Coppo

De familie Coppo is al 120 jaar gevestigd in Canelli, net ten oosten van Alba. Al die tijd maakte en bottelde men de wijnen van de eigen wijngaarden onder de eigen naam, hoogst ongebruikelijk tot het laatste kwart van de 20ste eeuw waarin de meeste families hun druiven verkochten aan de coöperaties en de grote firma’s. De wijnmakerij is gebouwd op enorme ondergrondse gewelven ( Cattedrali Sotterranee, beschermd UNESCO werelderfgoed) , uitgehouwen in tufsteen. De neven Max en Luigi Coppo die het domein nu leiden vertegenwoordigen de vierde generatie bij het familiebedrijf, en hoewel het uitgangspunt van voorvader en oprichter Piero Coppo ooit de productie van Moscato was en dit nog steeds een belangrijke pijler van het bedrijf is, heeft men zich in de loop van de decennia ontwikkeld tot echte barbera-specialisten. Nog tot de jaren ’80 gold de wijn van deze druif als de armeluiswijn van Piemonte. Nieuwe inzichten uit die tijd brachten echter een grote verbetering in de kwaliteit en vermeerdering van stijlen door met name beter inzicht in de juiste terroirs en opbrengstbeperkingen en in het kielzog daarvan goede fenolische rijpheid. Bovendien experimenteerde men, oa bij Coppo, met wijnmaaktechnieken die oa door gebruik van oud en nieuw houten vaten de structuur van de wijn beter deden uitkomen.

Regio

Canelli, Piemonte, Italië

Wijnen

  • Moscato d'Asti Moncalvina
    Coppo

    Licht mousserende en licht zoete muskaatwijn die in Italië veel als aperitief wordt gedronken. Waarvan de florale aroma’s ook heerlijk combineren met lichtzoete desserts met fruit.

  • Barbera d'Asti Pomorosso
    Coppo

    De Pomorosso is het vlaggenschip van de familie Coppo. 100% barbera met 14 maanden rijping op Frans eikenhout en dat geeft een flinke dosis power. De kleur is donker, paarsachtig rood. In de neus bramen, kersen en viooltjes. Krachtig en gul, maar dan wel met een fijne finesse.

  • Barbera d'Asti l'Avvocata
    Coppo

    Dit is de fruitgedreven cuvée van de familie Coppo, met alle eigenschappen die modern gemaakte barbera zo’n succes maken: zuiver en slank rood kersenfruit, zachte zuren en beschaafde tannines.