Apostelhoeve

Bij Hubrecht Duijker kan je lezen dat Hugo Hulst in 1970 wijnstokken aanplantte op de Apostelhoeve, nadat hij enthousiast was geraakt door de Vlaamse wijnfanaat Jean Bellefroid. Deze verzekeringsagent was naar verluidt in de oorlog door de Duitsers tewerkgesteld op een wijndomein in de Moezel, waar hij de kneepjes van het vak leerde en zijn wijninteresse opdeed. De Apostelhoeve was al generaties lang het fruitteeltbedrijf van de familie Hulst en Hugo Hulst bracht naar eigen zeggen de druivenstok terug naar het domein, daar zelfs de Romeinen op deze hellingen al wijn produceerden. Zo werd hij de eerste commerciële wijnbouwer van Nederland. Zoon Mathieu en zijn kinderen runnen het bedrijf tegenwoordig en de rol van pionier is overtuigend overgegaan in die van vedette. De zonne-uren en de bodemsamenstelling van de wijngaarden op de Louwberg (kiezel, mergel en löss) bewijzen nog altijd het gelijjk van grootvader Hulst.
Thans zijn de veertien hectare wijngaarden beplant met de vijf druivensoorten müller-thurgau, riesling, pinot gris, auxerrois en (sinds 2020) viognier.

Regio

Susserweg 201, 6213 NE Maastricht, Nederland

Wijnen

  • Apostelhoeve Cuvée XII
    Apostelhoeve

    De wijn is aromatisch met geuren van wit fruit, tropisch fruit en iets floraals. De smaak is vrij rond en sappig, met aangename zuren die voor een frisse balans zorgen, en veel tropisch fruit. De Cuvée XII van de Apostelhoeve is één van onze favoriete Nederlandse witte wijnen. Breed inzetbare wijn bij bijvoorbeeld rijke salades met vis of gerechten met een Aziatische touch, maar zeker ook bij witte asperges.