Doga delle Clavule

Eeuwenlang regeerden de malariamuggen Maremma en dat zorgde voor een verlaten streek.
In de 18e en 19e eeuw werd de strijd tegen het water, de moerassen en daarmee de muggen nieuw leven ingeblazen om uiteindelijk pas in de jaren dertig en vijftig van de vorige eeuw de streek definitief bewoonbaar te maken. De grootste stad van de regio, Grosseto, met het familiewapen van de Medici nog op de stadsmuur heeft eeuwen gewacht op nieuwe bewoners. Sinds een jaar of zeventig werden er in de Maremma dan ook weer her en der wijngaarden aangeplant, weliswaar op plekken die de Romeinen daar ook al voor gebruikten. In 2007 werd Morellino gepromoveerd van DOC tot de hoogste categorie in Italië, de DOCG. En omdat Elisabetta Gnudi Angelini in die tijd al veel ervaring had met het runnen van haar wijnmakerij in het nabij gelegen Montalcino was zij ook één van de eersten om het potentieel van de wijnen van Scansano in te zien en er een stuk grond te kopen. Inmiddels bezit Doga delle Clavule zo’n twintig hectare voor Morellino di Scansano gekwalificeerde wijngaard op het plateau ten zuid oosten van de stad Grosseto.

Regio

Magliano, Toscane, Italië

Wijnen

  • Morellino di Scansano
    Doga delle Clavule

    Aan de Zuid-Toscaanse kust koelt het 's nacht af, waardoor prachtig aromatische en sierlijk op het fruit toegesneden Morellino gemaakt kan worden. Hij biedt aroma's van kersen, bramen, wilde bessen, drop en vanille. In Maremma staat de Sangiovese bekend als Morellino. Hij heeft zijn naam te danken aan de lokale paarden, die bekend staan als ' morelli'.