Herdade do Sobroso

De wijnwereld kan je zo goed op je nummer zetten, dat het verbazingwekkend is dat er niet meer bescheidenheid te vinden is. Zo begon ik ooit vol lage verwachtingen aan mijn eerste reis naar Montalcino (“allemaal overrated wijn voor de Amerikaanse markt, right?”). Schreef Nicolas Belfrage -toch een master of wine- dat de enige reden om een buiging te maken voor de carignan zou zijn om die uit de grond te trekken. Las je in de Oxford Companion to Wine dat het maar goed was dat al die eenvoudige wijn uit Oostenrijk snel werd opgedronken in lokale barretjes.

Ongeveer zo begon ik aan mijn kennismaking met de wijnen uit de zuidelijke Alentejo. Ik kon mij niet kon voorstellen dat je in zo’n zuidelijke regio iets van betekenis kon doen voor mijn naar mijn eigen maatstaven zeker koel klimaat geörienteerde smaak…

Sorry Sofia, kan ik daar nu alleen nog over zeggen, en haar bedanken voor het door middel van een enkel glas wijn neergehaalde vooroordeel. Zij kocht met haar man in 2000 een enorme lap grond in de regio waar haar familie vandaan kwam, met niet veel meer dan een paar ruïnes er op. Het land wordt doorkruist door de Guadiana rivier, die in het uiterste zuiden de grens tussen Spanje en Portugal markeert. Door de heuvels en bergen, de ligging aan de rivier, de bijzonder geschikte bodems en de koele zeewind, blijk je hier fantastische wijnen te kunnen maken.

Echtgenoot Filipe is de wijnmaker en hij wordt geassisteerd in het wijngaardbeheer door een agronoom.
Naast een wijnproductiefaciliteit beschikt Herdade do Sobroso over een riante agriturismo.

Regio

Pedrogão, Alentejo, Portugal

Wijnen

 • Vinagre de Vinho Branco
  Herdade do Sobroso

  Een heerlijke, natuurlijke witte wijnazijn gemaakt van de eigen witte druiven van Herdade do Sobroso. Zie voor de olijfolie: Azeite Virgem Extra

 • Azeite Virgem Extra
  Herdade do Sobroso

  Deze extra vierge olijfolie van Herdade do Sobroso heeft een geelgroene kleur, een fruitig en licht zoetig aroma en een fijne balans tussen zoet, bitter en kruidigheid. Zie voor de wijnazijn: Vinagre de Vinho Branco

 • Alentejo tinto AnAs
  Herdade do Sobroso

  Dezelfde druiven als de kolossale Alentejo tinto SOBRO. Maar dan eerder geoogst, lichter geperst en daardoor compleet anders van stijl. Deze heerlijk sappige mensenvriend bezit een fijn en uitgesproken Portugees karakter met rustieke aroma's van tabak, turf en specerijen.

 • Alentejo tinto Sobro
  Herdade do Sobroso

  Deze krachtpatser is een echte winterwijn. Bij de open haard, of als begeleider van geroosterd vlees. De wijn heeft zeer rijpe tannines, maar zonder meer ook een goede structuur met lekker donker fruit en laurier. Dé keus bij gelakte eend, gebraiseerde kalfswang of geroosterde lamsbout met mediterrane invalshoek.

 • Alentejo branco Rio dos Patos
  Herdade do Sobroso

  De geur haast van een riesling, zo veel citrus(-schilletjes), maar ook wat rijpers, abrikoosachtig. Bovendien in de geur een Chablis-achtige stenigheid en lekkere groene kruiden. Ook de smaak bevat die hartige spanning die haast dorstlessend sappig wordt van de enorme bak begeleidend fruit. Genoeg kracht en karakter voor bij smaakrijke gerechten!