wijn is gebouwd op een volle body van voluptueus rijp merlotfruit. De wijn wordt net als Margaux, Lafite en Latour (om er maar een paar te noemen) geblend door Eric Boissenot.

  • Pessac-Léognan blanc
    Château Carbonnieux

    Carbonnieux moet het van ouds her hebben van zijn subtiele nuances, bloemige aroma's en fijne citrustonen, die weliswaar natuurlijk ondersteund worden door een toefje nieuw eik, maar die nooit zijn Atlantische karakter verloochenen.

  • Pinot Blanc
    Fernand Engel

    Deze wijn toont de rijpe en aromatische kant van Pinot Blanc maar blijft wel heerlijk verfrissend en doordrinkbaar.

  • Piquepoul
    Henri de Richemer

    Zeer dorstlessend en een echte terroirwijn. In de neus veel mineraliteit, krijtachtige aroma's, citrus (grapefruit) en een beetje floraal. De smaak is zuiver, slank en ook hier veel grapefruit en mineraliteit. De Piquepoul van Richemer is natuurlijk een fantastische begeleider van schelpdieren, maar doet het zeker ook erg goed bij frisse salades of als aperitief.

  • Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes
    Domaine Vessigaud

    De Pouilly-Fuissé vieilles vignes van Vessigaud is een complexe en evenwichtige wijn. In de neus wat rijper tropisch fruit, lichte houttonen maar zeker ook iets citrus. Naast kracht een voor witte Bourgognes typisch minerale frisheid. Nu op dronk maar wint zeker nog aan complexiteit door even in de kelder weg te leggen.

  • Riesling Silberberg
    Fernand Engel

    De riesling Silberberg van Engel heeft een intens fruitige neus met wilde perzik, ananas en frissere grapefruit. Ook komen wat meer florale en notige tonen naar boven. De smaak is in de aanzet fris met veel tropisch fruit en een bittertje van grapefruitschil. De wijn is rond en rijk, met een lange afdronk en een klein restzoetje. Dit alles wordt in balans gehouden door de voor riesling zo typische zuren.

  • Riesling reserve
    Fernand Engel

    De riesling reserve van Engel is een zeer getypeerde Elzasser riesling, met intens aroma van witte bloemen en citrus, ook in smaak lekker levendig. Meteen bij de eerste slok merk je dat dit geen slanke wijn is. De wijn heeft een stevige structuur en leent zich uitstekend voor boerse ( Elzasser) gerechten, of juist gerechten met invloeden uit de Pacific of Aziatische keuken waarbij het spel tussen zoet en zuur een verrassende rol kan spelen.

  • Saint Estèphe 2016
    Château Capbern

    Prachtige klassieke door vooral de cabernet sauvignon getypeerde wijn. Toch is de stijl donker, haast inkt-achtig met kruidigheid en zwarte bes. Met zijn kracht en donker fruit doet hij zijn Saint Estèphe naam eer aan. Deze 2016 biedt ongelofelijk veel Bordeaux voor zijn prijs. De blend is dit jaar 69% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 4% Cabernet Franc and 2% Petit Verdot,

  • Saumur Brût
    Domaine des Bleuces

    Chenin Blanc is zó geschikt voor mousserende wijnen, met zijn heerlijke zuurgraad, zijn aroma's van mandarijntjes en witte bloemen en zijn brede smakenpalet. Inés Racault leerde de kneepjes van de remuage en het dégorgement van haar vader en doet alles eigenhandig. De wijn - tegelijk beendroog en zeer sappig - is daarmee het ideale apéritief.

  • Saumur Champigny Fruits de la Fôret
    Domaine des Bleuces

    De Saumur Champigny van Bleuces heeft een prachtige robijnrode kleur met paarse tonen. De neus is intens, een bak fruit met bosbes, wilde aardbei en frambozen. Deze cabernet franc is harmonieus en elegant. Het gulle, frisse fruit en de fijne zuren staan voorop, en in de verte is een licht kruidig randje te bespeuren.

  • Saumur Champigny le Bourg
    Fabien Duveau

    De donkere, zijdeachtige en rijke stijl van deze cabernet franc Le Bourg doet denken aan die van een fijne Pomerol. Alles zit op de goede plaats en de balans lijkt vanzelfsprekend, met zijn complete gamma aan specerijen, tabak, vlierbessen en pruimen compact samengebald in een soepele en vrij slanke compositie. De lengte onderstreept de noblesse van deze wijn op grand cru niveau.

  • Saumur Champigny les Menais
    Fabien Duveau

    De quintessentie van cabernet franc, deze Saumur Champigny van Fabien Duveau. En het bewijs dat fijne wijn niet hoogdravend of dik hoeft te zijn. De kenmerkende geur met kersenfruit, laurier en groene kruiden zet direct een prikker op de kaart van dit deel van de Loire en de fijne sappige structuur van de wijn komt extra mooi uit bij een serveertemperatuur van een graad of 15.

  • Saumur blanc Hunaudière
    Fabien Duveau

    Deze chenin blanc van Duveau ruikt naar groene kruiden, citroen en geroosterde hazelnoten. Mooie zuren ingebed in een volle structuur. Zó lekker bij gebakken schol!

  • Saumur blanc les Poyeux
    Fabien Duveau

    Chenin blanc in zeer rijke en krachtige vorm. Niet rijk van rijpheid, maar rijk van breedte, aroma en mondgevoel. Dat mondgevoel biedt romigheid en een flinke structuur, bijgestaan door een waaier aan geuren, van kurkuma en dille tot boenwas en hooi en een sappige dosis gele pruimen en golden delicious. Een dijk van een wijn voor bij een rijk visgerecht.

  • Sylvaner Renaissance
    Fernand Engel

    De Sylvaner Renaissance van Engel heeft aangename aroma's van noten, warm brood, kruiden en citrusfruit. Qua smaak is de aanzet zacht en fris, maar dit wordt gevolgd door een rijke smaak met veel fruit. De afdronk heeft strakke zuren en een fijn bittertje.

  • Syrah les Agathes Collines Rhodannienes
    Remi Niero

    Viooltjes, bosbessen, pepertje en een heerlijke koele mineraliteit. Deze 'Les Agathes' van Niero is het schoolvoorbeeld van een syrah uit de noordelijke Rhône. Dit is een onweerstaanbare crowdpleaser met heerlijk understated, verfijnd fruit.

  • Terret Moelleux
    Henri de Richemer

    In Frankrijk drinkt men deze wijn als apéritief, een gebruik dat Nederland wellicht nooit zal bereiken? Hij is heerlijk lichtzoet met frisse zuren en sluit bij ons in Nederland goed aan bij de trend om wat minder zoete desserts te maken. Combineert fijn met fruitdesserts en andere lichtzoete/halfzoete nagerechten.

  • Touraine Sauvignon Blanc Cristal
    Paul Buisse

    Frisdroog op een kruidige manier, maar ook rijp en sappig. Heeft zelfs een vleugje mineraliteit, zoals de duurdere buurman van de kalkbodems van Sancerre.

  • Tradition Blanc
    Château Fontarèche

    Als wij uit ons hele assortiment de "één-wijn-iedereen-blij"-wijn zou moeten aanwijzen, dan is het deze. Zó goed gemaakt, echt Zuid-Frans karakter, lekker vol sap, maar tegelijk zo zomers vrolijk en dorstlessend fris.

  • Viognier les Mijanelles
    Château Fontarèche

    Royaal amandelbloesem, met een zweempje witte perzik. Hoewel de smaak vol is, is de stijl toch fris te noemen, met lekker verfrissend citrusfruit in de smaak.

  • l'Amandier
    Domaine des Homs

    L'Amandier van Domaine des Homs is een heerlijke koele stijl wijn uit het hart van de Minervois regio, gemaakt van 100% cinsault druiven. In de neus vooral floraal met kersen en pruimenfruit. In de smaak veel fruit met vooral blauwe bes. Daarnaast een fijn pepertje en kruidigheid. Lichtgekoeld het lekkerst (tussen 14 en 16 graden).