Domaine Élodie Jaume

wijnmaakster Elodie Jaume

HET WIJNDOMEIN

Domaine Élodie Jaume maakt deel uit van een familiegeschiedenis die vijf generaties geleden begon. De oudste archieven wijzen op een aanwezigheid van de familie Jaume in de regio die teruggaat tot ten minste 1826. Zelfs het adres, Chemin Jaumes de Cabrières (met een s), getuigt hiervan.

Lang was Domaine des Chanssaud een gemengd landbouwbedrijf, waar wijnstokken werden gekweekt naast fruitbomen. Halverwege de 20e eeuw ontwikkelde de wijnbouw zich sterk, aangewakkerd door Élodie Jaume’s grootvader en daarna haar vader. Het domein breidde zich geleidelijk uit van 7 naar ongeveer 30 hectare.

Patrick Jaume nam het roer van het domein over in 1993 en begon aan een overgang naar biologische landbouw, gecertificeerd in 2012. Zijn dochter Élodie, die opgroeide in de wijngaarden, voegde zich eind 2015 bij hem. Ze begon met de wijnproductie en raakte ook geïnteresseerd in de wijngaard zelf.

In 2017 lanceerde Élodie haar eigen domein op 5 hectare, Domaine Élodie Jaume, dat zij biodynamisch beheert. In 2023 nam Élodie officieel de leiding van het familiebedrijf over. Ze is de eerste vrouw in vijf generaties met deze verantwoordelijkheid. Alle 35 hectare vallen nu onder Domaine Élodie Jaume, een nieuw hoofdstuk in dit prachtige avontuur.

VIJF GENERATIES LIEFDE VOOR HET LAND

Hier begint een nieuw avontuur, een nieuw begin dat de continuïteit van een mooie familiegeschiedenis bewaart. We zien een gepassioneerde wijnmaker, toegewijd aan biodynamie om de grote terroirs van de zuidelijke Rhônevallei te dienen.

We zijn in Orange, in de Vaucluse, in het hart van de terroirs die de geboorte hebben gezien van vele grote Rhône-wijnen, met name die van de prestigieuze Châteauneuf-du-Pape-appellatie.

Élodie, de eerste vrouw die het domein leidt en een familieverhaal voortzet dat vijf generaties geleden begon, schrijft een nieuw hoofdstuk met de 35 hectare in de Châteauneuf-du-Pape en Côtes-du-Rhône appellaties, met behoud van de oorspronkelijke identiteit en expressie.

FILOSOFIE

Domaine Élodie Jaume heeft bij het wijnmaken altijd een benadering gevolgd die respect heeft voor de natuur, dicht bij de identiteit van de terroirs. Sinds haar eigen start in 2017, is zij toegewijd aan biodynamie. Voor Élodie is biodynamie een manier om de wijnstok te ondersteunen met een meer preventieve dan curatieve aanpak. Zodat deze zich beter kan verdedigen tegen ziektes en klimaatproblemen kan weerstaan. Daarbij beter kan wortelen en de expressie van het land zo getrouw mogelijk weergeeft.

Biodynamie, waarbij zij zelf zorgt voor de ontwikkeling en toepassing van de preparaten met haar team, is een holistische aanpak die de wijnstok beschouwt als een levend organisme in harmonie met zijn ecosysteem. Door het evenwicht van dit ecosysteem te waarborgen, zorgt ze voor de gezondheid van de wijnstok en de integriteit van de druiven. Er is niets esoterisch in deze aanpak, alleen gezond verstand, veel observatie en aanpassing.

Geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen, geen toevoegingen, geen herbiciden, geen chemische pesticiden. Alleen de meest gezonde boerencultuur zoals in het verleden werd beoefend: dat is de filosofie van Élodie Jaume. Grondbewerking aangepast aan de behoeften van elk perceel, met paard waar mogelijk om mechanisatie te beperken. Daarbij compeleteren eco-begrazing (lokale schapen maaien het gras in de herfst en winter) deze biodynamische benadering, die in 2024 een Demeter-certificering moet krijgen.

Deze filosofie wordt ook weerspiegeld in haar streven naar rijpe druiven, altijd met de beste mogelijke uitdrukking van de terroirs en het profiel van het oogstjaar. In haar wijnbereidingskeuzes, die relatief minimaal ingrijpen om de integriteit van het ruwe materiaal te behouden (inheemse gisten, weinig zwavel, geen filtratie). En in de rijping van de wijnen, waarbij houten vaten worden vermeden en betonnen vaten en terracotta potten worden gebruikt, met groottes die zijn afgestemd op de percelen van het domein. Authentiek zijn is het sleutelwoord, van de wijnstok tot de botteling.

TERROIR

Domaine Élodie Jaume beslaat momenteel ongeveer 35 hectare, verdeeld over de appellaties Châteauneuf-du-Pape en Côtes-du-Rhône. De wijngaard in de Châteauneuf-du-Pape-appellatie beslaat ongeveer 16 hectare, waarvan 14 hectare voor de productie van rode wijn en 2 hectare voor witte wijn. Deze bevindt zich voornamelijk in het noordelijke deel van de appellatie, een onmiskenbaar voordeel om weerstand te bieden aan klimaatverandering en om meer delicate, minder zware wijnen te produceren.

Deze terroirs stellen de wijnen in staat frisheid en finesse te behouden, vooral in warme jaren. De Châteauneuf-wijngaard is gestructureerd rond twee grote locaties:

  • Cabrières: historische locatie van het domein. Rond een kleiplateau verrijkt met rolkeien, typisch voor Châteauneuf, en met meer zanderige hellingen.
  • Bois-Lauzon: een terroir van zware, licht steenachtige, rode klei.

De druivenrassen van het domein bestaan voornamelijk uit Grenache en Mourvèdre voor de rode wijnen. Voor de witte wijnen zijn het witte Grenache en witte Clairette. Om nog meer finesse en frisheid aan haar wijnen toe te voegen ent Élodie andere variëteiten onder alle soorten die door de appellatie zijn toegestaan: Cinsault en Counoise voor de rode wijnen, Clairette rose en Bourboulenc voor de witte wijnen.

Iets meer dan 18 hectare ligt in de Côtes-du-Rhône appellatie, direct naast de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape. De bodem hier bestaat voornamelijk uit rode klei en kiezels. De druivenrassen  bestaan hier uit Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Counoise en Carignan voor de rode wijnen.

Er werd een grondige bodemanalyse van de percelen uitgevoerd met de geoloog Georges Truc om zo dicht mogelijk bij de identiteit van de bodem te komen.

 

Regio

Chemin Jaumes de Cabrières, 84100 Orange, Rhône, Frankrijk

Wijnen

  • Wijnfles Coudoulet rood van wijnmaakster Elodie Jaume

    Côtes du Rhône Coudoulet rouge
    Domaine Élodie Jaume

    Een biodynamische blend van Grenache, Mourvèdre en Syrah van oude wijnstokken op klei- en kalksteenrijke terrassen. Deze wijn biedt een sappige structuur, met kruidige en fruitige tonen, en behoudt elegantie en frisheid dankzij rijping in betonnen vaten.

  • Wijnfles Chateauneuf du Pape blanc Cabrieres van wijnmaker Elodie Jaume

    Châteauneuf du Pape Cabrières blanc
    Domaine Élodie Jaume

    Een verfijnde, biodynamische witte wijn die frisheid en complexiteit combineert. Aromatische neus met witte bloemen en citrusfruit. Een gulle wijn met een hele lange afdronk, die geen moment té log of zwaar wordt, zoals witte wijnen uit de zuidelijke Rhône dat vaak kunnen zijn.

  • Wijnfles Coudoulet wit van wijnmaker Elodie Jaume

    Côtes du Rhône Coudoulet blanc
    Domaine Élodie Jaume

    Een biodynamische blend van Grenache Blanc en Clairette, afkomstig van klei- en kalksteenrijke terrassen. De blend vormt een klassieke Zuid-Franse witte wijn: sappig, mineraal, intens en vol van smaak, met frisheid en  aangename bitters in de afdronk.

  • A en perdre le soufre Côtes du Rhône Rouge
    Domaine Élodie Jaume

    Sap, lekker veel sap, op een stevig onderstel. De syrah geeft hem die uitnodigende geur van donker fruit. In de mond zorgen fijne tannines en frisheid voor tegenspel.