Giuliano Corino

de wijnmakersfamilie Corino

In de jaren vijftig van de vorige eeuw was armoede troef op het platteland van Piemonte, en stamvader Celeste Giovanni verhuisde met zijn familie naar la Morra, om als pachtboer te werken in de fruit- en druiventeelt.

Hij kon steeds een beetje geld opzij leggen, en toen zijn zoon (en grootvader van de huidige eigenaar) Giovanni hetzelfde had gedaan, was er in de jaren tachtig genoeg gespaard om voor het eerst was eigen wijn te bottelen. Bijna iedereen verkocht in die tijd nog zijn druiven aan het steeds verder uitdijende Fontanafredda, of aan één van de coöperaties. Maar een aantal pioniers waaronder Corino en zijn buren Ratti en Altare, ging eind jaren tachtig zelf bottelen en experimenteren met toen ongehoord moderne ideeën als de rotofermenter en Franse barriques, en -minder omstreden- met een groene oogst en kortere fermentaties.  Beiden veranderden voorgoed het wijnlandschap van Barolo, zij het dat men inmiddels wel weer wat is teruggekomen van het al te excessieve gebruik van hout dat in de jaren negentig opgang maakte. (zie de hilarische film The Barolo Boys van Paolo Casalis and Tiziano Gaia).

Inmiddels groeit de laatste jaren de rol van zijn kleinzoon Giovanni met wie wij ook het meeste contact hebben. De beste wijn komt in de meeste jaren van de topwijngaard in Roche del Annunziata, maar onze favoriet voor (te) jong drinken bijvoorbeeld bij onze vrienden van Café Restaurant de Plantage  is toch de Barolo Arborina om zijn al in de jeugd gulle rijpheid.

Regio

La Morra, Piemonte, Italië

Wijnen

 • Langhe Nebbiolo
  Giuliano Corino

  Corino maakt een lekker rijpe stijl Langhe Nebbiolo. Deze wijn mag je misschien liefkozend wel "mini Barolo" noemen. Intens boeket van rood fruit, viooltjes, drop en een beetje natte bosgrond. Uitgebalanceerde Italiaanse wijn zonder houtrijping. Het feit dat deze nebbiolo geen houtrijping heeft gehad, zorgt ervoor dat de wijn toch een frisse stijl blijft houden, ondanks de rijpheid. Hierdoor perfect in balans.

 • Barolo Arborina
  Giuliano Corino

  Jong nog, dat wel, maar al zó verleidelijk! Giovanni en zijn zoon Giuliano werden duidelijk beïnvloed door Altare, één van de voortrekkers van de erkenning voor de relatief jonge cru Arborina. De prachtige gelaagdheid, het gulle fruit en de rijpheid van de tannines maken dit een topwijn voor nu en het komende decennium. Arborina is de naam van de wijngaard, en deze Barolo is een "single vineyard", in tegenstelling tot de Barolo la Morra waarbij de druiven van verschillende percelen komen.

 • Wijnfles Barolo la Morra Corino

  Barolo la Morra
  Giuliano Corino

  De Barolo la Morra van Corino heeft zijdezachte tannines, zwoele florale aroma's en opwekkend rood frambozenfruit.