Domaine de Prapin

Om achter het bestaan van Domaine de Prapin te komen moet je eerst weten dat er naast Beaujolais nóg een interessant gebied is voor gamay: de Côteaux Lyonnais. Het hoort niet bij de Rhône en niet bij de Beaujolais en ligt pal naast Lyon, aan de westkant er van. De bodems bevatten net als in het noorden van de Beaujolais veel graniet, al is het land hier wat vruchtbaarder.
Hierdoor is het landschap ook heel anders; als je vanuit Lyon de Beaujolais in rijdt zie je vrijwel uitsluitend wijnstokken staan, maar hier zijn de lieflijk glooiende heuvels rijkelijk bezaaid met weilanden met koeien, graanvelden, zonnebloemen en her en der wat kleinschalige wijnbouw. Lucie’s vader Henri produceerde hier in 1976 zijn eerste flessen gamay op de boerderij van zijn ouders. In de jaren negentig van de vorige eeuw besloot hij alleen nog biologisch te werken, vanaf 2012 is het bedrijf biologisch gecertificeerd en vanaf 2012 is Prapin lid van de associatie voor biodynamische wijnbouw in Frankrijk .
De gemoedelijke en familiaire sfeer waarin dochter Lucie en haar man Pierre (afkomstig van een wijnbouwersfamilie in de Beaujolais) bezoekers ontvangen maken dit één van onze favoriete adressen om te bezoeken in deze onontdekte streek, en de gamay’s zijn van zeer hoog niveau.

Regio

Taluyers, Frankrijk

Wijnen

  • Gamay Lyonnais
    Domaine de Prapin

    Heerlijke ongecompliceerde gamay van Domaine de Prapin. Zo'n wijn die je het liefst licht gekoeld (graad of 14) en met karaffen tegelijk op tafel wilt hebben. Mooie finesse, aroma's van bessen en peper en hele zachte tannines. De neus vol met fris en plezierig fruit, en daarnaast kruidigheid.