Domaine de l’A
Stéphane Derenoncourt wordt ook wel het wonder van Duinkerke genoemd.
Voor de meeste mensen is het wonder van Duinkerke de evacuatie van zo’n 340.000 Britse soldaten met wrakke schippersbootjes in 1940 naar de andere kant van het kanaal. Maar Bordeauxliefhebbers weten dat de stad nóg een mirakel voortbracht: de jonge metaalwerker Stéphane Derenoncourt. Hij leerde zichzelf zoveel over wijnbouw, dat enkele decennia later de beroemde châteaux ( Domaine Chavelier, Prieuré Lichine, la Tour Figéac, La Gaffelière, Poujeaux, Clos Fourtet eva) in de rij staan voor zijn adviezen. In 1999 kochten Stéphane en Christine Derenoncourt dit domein op de uitlopers van het plateau van Saint-Émilion. Zij zagen als één van de eersten in, dat deze (de onder-de-radar-appellatie Castillon) op een aantal plaatsen simpelweg een voortzetting is van het fantastische terroir van de beroemde buur. Inmiddels hebben anderen zijn voorbeeld gevolgd en zoals Jane Anson het zegt in haar Inside Bordeaux:.. “This is Stéphane Derenoncourt country… It’s hard not to feel excited about Castillon’s potential when you look over the list of names making wine here.”
Regio
Sainte Colombe, Bordeaux, Frankrijk
Wijnen
-
Castillon Côtes de Bordeaux
Domaine de l'AStéphane en Christine Derenoncourt maken op hun thuischâteau in het relatief nog onbekende (maar lees bv. de Perswijn van februari 2021 en je krijgt de indruk dat dat niet lang meer gaat duren) Castillon een Bordeaux, die je met je ogen dicht voor een hele goeie Saint Emilion met bijbehorend prijskaartje zou verslijten. Sappige merlot en cabernet blend in een middengewicht, koele stijl. Momenteel zijn bij ons de volgende wijnen van Stéphane en Christine Derenoncourt op voorraad: 2013: -uitverkocht- Koud en moeilijk jaar, gered door de opbrengst terug te brengen tot 13 hectoliter per hectare 2014: Klassiek, ras, lengte, zeker rijpingspotentieel maar nu heerlijk op dronk 2015: Volgens de Revue des vins de France de beste die ze tot op heden maakten, begint langzaam te komen, geef 'm wat lucht, liefst een paar uur tevoren openen.