Domaine des Soulanes

Daniel en Cathy Laffite’s domaine des Soulanes, ligt in Tautavel. Dit is één van de dorpen van de Roussillon waar zoete wijnen met de appellatie Maury mogen worden gemaakt, zijnde blanc, rouge, ambré, hors d’age. Daarnaast worden hier droge rode en witte Côtes Catelanes en Côtes du Roussillon geproduceerd. De zoete wijnen worden verrijkt met biologische alcohol, hierdoor ook biologisch gecertificeerde vin doux naturel.

Jean Pull was de vorige eigenaar van het toen nog een stuk grotere domein, waarvoor Daniel reeds de wijnen maakte en die al sinds de jaren ’90 biologisch werkte, een echte pionier! Hij ging met pensioen en liet Daniel de wijngaarden uitzoeken die hij wilde overnemen. De beste 17 ha zijn vooral op de hellingen te vinden. De rest verkocht hij aan buurman Mas Amiel, de grootste producent van de regio met 190 ha wijngaarden. Olivier Decelle, de eigenaar van Mas Amiel verkocht zijn diepvriesproductenbedrijf voor veel geld, zodat hij enkele châteaux in Bordeaux, een handelshuis in de Bourgogne en dus Mas Amiel over kon nemen.

Soulanes is de naam van het grootste plot, een lieu dit vanb zo’n 4 hectare van het domein.

Cathy en Daniel komen beiden oorspronkelijk uit Maury.

 

Regio

Tautavel, Roussillon, Frankrijk

Wijnen

 • Patchwork
  Domaine des Soulanes

      [specificaties] Wijngaard   Vinificatie   Achtergrond Daniel en Cathy Laffite’s domein ligt in Tautavel, één van de dorpen van de Roussillon waar zoete wijnen met de appellatie Maury mogen worden gemaakt: Blanc, rouge, ambré, hors d’age. Daarnaast ook droge rode en witte Côtes Catalanes en Côtes du Roussillon. Jean Pull -tevens de naam van een van rode wijnen van Domaine des Soulanes- was de vorige eigenaar van het domein. Hij werkte al sinds de jaren ’70 biologisch, een echte pionier! Daniel werkte reeds als wijnmaker bij hem, toen Jean Pull met pensioen ging liet hij Daniel uitzoeken welk deel hij wilde overnemen. Dat waren de beste…

 • Sarrat del Mas
  Domaine des Soulanes

      [specificaties] Wijngaard De wijngaarden die Daniël zelf kon selecteren waren allen aangeplant met sinds 1972 biologisch bewerkte oude stokken. Ze staan op droge, stenige hellingen met een ondergrond van leisteen, klei en kalksteen. De wijngaarden worden door de Tramontana droog geblazen. Het natuurlijke rendement ligt erg laag, tussen de 15 en de 25 hectoliter per hectare, zodat de wijnen veel karakter ontwikkelen. Alles wordt met de hand geplukt en in kratten naar de wijnmakerij gebracht. Vinificatie De hele oogst wordt ontsteeld en per perceel gevinifieerd. Afgezien van temperatuurbeheersing tijdens de vergisting gebeurt alles  traditioneel.   Achtergrond    …

 • Wijnfles Maury Vin Doux, domaine des Soulanes, rode dessertwijn.

  Maury Vin Doux
  Domaine des Soulanes

  Heerlijke verteerbare vin doux naturel. De kleur is dieprood, met zowel in de neus als smaak veel rood fruit. De tannines zijn zacht en aangenaam en er is een uitstekende balans tussen suikers en frisheid. Laat de chocoladedesserts maar komen!