Cesconi

Ongetwijfeld is de nationale held van Trentino de gewezen wielrenner Alexander Moser die na eerdere successsen op de Italiaanse berghellingen koos voor een bestaan als wijnboer.
Helaas is zijn wielrentalent hem niet overmatig behulpzaam bij het wijnmaken, dus in kringen van wijnliefhebbers is hij minder gekend.
In de internationale voorhoede van kleinschalige duurzame wijnbouw op serieus niveau komt echter een andere naam steeds terug, die van Elisabetta Foradori. Haar wijnen, specifiek de Teroldego Rotaliano Granito oogst al decennia lang de hoogste waarderingen in alle gidsen en media(…voorbeelden…) , en zij geldt als een van de voortrekkers van de bio-dynamie, zoals Nicolas Joly die rol in Frankrijk vervult als advocaat van deze werkwijze.
Hoewel er om diverse redenen van wetenschappelijke aard een hoop is aan te merken op de bio-dynamie, staat in ieder geval vast dat wijnboeren die de biodynamische visie geheel of gedeeltelijke aanhangen, vaak op zijn minst met veel aandacht voor het hen omringende ecosysteem en de diverse aspecten en details ervan werken en zo uiting geven aan een lovenswaardig streven naar een gebalanceerde en vitale biodiversiteit. Zo wordt het gebruik van zwavel zo veel mogelijk beperkt en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest helemaal verboden.
Daarnaast worden ook tussen de rijen wijnstokken andere gewassen en bloemen aangeplant, onder andere om een rijke insectenpopulatie te bevorderen en de bodem zuurstofrijk te maken.

Onder de groep jonge wijnboeren die met elkaar en voornoemde Elisabetta uitwisselen over dergelijke praktijken, bevindt zich onze vriend Franco Cesconi. In Pressano, zo’n 100 km ten noorden van Verona en nabij het dal van de Adige op een hoogte van 500 meter, nam hij de leiding over de 6 hectare land van zijn vader die daar appels verbouwde en druiven om aan de gigantische metacoöperatie LA VIS te verkopen voor 90 cent per kilo.
Deze levenswijze sprak Franco niet aan, en met hulp van zijn drie broers begon hij de wijnen zelf te bottelen in de jaren 90.
Naast de reeds aanwezige Nosiola, Lagrein en Teroldego -traditionele druivenrassen uit de streek- plantte hij traminer, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en pinot grigio aan. De blauwe druiven op een vallei verderop gelegen wijngaard, die zijn vader voor de plant van appelbomen had aangekocht met een zeer diverse bodem, bestaand uit door de gletsjer en de rivier Sarca hier afgezette sedimenten. Broer Roberto verzorgt de wijngaarden met zorg en toewijding, elk tweede jaar worden er nieuwe grassen en bloemen en kruiden tussen de wijnstokken gezaaid, en ook de begroeiing direct onder de wijnstokken wordt niet bestreden. De warme (sirocco?) wind die elke middag het grootste deel van het jaar de kop op steekt zorgt voor genoeg droging om eventuele rot aan de stam tegen te gaan. Daarnaast wilde moeder Cesconi graag wat dieren houden dus met enig geluk (ik heb ze ontmoet) zie je de varkentjes, ganzen en kippen door de wijngaard struinen.

Regio

Pressano, Trentino, Italië

Wijnen

 • Pivier
  Cesconi

  De rode topwijn van Cesconi, 100% Merlot …

 • Nosiola
  Cesconi

  Nosiola is de enige echte lokale druif van Trentino, en een specialiteit van Pressano, het dorp van de Cesconi's. Een subtiele, levendige, vineuze en minerale bergwijn met een mooi rijpingspotentieel.…

 • Olivar
  Cesconi

  Romige rijkdom van chardonnay op deels nieuw hout, maar ook prachtige zuren en dat amandelspijsaccentje dat pinot grigio zo lekker kan brengen.…

 • Pinot grigio di Dolomiti
  Cesconi

  De biodynamische werkwijze van de afgelopen jaren heeft - aldus Franco Cesconi- deze wijn een steeds mineraler en meer gefocust karakter gegeven, al ontbreekt de geschakeerde volheid kenmerkend voor de druif natuurlijk niet.…