Nivarius

Bodega Nivarius produceerde zijn eerste oogst in 2012 en werd gesticht door de broers Palacios Garcia, die in 1999 begonnen met een winery in Ribera del Duero en 10 jaar later naar Rioja kwamen.
Er is veel geïnvesteerd in het aantrekken van know-how, o.a. terroir-specialist Pedro Parra voor de bodemanalyses en wijnmaker Pablo Tascon. Pablo Tascoin verdiende zijn sporen als wijnmaker bij Rafael Palacios. Zijn godello uit Valdeorras “As Sortes” werd vele malen tot beste witte wijn van Spanje uitgeroepen.
Omdat het zo’n relatief jong project betreft en vanwege het levendige besef van de veranderende kritische factoren in de wijnbouw heeft men alles op alles gezet om zo cool climate mogelijke wijngaarden aan te kopen en te beplanten. Dus dat werden hellingen op het noorden op zo ongeveer het hoogste punt van de streek, zo rond de 1000 meter boven zeeniveau, gelegen op de grens tussen de Rioja Alta en de Rioja Baja 30 kilometer ten zuiden van Logroño. Men legt zich volledig toe op de productie van witte wijnen en er staan onder meer oude lokale vrijwel uitgestorven druivenrassen als maturana en tempranilla blanco aangeplant die de wijnen een geheel eigen karakter geven.

Regio

26190 Nalda, Rioja, Spanje

Wijnen

  • Rioja Blanco Finca la Nevera
    Nivarius

    Alles op de goede plaats hier in deze heerlijke, licht reductieve en haast lichtvoetige bergwijn van Nivarius. Er zijn mooie zuren, er is overtuigend druifkarakter van Rioja's oudst bekende druif de maturana. Deze was vrijwel uitgestorven, maar Nivarius en enkele bondgenoten brengen de druif tot onvermoede prestaties. De wijngaard Nevera bezit alle eigenschappen hiervoor en bepaalt het karakter. Dat krijgt wat extra cachet door een beschaafd likje nieuw Frans eiken.

  • Rioja blanco N
    Nivarius

    Zeer frisse, moderne stijl witte Rioja, zonder houtinvloed maar met wat vulling van de rijping sur lie. Serieus, krachtig, met een hele mooie lengte en lipsmacking sap.