Rocca Bernarda

Rocca Bernarda wijndomein

Rocca Bernarda is één van de oudste wijndomeinen van Friuli, het wordt al in 1559 genoemd in kerkelijke documenten.
De wijngaarden bestaan uit spectaculaire terrassen op flanken van de Alpen. Ze zijn aangeplant op zeer oude bodems die zo’n veertig miljoen jaar geleden werden gevormd. In de bodem zit veel marmer en zandsteen.

Het domein behoorde in eerste instantie toe aan het patriarchaat van Aquileia. Vervolgens werd het geschonken aan de gemeenschap van Cividale. In de 15e eeuw werd het aan de Romeinse familie Capiferro nagelaten. In 1657 liet de hertog van Valvason Maniago (een Capiferro) het kasteel bouwen. Dit kasteel torent ook nu nog als een landmark bovenop de bergtop en ziet uit over de streek, die de naam van zijn zoon Bernardo kreeg.

De Perusini familie schonk het wijndomein in de jaren ’70 aan de Orde van Malta. Dit is een liefdadigheidsorganisatie voortkomend uit de Orde der Tempeliers, die in Jeruzalem in 1023 een hospitaal stichtten. Deze duizend jaar oude organisatie is, net als het kasteel Rocca Bernarda zelf overigens, omgeven met mysterieuze en geheimzinnige verhalen. Zij bestaat nog steeds en heeft internationaal 13.500 actieve leden die met 80.000 vrijwilligers met name medisch maar ook humanitair liefdadigheidswerk doen over de hele wereld. Daarbij onderhouden ze een speciale band met de katholieke kerk. De zogeheten Grootmeester vervult in Rome ceremoniële taken en staat in rang onder de kardinaals.

Rocca Bernarda wordt beschouwd als één van de hoeders van de haast uitgestorven picolit druiven, die hier volgens lokale traditie worden gevinifieerd tot een zoete wijn en waarvan elke vandaag nog levende picolit-plant in Friuli een directe afstammeling is.

Voor de wijnen van Rocca Bernarda in ons assortiment, zie de Ribolla Gialla en Friuli Merlot.

Regio

Friuli, Italië

Wijnen

  • Ribolla Gialla Rocca Bernarda

    Ribolla gialla
    Rocca Bernarda

    De Ribolla wordt gialla genoemd naar aanleiding van de zeer gele schil van de druif. In tegenstelling tot de momenteel in zwang zijnde benutting daarvan om oranje kleur en tannines in de wijn te krijgen, maakt de wijnmaker van Rocca Bernarda een zo slank en reductief mogelijke variant.  Die variant munt uit door kracht, lengte en precisie en kenmerkt zich door de geur van groene kruiden. Deze witte wijn heeft een enorm fris smakenpalet en een fijn walnootbittertje. [specificaties] Wijngaard De wijngaarden van Rocca Bernarda liggen bovenin de Colli Orientali, aan de voet van de Julische Alpen van Slovenië. Deze ligging beschermt…