Caparzo

Caparzo wijn domein in Montalcino

Het wijndomein Caparzo was in 1970 één van de 12 oorspronkelijke leden van de DOCG Brunello, samen met het ernaast gelegen en eveneens door Elisabetta Gnudi Angelini geleidde Montesino. Frappant genoeg deed Elisabetta in de eerste veertig jaar van haar leven hele andere dingen (zij had een carriere in de filmindustrie gevolgd door  een decennium in de farmaceutische industrie), maar toen zij jong weduwe werd en het familiefortuin van haar echtgenoot erfde besloot zij dit te investeren in de aankoop van een prachtig wijnkasteel in Chianti, en na dit enige jaren succesvol te hebben uitgebaat wist zij in 1998 Caparzo aan te kopen. Caparzo was al een fors domein op dat moment, maar er zijn in de afgelopen decennia nog enige wijngaarden aan toegevoegd, zodat nu uit elk van de vijf sub-zones van Montalcino fruit kan worden betrokken. Dit is een grote kwaliteitsfactor doordat zo de selectie van de druiven voor de Brunello kan worden aangepast aan de specifieke klimatologische omstandigheden van ieder jaar. De Montosoli-heuvel is één van oudste en één van de beroemdste cru’s van de DOCG. Deze bevindt zich ten noorden van de stad Montalcino en door de wat hogere ligging en andere (kalkstenen) bodem, lokaal galestro genoemd, zijn de wijnen in het algemeen wat klassieker, subtieler en ingetogener dan de wijnen van de zuidelijker, lager gelegen en op meer klei-rijke bodems aangeplante sangiovese. Op deze heuvel ligt, naast de winery,  de beste wijngaard van Caparzo, La Casa, waarvan de wijn apart wordt gebotteld.

Regio

Montalcino, Toscane, Italië

Wijnen

 • La Caduta Rosso di Montalcino
  Caparzo

  De La Caduta van Caparzo heeft fijne aroma's van bosvruchten, vanille, leer en tabak. Het frissere fruit komt in de eerste plaats duidelijk naar voren in de smaak. Maar de wijn heeft ook rijper fruit, frisse zuren en aangename tannines. Met meer diepte en intensiteit dan de "gewone" Rosso di Montalcino mag deze La Caduta stiekem wel "baby Brunello" worden genoemd.

 • Caparzo Rosso di Montalcino

  Rosso di Montalcino
  Caparzo

  De Rosso di Montalcino van Caparzo heeft aangename aroma's van viooltjes, framboos en granaatappel. In de verte bespeur je ook wat versgemalen peper. In de smaak veel fruit, met vooral rijpe bessen. De wijn heeft aangename tannines, iets van vanille en een lichte kruidigheid.

 • Brunello di Montalcino Vigna La Casa
  Caparzo

  De Vigna La Casa is de 'single vineyard' Brunello van Caparzo. De wijn heeft doordringende en complexe aroma's van rood fruit, kruiden, vanille en tonen van drop. Kracht maar ook veel kersenfruit en hints van tabak in de smaak. De tannines zijn mooi gepolijst, de zuren uitgebalanceerd en de afdronk lang.

 • Brunello di Montalcino Riserva
  Caparzo

  De Brunello Riserva van Caparzo heeft complexe aroma's van bosbessen met pruimen, cederhout en kruidigheid. De smaak is vol en warm, met een goede balans tussen delicaatheid en kracht. De houtrijping en kracht komt in deze Riserva meer naar voren dan bij de "gewone" Brunello di Montalcino. Tevens wordt de Riserva alleen geproduceerd in uitzonderlijke wijnjaren.

 • Caparzo Brunello wijnfles

  Brunello di Montalcino
  Caparzo

  Eersteklas fruit van rode bessen en amarene-kers. Daaronder de voor deze appellatie zo typische tonen van tabak en leer en de verleidelijke geur van rozen in deze moderne, karaktervolle Brunello met kracht en finesse. De eerste vintage die verkrijgbaar was van deze Brunello is 1970. Bij geroosterd vlees, wild of gerijpte kazen.

 • Caparzo rosso di Toscane wijnfles

  Sangiovese Rosso di Toscana
  Caparzo

  Aardbeien en zwarte bes, zeer soepele tannines, een laurierdropje en Toscaanse zomerzon kenmerken deze mensenvriend. Wél met de donkere kenmerken van de druif die vooral bekend is dankzij Chianti en Brunello di Montalcino zoals mokka en espresso. Maar niet met de van die wijnen bekende lange tijd om op dronk te komen en ook niet zo zwaar en krachtig als die twee wel kunnen zijn.