Cesconi

Ongetwijfeld is de nationale held van Trentino de gewezen wielrenner Alexander Moser, die na eerdere successen op de Italiaanse berghellingen koos voor een bestaan als wijnboer.
Helaas is zijn wielrentalent hem niet overmatig behulpzaam bij het wijnmaken, dus in kringen van wijnliefhebbers is hij minder gekend.
In de internationale voorhoede van kleinschalige duurzame wijnbouw op serieus niveau komt echter een andere naam steeds terug, die van Elisabetta Foradori. Haar wijnen, specifiek de Teroldego Rotaliano Granito, oogst al decennia lang de hoogste waarderingen in alle gidsen en media. Zij geldt als een van de voortrekkers van de bio-dynamie, zoals Nicolas Joly die rol in Frankrijk vervult als advocaat van deze werkwijze.

Om diverse redenen van wetenschappelijke aard is een hoop is aan te merken op de bio-dynamie. Echter staat in ieder geval vast dat wijnboeren die de biodynamische visie geheel of gedeeltelijke aanhangen, vaak op zijn minst met veel aandacht voor het hen omringende ecosysteem en de diverse aspecten en details ervan werken. Hierbij geven ze uiting aan een lovenswaardig streven naar een gebalanceerde en vitale biodiversiteit. Zo wordt het gebruik van zwavel zo veel mogelijk beperkt en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest helemaal verboden.
Daarnaast worden ook tussen de rijen wijnstokken andere gewassen en bloemen aangeplant, onder andere om een rijke insectenpopulatie te bevorderen, de bodem zuurstofrijk te maken en het stikstofgehalte ervan te beïnvloeden.

Onder de groep jonge wijnboeren die met elkaar en voornoemde Elisabetta uitwisselen over dergelijke praktijken, bevindt zich onze vriend Franco Cesconi. In Pressano, zo’n 100 km ten noorden van Verona en nabij het dal van de Adige op een hoogte van 500 meter, nam hij de leiding over de 6 hectare land van zijn vader die daar appels verbouwde en druiven om aan de gigantische metacoöperatie LA VIS te verkopen voor 90 cent per kilo.
Deze levenswijze sprak Franco niet aan, en met hulp van zijn drie broers begon hij de wijnen zelf te bottelen in de jaren 90.

Naast de reeds aanwezige Nosiola, Lagrein en Teroldego -traditionele druivenrassen uit de streek- plantte hij traminer, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en pinot grigio aan. De blauwe druiven op een vallei verderop gelegen wijngaard. Zijn vader had deze voor de plant van appelbomen aangekocht. Een gaard met een zeer diverse bodem, bestaand uit door de gletsjer en de rivier Sarca hier afgezette sedimenten.

Broer Roberto verzorgt de wijngaarden met zorg en toewijding, elk tweede jaar worden er nieuwe grassen en bloemen en kruiden tussen de wijnstokken gezaaid. Ook de begroeiing direct onder de wijnstokken wordt niet bestreden. De warme (sirocco?) wind die elke middag het grootste deel van het jaar de kop op steekt zorgt voor genoeg droging om eventuele rot aan de stam tegen te gaan. Daarnaast wilde moeder Cesconi graag wat dieren houden dus met enig geluk (ik heb ze ontmoet) zie je de varkentjes, ganzen en kippen door de wijngaard struinen.

Regio

Pressano, Trentino, Italië

Wijnen

 • Wijnfles Garli Chardonnay Cesconi

  Chardonnay Riserva Garli
  Cesconi

  Romige rijkdom, maar ook fijne en aangename zuren.  Bloemig, kweepeer, karamel en ook het botertje ontbreekt niet. Een witte wijn met perfecte balans, complexiteit en een lange afdronk.   [specificaties] Wijngaard De Chardonnaydruiven komen van de Garli wijngaard. Dit is de oudste wijngaard in de handen van de familie Cesconi waar de Chardonnay wordt verbouwd. Deze wijngaard is gelegen op de heuvels ten noorden van Pressano. De bodem bestaat uit zandsteen, lokaal Pletter genoemd, met lagen van kalksteen. Vinificatie De druiven worden met de hand geplukt. De Chardonnay ondergaat een schilweking van een nacht alvorens geperst te worden. Er worden geen…

 • Wijnfles Blauwal Cesconi

  Blauwal cuvée extra brut
  Cesconi

  De Blauwal van Cesconi heeft hele fijne zuren een een zachte mousse. De neus is aromatisch met citrusfruit en wat rokerigheid en toast.

 • Wijnfles Manzoni Cesconi

  Manzoni
  Cesconi

  Manzoni is een kruising tussen riesling en pinot blanc en dat proef je! Heerlijke citrusaroma's met in de smaak wat meer wit fruit. Sinds jaargang 2018 weekt Franco de schilletjes kort mee, dat geeft wat extra reliëf aan de wijn.

 • fles rode wijn Pivier van Cesconi

  Pivier
  Cesconi

  De Pivier is de rode topwijn van Cesconi, gemaakt van 100% merlot. Een enorme bak rood fruit in zowel de neus als smaak en daarnaast laurier, drop en cacao. Aangename zuren en tannines.

 • afbeelding wijn fles olivar van cesconi

  Olivar
  Cesconi

  De Chardonnay brengt romige rijkdom, maar ook prachtige zuren. De Pinot Grigio het heerlijke amandelspijsaccent. Tot slot draagt de Pinot Bianco bij aan het fruitige karakter.

 • Wijnfles Pinot Grigio Cesconi

  Pinot Grigio Kreuzer
  Cesconi

  De Pinot Grigio Kreuzer is volgens de gebroeders Cesconi Pinot Grigio zoals deze bedoeld is: klassiek, mineraal, focus, complexiteit en lengte. Dit is één van de favoriete wijn-spijs wijnen van Arisz et al. De complexiteit in combinatie met de zuren zorgen er voor dat de wijn kruidige gerechten erg goed aan kan. Maar hij misstaat zeker ook niet bij rijke salades, frisse kazen en zelfs wit vlees. [specificaties] Wijngaard De bodem in dit deel van de Pressano heuvel bestaat uit 250 miljoen jaar oude kalk van zeefossielen, vermengd met een vrij warme, kleirijke toplaag. De wijngaard is gelegen op 300 meter hoogte en…