Domaine de Bachellery

Enkele kilometers ten oosten van Béziers, met uitzicht op de middellandse zee ligt het domein Bachellery. De roots gaan terug  terug tot de middeleeuwen. Het werd in de 16e eeuw bewoond door Jacques de Bachelier, de president van het Hof van Justitie van Béziers.

De huidige eigenaar is de familie Julien. Vader Bernard komt wel uit een wijnboerengeslacht, maar vóór hem werden zoals toen gebruikelijk de druiven aan de coöperatie verkocht. Hij erfde een kleine som geld en kon in de jaren tachtig het vervallen landhuis met kelders kopen. Het landhuis heeft hij vervolgens eigenhandig opgeknapt. Inmiddels is het veertig jaar later. Het domein is in handen van zijn zoons Brice en Yannick uitgegroeid tot een familiebedrijf, met maar liefst 70 hectare wijngaarden en 15 druivenrassen.

Aan die veelheid van druivenrassen kun je al zien dat de broers steeds op zoek zijn naar vernieuwing en verbetering. Hun interesses reiken over de horizon. Naast geslaagde experimenten met bijvoorbeeld pinot noir, roussanne en gewürztraminer en verschillende wijnmaaktechnieken, vertelde Brice toen we hem in maart zagen ook over zijn zoektocht naar alternatieven voor het (door zijn gewicht en de hoge temperaturen die vrijkomen bij het productieproces) relatief onduurzame glas waarin de wijn doorgaans wordt verkocht. Een inspirerende nieuwe partner!

Regio

Rte de Bessan, 34500 Béziers, Languedoc, Frankrijk

Wijnen

 • Wijnfles Sauvignon Blanc van Domaine Bachellery

  Sauvignon blanc
  Domaine de Bachellery

  De kleur van de Sauvignon Blanc van Bachellery is mooi "citroengeel" met groene tonen en verraad ook al de frisheid. De neus is heel aromatisch met veel citrus als limoen, en ook duidelijk buxus. De smaak heel crisp met ook daar overduidelijk buxus en citroen, en frisse Sauvignon zuren.

 • Wijnfles Pinot Noir Domaine de Bachellery

  Pinot Noir
  Domaine de Bachellery

  De Pinot Noir van Bachellery heeft een prachtige, granaatappel-rode kleur. De neus is expressief aromatisch. Met veel rood fruit en viooltjes. In de smaak eerst ook veel fruit, vooral kersen, rode bes en cranberry. Daarnaast ook, zeker voor Pinot Noir, vrij veel rondeur. In de afdronk behoorlijk wat lengte en kruidigheid.

 • Domaine de Bachellery chardonnay wijnfles

  Chardonnay Pays d'Oc
  Domaine de Bachellery

  Wat een heerlijk glas chardonnay is dit! Gul, sappig, geen fruitbom maar fijn en verfrissend. Wijngaard De regio waar deze wijngaarden liggen noemen de Fransen de "Biterrois". Het gebied tussen de Aude, de Herault, en de Middellandse zee. In het noorden de bergen van de Espinouse, in het zuiden de zanderige kust en het bassin van de Thau. De wat hogere ligging en de tramontana zorgen voor verkoeling respectievelijk droge lucht. Vinificatie Het 's nachts geoogste fruit wordt koel binnengebracht.  Vervolgens ontsteeld en direct geperst onder CO2 om alle oxydatie buiten de deur te houden. De wijn wordt in de winery op 8…