Fabien Duveau

Fabien Duveau, we kunnen hem de hand geven (en dat deden we dan ook toen we in februari bij hem waren) want hij verloor het grootste deel van zijn bedrijf aan een brand. Gelukkig ligt vrijwel alle wijn in de grotten onder de boerderij en kon hij in samenspraak met de verzekering snel beginnen met de wederopbouw van de wijnmakerij en opslag. Hij is de 8e generatie van zijn familie en hij startte in 2018 de conversie naar biologische productie, waarvoor hij in 2021 certifcering zal verwerven.

Fabien streeft naar een non-interventionistische manier van wijnmaken, maar hij is – net als zijn wijnen- super precies en grijpt in als hij het nodig acht, kan de most koelen en eventueel sulfiet toevoegen als er teveel bacteriën of brett in de most voorkomen.

Hij heeft de beroemdste buurman van Chacé (de overgebleven Monsieur Foucault), ze delen veel wijngaarden (met name in Poyeux en le Bourg) maar zijn stijl is wel anders, al is hij zeker niet minder ambitieus.
Na een studie op het lycée agricole in Montreuil-Bellay liep hij stage op Château Grand Corbin Despagne in Saint Emilion ( toch ook 24 % cabernet franc ) en bij Rutherford Hill in Napa, alovorens in 2008 het domein van zijn vader over te nemen.

Regio

Chacé, Loire, Frankrijk

Wijnen

 • Saumur Champigny le Bourg
  Fabien Duveau

  De donkere, zijdeachtige en rijke stijl van deze cabernet franc Le Bourg doet denken aan die van een fijne Pomerol. Alles zit op de goede plaats en de balans lijkt vanzelfsprekend, met zijn complete gamma aan specerijen, tabak, vlierbessen en pruimen compact samengebald in een soepele en vrij slanke compositie. De lengte onderstreept de noblesse van deze wijn op grand cru niveau.

 • Saumur blanc les Poyeux
  Fabien Duveau

  Chenin blanc in zeer rijke en krachtige vorm. Niet rijk van rijpheid, maar rijk van breedte, aroma en mondgevoel. Dat mondgevoel biedt romigheid en een flinke structuur, bijgestaan door een waaier aan geuren, van kurkuma en dille tot boenwas en hooi en een sappige dosis gele pruimen en golden delicious. Een dijk van een wijn voor bij een rijk visgerecht.

 • Saumur blanc Hunaudière
  Fabien Duveau

  Deze chenin blanc van Duveau ruikt naar groene kruiden, citroen en geroosterde hazelnoten. Mooie zuren ingebed in een volle structuur. Zó lekker bij gebakken schol!