Cesconi

Ongetwijfeld is de nationale held van Trentino de gewezen wielrenner Alexander Moser, die na eerdere successen op de Italiaanse berghellingen koos voor een bestaan als wijnboer.
Helaas is zijn wielrentalent hem niet overmatig behulpzaam bij het wijnmaken, dus in kringen van wijnliefhebbers is hij minder gekend.
In de internationale voorhoede van kleinschalige duurzame wijnbouw op serieus niveau komt echter een andere naam steeds terug, die van Elisabetta Foradori. Haar wijnen, specifiek de Teroldego Rotaliano Granito, oogst al decennia lang de hoogste waarderingen in alle gidsen en media. Zij geldt als een van de voortrekkers van de bio-dynamie, zoals Nicolas Joly die rol in Frankrijk vervult als advocaat van deze werkwijze.

Om diverse redenen van wetenschappelijke aard is een hoop is aan te merken op de bio-dynamie. Echter staat in ieder geval vast dat wijnboeren die de biodynamische visie geheel of gedeeltelijke aanhangen, vaak op zijn minst met veel aandacht voor het hen omringende ecosysteem en de diverse aspecten en details ervan werken. Hierbij geven ze uiting aan een lovenswaardig streven naar een gebalanceerde en vitale biodiversiteit. Zo wordt het gebruik van zwavel zo veel mogelijk beperkt en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest helemaal verboden.
Daarnaast worden ook tussen de rijen wijnstokken andere gewassen en bloemen aangeplant, onder andere om een rijke insectenpopulatie te bevorderen, de bodem zuurstofrijk te maken en het stikstofgehalte ervan te beïnvloeden.

Onder de groep jonge wijnboeren die met elkaar en voornoemde Elisabetta uitwisselen over dergelijke praktijken, bevindt zich onze vriend Franco Cesconi. In Pressano, zo’n 100 km ten noorden van Verona en nabij het dal van de Adige op een hoogte van 500 meter, nam hij de leiding over de 6 hectare land van zijn vader die daar appels verbouwde en druiven om aan de gigantische metacoöperatie LA VIS te verkopen voor 90 cent per kilo.
Deze levenswijze sprak Franco niet aan, en met hulp van zijn drie broers begon hij de wijnen zelf te bottelen in de jaren 90.

Naast de reeds aanwezige Nosiola, Lagrein en Teroldego -traditionele druivenrassen uit de streek- plantte hij traminer, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en pinot grigio aan. De blauwe druiven op een vallei verderop gelegen wijngaard. Zijn vader had deze voor de plant van appelbomen aangekocht. Een gaard met een zeer diverse bodem, bestaand uit door de gletsjer en de rivier Sarca hier afgezette sedimenten.

Broer Roberto verzorgt de wijngaarden met zorg en toewijding, elk tweede jaar worden er nieuwe grassen en bloemen en kruiden tussen de wijnstokken gezaaid. Ook de begroeiing direct onder de wijnstokken wordt niet bestreden. De warme (sirocco?) wind die elke middag het grootste deel van het jaar de kop op steekt zorgt voor genoeg droging om eventuele rot aan de stam tegen te gaan. Daarnaast wilde moeder Cesconi graag wat dieren houden dus met enig geluk (ik heb ze ontmoet) zie je de varkentjes, ganzen en kippen door de wijngaard struinen.

Regio

Pressano, Trentino, Italië

Wijnen

  • Blauwal cuvée extra brut
    Cesconi

    De Blauwal van Cesconi heeft hele fijne zuren een een zachte mousse. De neus is aromatisch met citrusfruit en wat rokerigheid en toast.

  • Manzoni
    Cesconi

    Manzoni is een kruising tussen riesling en pinot blanc en dat proef je! Heerlijke citrusaroma's met in de smaak wat meer wit fruit. Sinds jaargang 2018 weekt Franco de schilletjes kort mee, dat geeft wat extra reliëf aan de wijn.

  • fles rode wijn Pivier van Cesconi

    Pivier
    Cesconi

    De Pivier is de rode topwijn van Cesconi, gemaakt van 100% Merlot. Een enorme bak fruit in zowel de neus als de smaak en daarnaast laurier, iets van drop en cacao. Aangename zuren en tannines. Doet stiekem een beetje denken aan de stijl van Pomerol.

  • afbeelding wijn fles olivar van cesconi

    Olivar
    Cesconi

    Romige rijkdom van chardonnay op deels nieuw hout, maar ook prachtige zuren en dat amandelspijsaccentje dat pinot grigio zo lekker kan brengen.

  • Pinot Grigio Kreuzer
    Cesconi

    De biodynamische werkwijze van de afgelopen jaren heeft - aldus Franco Cesconi- deze wijn een steeds mineraler en meer gefocust karakter gegeven, al ontbreekt de geschakeerde volheid kenmerkend voor de druif natuurlijk niet. De huidige vintage, 2018, is "not your every day pinot grigio". Na de zorgvuldige pluk, die volledig met de hand wordt gedaan, krijgen de druiven namelijk ongeveer 12 uur schilweking. Dit geeft een koper/oranje-achtig kleurtje, en zorgt ervoor dat de wijn aan complexiteit wint. De pinot grigio Kreuzer 2018 van Cesconi is erg goed in te zetten voor diverse wijn-spijs. Het is zelfs één van de favoriete wijn-spijs wijnen van Arisz et al. De complexiteit in combinatie met de zuren zorgen er bijvoorbeeld voor dat de wijn kruidige gerechten erg goed aan kan. Maar hij misstaat zeker ook niet bij rijke salades, frisse kazen en zelfs wit vlees.