Wijnen uit Italië
Producenten
- Andreola
- Cadia
- Cantina Giara
- Caparzo
- Capichera
- Cavazza
- Cesconi
- Ciemme Liquori
- Cupertinum
- Erste + Neue
- Fattoria Selvapiana
- Giuliano Corino
- Iris Vigneti
- l'Archetipo
- Sandro de Bruno
- Tenuta Giustini
- Tunia
Wijnen
-
Aperitif Zero 0.0%
Ciemme LiquoriMet deze Aperitif Zero van Ciemme maak je in no-time een fantastische alcoholvrije Aperol Spritz. Zo heb je altijd een feestelijk en verrassend drankje zonder alcohol in huis. Extra leuk detail is dat het in Nederland exclusief via Arisz et al. verkrijgbaar is! Zie ook: Sambhugo 0%
-
Barbera d'Alba
Giuliano CorinoVeel rood fruit in de neus met een vleugje groene kruiden. In de smaak komt eveneens vooral het fruit naar boven, hoewel deze Barbera zeker ook voldoende structuur heeft. De tannines zijn mooi zacht en de zuren aangenaam. Wijngaard De wijngaarden van Giuliano Corino liggen in de gemeente la Morra, die in het algemeen een reputatie heeft als leverancier van elegante Baroli. De bodem wordt Tortonien genoemd, naar de fase van het Mioceen waarin oa de Alpen werden gevormd. Aan deze bodem wordt door sommigen een elegantere stijl Barolo toegedicht, als in tegenstelling tot de Baroli van Serravalian bodem die…
-
Barbera d'Alba Ciabot dù Re
Giuliano CorinoHoewel het fruit nog steeds centraal staat, is deze Barbera een echte krachtpatser. De houtrijping is duidelijk aanwezig en geeft tonen van vanille en kruidigheid. In de mond zacht, met veel structuur. De wijn heeft donker fruit, chocolade, mokka en een hele lange afdronk.
-
Barolo Arborina
Giuliano CorinoJong nog, dat wel, maar al zó verleidelijk! Giovanni en zijn zoon Giuliano werden duidelijk beïnvloed door Altare, één van de voortrekkers van de erkenning voor de relatief jonge cru Arborina. De prachtige gelaagdheid, het gulle fruit en de rijpheid van de tannines maken dit een topwijn voor nu en het komende decennium. Arborina is de naam van de wijngaard, en deze Barolo is een "single vineyard", in tegenstelling tot de Barolo la Morra waarbij de druiven van verschillende percelen komen.
-
Barolo la Morra
Giuliano CorinoDe Barolo la Morra van Corino heeft zijdezachte tannines, zwoele florale aroma's en opwekkend rood frambozenfruit.
-
Blauwal cuvée extra brut Trento DOC
CesconiDe Blauwal van Cesconi heeft hele fijne zuren een een zachte mousse. De neus is aromatisch met citrusfruit en wat rokerigheid en toast.
-
Bocara Gambellara Classico
CavazzaRijke wijn met veel kracht, weelderig breed met gebrande noten. Tot de nok gevuld met superrijp wild perzikfruit
-
Brunello di Montalcino
CaparzoEersteklas fruit van rode bessen en amarene-kers. Daaronder de voor deze appellatie zo typische tonen van tabak en leer en de verleidelijke geur van rozen in deze moderne, karaktervolle Brunello met kracht en finesse. De eerste vintage die verkrijgbaar was van deze Brunello is 1970. Bij geroosterd vlees, wild of gerijpte kazen.
-
Brunello di Montalcino Riserva
CaparzoDe Brunello Riserva van Caparzo heeft complexe aroma's van bosbessen met pruimen, cederhout en kruidigheid. De smaak is vol en warm, met een goede balans tussen delicaatheid en kracht. De houtrijping en kracht komt in deze Riserva meer naar voren dan bij de "gewone" Brunello di Montalcino. Tevens wordt de Riserva alleen geproduceerd in uitzonderlijke wijnjaren.
-
Brunello di Montalcino Vigna La Casa
CaparzoDe Vigna La Casa is de 'single vineyard' Brunello van Caparzo. De wijn heeft doordringende en complexe aroma's van rood fruit, kruiden, vanille en tonen van drop. Kracht maar ook veel kersenfruit en hints van tabak in de smaak. De tannines zijn mooi gepolijst, de zuren uitgebalanceerd en de afdronk lang.
-
Chardonnay Riserva Garli
CesconiRomige rijkdom, maar ook fijne en aangename zuren. Bloemig, kweepeer, karamel en ook het botertje ontbreekt niet. Een witte wijn met perfecte balans, complexiteit en een lange afdronk. Wijngaard De Chardonnaydruiven komen van de Garli wijngaard. Dit is de oudste wijngaard in de handen van de familie Cesconi waar de Chardonnay wordt verbouwd. Deze wijngaard is gelegen op de heuvels ten noorden van Pressano. De bodem bestaat uit zandsteen, lokaal Pletter genoemd, met lagen van kalksteen. Vinificatie De druiven worden met de hand geplukt. De Chardonnay ondergaat een schilweking van een nacht alvorens geperst te worden. Er worden geen…
-
Chardonnay Veneto
CadiaGoudgele kleur, aroma's van tropisch fruit en wilde bloemen. De smaak is droog en vol, ondanks dat de wijn geen houtrijping heeft gehad. Tevens tropisch fruit in de smaak en zachte zuren.
-
Chianti Rufina
Fattoria SelvapianaHaast als zeer klassieke Bordeaux smaakt deze Chianti. Met een lichte aardse toon, een slanke structuur, fijnmazige tannines en subtiel rozenbottel en kersen in de geur.
-
Chianti Rufina riserva Bucerchiale
Fattoria SelvapianaZijdezacht van structuur, met fijne herfstige aroma's en super puur kersenfruit in de lange afdronk.
-
Cicaleccio Orange wine
Cantina GiaraCicaleccio is het lied van de krekel, een fijne onomatopee! Metafoor voor de tongen die loskomen met een fles van deze heerlijke puur natuurwijn van Giorgio op tafel. Hoewel de wijn met de schillen van de witte druiven is vergist - zodat het een oranje wijn is - is de structuur zonder meer sappig te noemen. Heerlijk mandarijntjes, wilde perzik en gedroogde abrikoosjes met een verbazingwekkende en levendige plezierfactor. Wijngaard De druiven zijn afkomstig van een oude, volledig biodynamische wijngaard even ten zuidwesten van Bari. De stokken staan aangeplant op kalkhoudende kleigronden "tufaceia". Vinificatie De oogst gebeurt uitsluitend handmatig. Na het ontstelen van…
-
Contrappunto
TuniaEnerzijds heb je old-skool fine wine: met de gebalanceerde ingetogenheid van koele topwijngaarden. Anderzijds heb je vin de soif natuurwijn: vloeibaar plezier met gevaarlijke doordrinkfactor. En heel soms vind je beiden in één glas: Contrappunto!
-
Copertino rosso Riserva
CupertinumNa acht jaar rijping op grote cuves en nog twee op fles zijn de tannines heerlijk afgerond. De kaneel, pijptabak, het kreupelhout en leer geven een mooie kruidige omlijsting aan het nog levendige pruimenfruit.
-
Durello Spumante Millesimato
CavazzaVerkwikkend strakdroog neefje van de prosecco. Geen snoepjes, wel limoen en groene appel uit de bergen ten noorden van Vicenza.
-
Fiano
l'ArchetipoDe Fiano oranjewijn van l'Archetipo,krijgt de mooie kleur doordat hij een week rijpte op de schillen. De wijn kreeg daar wat fijne sinaasappelschil en five-spices van mee, wat een heerlijke combinatie oplevert met het sappige abrikozenfruit.
-
GAG Cold Skin Maceration
Sandro de BrunoLaag alcoholische natuurwijn, met een piepklein bubbeltje en eigen gist ongefilterd gebotteld. Picknickwijn bij uitstek maar uiteraard ook heerlijk als aperitief of bij de borrel. Vin de soif zouden de Fransen zeggen, maar van garganega dus eerder vin-de-soave. Vinificatie De druiven voor deze "low intervention wine" zijn in de wijngaard met niets behandeld, waardoor op de druivenschil levende gistcultuur gebruikt kan worden voor de alcoholische vergisting en er niets hoeft worden toegevoegd. Na drie dagen gekoelde schilweking (cold skin maceration) vergisten de garganega druiven om vervolgens zacht te worden geperst en ongefilterd gebotteld. Dit gebeurt onder toevoeging van een zeer kleine dosis sulfiet. Achtergrond Sandro…
-
Grappa Arianna Bianca
Ciemme LiquoriJonge witte grappa. Zuiver, intense aroma's, zacht en fruitig en een lange afdronk.
-
Greco
l'ArchetipoDe wijn heeft intense aroma's van mandarijn en gedroogde abrikoos en hooi. In de mond merk je door de smaak wel de schilweking, en een beetje ook in de structuur, maar de sappigheid is zo enorm dat het mondgevoel eerder voluptueus dan rul is. Zowel gul als contemplatief van aard.
-
Kalterersee Classico Superiore
Erste + NeueDe Kalterersee heeft een robijnrode kleur met een heldere rand. In de neus een intens fruitig bouquet met hints van amandel en zachte kruidigheid. De smaak is zacht, met een bak fris fruit en hele lichte, zachte tannines. Drinkt het lekkerst tussen de 12 en 14 graden. De Kalterersee van Erste + Neue wordt gemaakt van 100% Schiava (ook wel Vernatsch in Südtirol). Een druif die voor velen wellicht onbekend is, maar behalve in deze regio ook staat aangeplant in Duitsland, en daar dan weer Trollinger heet.
-
La Caduta Rosso di Montalcino
CaparzoDe La Caduta van Caparzo heeft fijne aroma's van bosvruchten, vanille, leer en tabak. Het frissere fruit komt in de eerste plaats duidelijk naar voren in de smaak. Maar de wijn heeft ook rijper fruit, frisse zuren en aangename tannines. Met meer diepte en intensiteit dan de "gewone" Rosso di Montalcino mag deze La Caduta stiekem wel "baby Brunello" worden genoemd.
-
Langhe Nebbiolo
Giuliano CorinoCorino maakt een lekker rijpe stijl Langhe Nebbiolo. Deze wijn mag je misschien liefkozend wel "mini Barolo" noemen. Intens boeket van rood fruit, viooltjes, drop en een beetje natte bosgrond. Uitgebalanceerde Italiaanse wijn zonder houtrijping. Het feit dat deze nebbiolo geen houtrijping heeft gehad, zorgt ervoor dat de wijn toch een frisse stijl blijft houden, ondanks de rijpheid. Hierdoor perfect in balans.
-
Limoncello
Ciemme LiquoriNatuurlijke Limoncello, uiteraard geheel volgens Italiaanse traditie gemaakt. Vanzelfsprekend ijskoud drinken!
-
Litrotto Bianco
l'ArchetipoDe Litrotto bianco van Archetipo heeft een strogele kleur met een fruitige en grassige neus met iets van noten. De smaak is zuiver en fris, licht kruidig, met fijne zuren en lengte. Heel puur en doordrinkbaar.
-
Litrotto Rosso
l'ArchetipoVerrassende vin de soif uit Puglia koppelt koppig karakter aan fijnmazige tannines en goeie mineraliteit. Zwoele aroma's van bloesems, pijptabak en laurier en een juicy bite maken het plaatje compleet. Ultiem bij een plankje salumi.
-
Manzoni Bianco
CesconiManzoni is een kruising tussen riesling en pinot blanc en dat proef je! Heerlijke citrusaroma's met in de smaak wat meer wit fruit. Sinds jaargang 2018 weekt Franco de schilletjes kort mee, dat geeft wat extra reliëf aan de wijn.
-
Merlot Veneto
CadiaDe Cadia Merlot heeft een helderrode kleur en een intens aroma van rode bessen. De smaak is zijdezacht, rond en fruitig met hints van groene peper.
-
Niuru Maru
l'ArchetipoDit is negroamaro waarvan je niet wist dat ie bestond: wel pruimen en tabak, maar ook verfijning en mooie zuren en met een klassiek signatuur.
-
Olio Extra Vergine di Oliva
TuniaDeze olijfolie van Tunia komt in zeer gelimiteerde oplage en alle olijven worden zorgvuldig met de hand geplukt. Koude persing, fris fruitige olie met een lage zuurgraad.
-
Olivar
CesconiDe Chardonnay brengt romige rijkdom, maar ook prachtige zuren. De Pinot Grigio het heerlijke amandelspijsaccent. Tot slot draagt de Pinot Bianco bij aan het fruitige karakter.
-
Pinot Grigio Blush
CadiaDe Pinot Grigio Blush is fris en licht, met rood fruit en aangename zuren.
-
Pinot Grigio Garganega
CadiaDe Pinot Grigio Garganega van Cadia heeft een lichte, groengele kleur. Een frisse, lichte, witte wijn met citrustonen, wit fruit en aangename zuren. De Garganega geeft een fijn likje kruidigheid en een aangenaam bittertje.
-
Pinot Grigio Kreuzer
CesconiDe Pinot Grigio Kreuzer is volgens de gebroeders Cesconi Pinot Grigio zoals deze bedoeld is: klassiek, mineraal, focus, complexiteit en lengte. Dit is één van de favoriete wijn-spijs wijnen van Arisz et al. De complexiteit in combinatie met de zuren zorgen er voor dat de wijn kruidige gerechten erg goed aan kan. Maar hij misstaat zeker ook niet bij rijke salades, frisse kazen en zelfs wit vlees. Wijngaard De bodem in dit deel van de Pressano heuvel bestaat uit 250 miljoen jaar oude kalk van zeefossielen, vermengd met een vrij warme, kleirijke toplaag. De wijngaard is gelegen op 300 meter hoogte en…
-
Pinot Grigio Südtirol
Erste + NeueDezelfde druif als de pinot gris in de Elzas. Oftewel zeer aromatisch, met in de geur witte bloemen, specerijen en amandelspijs. In het noorden van Italië wordt de druif echter wat langzamer rijp en eerder geplukt. Hierdoor heeft de smaak een aantrekkelijke frisheid en mineraliteit.
-
Pinot Grigio delle Venezie
CavazzaDeze pinot grigio ruikt naar kweepeer, amandelspijs, en nootmuskaat en smaakt zacht naar sappig wit fruit.
-
Pinot Nero Südtirol
Erste + NeueDeze delicate rode wijn ruikt naar rozenbottel en verse bessen en heeft een subtiele aardse toon. Drinkt heerlijk op een graad of 14.
-
Pivier
CesconiDe Pivier is de rode topwijn van Cesconi, gemaakt van 100% merlot. Een enorme bak rood fruit in zowel de neus als smaak en daarnaast laurier, drop en cacao. Aangename zuren en tannines.
-
Prosecco Asolo Brut Akelum DOCG
AndreolaDe Prosecco Asolo Brut heeft een fijne neus van citrus en florale tonen. Het mondgevoel is fris en zacht, met wat kruidigheid en lekkere zuren.
-
Prosecco Dirupo Brut Valdobbiadene DOCG
AndreolaDe Prosecco Dirupo Brut heeft een fijne neus van citrus en florale tonen van meidoorn en acaciabloesem. Een fijne mousse en het mondgevoel is fris en zacht, met wat kruidigheid en prettige zuren.
-
Prosecco Zero Zero alcoholvrij
Iris VignetiDe Prosecco Zero Zero alcoholvrij van Iris Vigneti is verfrissend, feestelijk en zuiver. Zeer geschikt als aperitief en voor het maken van alcoholvrije cocktails zoals een Virgin Aperol Spritz of Hugo.
-
QVID Primitivo
Tenuta GiustiniVol, zwoel, kruidig met de geur van sigaren en herfstbos en de smaak van rijpe pruimen. Op knappe wijze is de wijn tegelijk royaal bemeten en fijntjes, biedt hij pruimen en specerijen maar ook rode bessen en zachtheid.
-
QVIS Negroamaro
Tenuta GiustiniDe negroamaro van Tenuta Giustini heeft een intense, robijnrode kleur. In de neus amarena-kers, donker fruit en granaatappel. Stevige en volle smaak, heel klein zoetje maar vooral boordevol fruit. Heerlijk bij bijvoorbeeld een wildstoof of gegrild vlees.
-
Rosme Rosato
Cantina GiaraDeze Rosme Rosato is gemaakt van 100% Primitivo druiven. Een hele frisse en fruitige stijl rosé met vooral veel bosvruchten en lekker zuren. Daarnaast de geur van rozen, sinaasappel en granaatappel. Veel drinkplezier!
-
Rosso di Montalcino
CaparzoDe Rosso di Montalcino van Caparzo heeft aangename aroma's van viooltjes, framboos en granaatappel. In de verte bespeur je ook wat versgemalen peper. In de smaak veel fruit, met vooral rijpe bessen. De wijn heeft aangename tannines, iets van vanille en een lichte kruidigheid.
-
Sambhugo Zero 0.0%
Ciemme LiquoriMet de Sambhugo 0.0% van Ciemme maak je in een handomdraai een Hugo Spritz. Ga je liever voor een alcoholvrij alternatief? Maak dan in combinatie met de alcoholvrije Prosecco van Iris Vigneti een Virgin Hugo Spritz. Naast aperitief zijn beide opties ook zeer geschikt als zomers drankje op het terras. De basis voor deze Sambhugo is vlierbes. Zie ook Aperitif 0%
-
Sangiovese Rosso di Toscana
CaparzoAardbeien en zwarte bes, zeer soepele tannines, een laurierdropje en Toscaanse zomerzon kenmerken deze mensenvriend. Wél met de donkere kenmerken van de druif die vooral bekend is dankzij Chianti en Brunello di Montalcino zoals mokka en espresso. Maar niet met de van die wijnen bekende lange tijd om op dronk te komen en ook niet zo zwaar en krachtig als die twee wel kunnen zijn.
-
Sauvignon Blanc Südtirol
Erste + NeueJe blijft er op teruggrijpen, die sauvignon van Erste + Neue, al ken je 'm al jaren. Focusssss is het woord, wat een precisie, wat een mineraliteit! Maar tegelijk met een vleugje haast Nieuw-Zeelandse grassigheid en groene kruiden. Zeer goed gebleken naast een heel scala aan voorgerechten, zoals ceviche of voorgerechtjes met een Aziatische inslag. Christophe zelf schonk 'm ons bij de asperges...!
-
Soave
Sandro de BrunoGeurig als een brem in de lente, met acaciahoning en de geur van versgebrande granola op de tweede viool. Ook in de smaak krijgt het rijpe fruit op een prettige manier context door een amandelbittertje en zachte citrus indrukken.
-
Soave Colli Scaligeri
Sandro de BrunoDe Soave DOC Colli Scaligeri van Sandro de Bruno is zeer aromatisch: fruittonen van rijpe peer en vijg gecombineerd met mineraliteit en droge amandelen. De smaak is droog en warm. Medium bodied. Ook hier een hele fijne mineraliteit en zuren. Typisch "amandelbittertje" in de afdronk. Nu al heerlijk op dronk maar kan ook ontzettend goed ouderen.
-
Soave Superiore Monte San Piero
Sandro de BrunoEen combinatie van rijkdom en mooie zuren zoals die in de beste wijnen voorkomt. De geur is mokka, hazelnoot en peer en je verwacht een romige smaak, die ook komt. De wijn is mondvullend, krachtig en vol rondeur, met een likje sinaasappel en walnoot toe voor een opwekkende afdronk.
-
Sottofondo
TuniaDe Sottofondo van Tunia is een fantastische mousserende orange wine. In de neus zowel gedroogd fruit als frisheid van sinaasappel en ander citrusfruit. Daarnaast wat gist- en brood tonen. De smaak is zuiver en levendig, fris en rijk tegelijk en de onmiskenbare tannines van de schilletjes zijn uiteraard aanwezig.
-
Syrah Cicogna
CavazzaFijne florale kenmerkende syrah-tonen domineren de neus van deze wijn. Een tweede viool voor de lik Frans eiken, die na een jaar of drie mooi integreert in de wijn. Full body met veel donker fruit, mokka en leer maken het feest compleet.
-
Tai Rosso
CavazzaZeer lichte rode wijn barstensvol frambozenfruit en met een hele lichte aardse toets. Geurig en fris is deze wijn lichtgekoeld op zijn best op een terras, bij een picknick of barbecue
-
Vermentino Classico
CapicheraDe vermentino Classico is het visitekaartje van Capichera. Rijkdom kán hand in hand gaan met verfijning zo laat deze wijn zien. Enerzijds de proef je de enorme rijpheid, exotisch fruit, gember en five spices. Maar de nobelheid en klasse van terroir, druif en wijnmaker zitten in de details. Die bestaan hier uit heerlijke zuren en rokerige kalksteenaroma's welke je haast zouden doen geloven dat de vulkanische bodem echt in de wijn belandt.
-
Vermentino Lintori
CapicheraVan de vermentino's van Capichera is de Lintori de meest frisse. Maar de wijnen van Capichera zijn blockbusters. Verwacht dus nog altijd explosieve bloemenaroma's, exotische kaneel, five spices en gemberindrukken. Met daarnaast een flinke dosis dik geel fruit. Drinkt netjes droog af met een zweempje geconfijte citrus en een heerlijke mineraliteit.