Sandro de Bruno

Sandro de Bruno

Sandro de Bruno heet eigenlijk Sandro Tasoniero. Hij doet mij altijd wat denken aan Jonnie Boer: een beer van een vent uit wiens grote handen enorme subtiliteiten ontspruiten. Andere parallel is de onstuitbare, haast ADHD-achtige drang om te pieken, altijd bezig verbeteringen te zoeken. Hij was in 2002 één van de eersten om wijngaarden op 600 meter hoogte aan te planten. Nog net binnen de Soave appellatie, maar dan in het hoogste gedeelte. Hoge ligging en vulkanische ondergrond beschouwt Sandro als de belangrijkste elementen van de kwaliteit van zijn wijnen.

Hoewel er ook sauvignon blanc en pinot noir staat aangeplant, ligt de nadruk op de twee specialiteiten Durello (metodo classico dus met tweede gisting op fles) en Soave (in diverse single vineyard cuvées). In de kelder van de wijnmakerij liggen niet alleen de durelli te fermenteren. Sandro heeft ook een soort gigantische kasteel-achtige open haard met spit gebouwd, waaraan hij graag zelf staat te draaien als het maar even kan. Zijn gastvrijheid is hartverwarmend.

In de wijngaard gebruikt men alleen natuurlijke mest, geen chemische producten, en geen pesticiden of onkruidbestrijdingsmiddelen. In het wijnmaakproces wordt zoveel mogelijk met non-invasieve technieken gewerkt. Zoals temperatuurregulatie en het toevoegen van stikstof om het gebruik van sulfiet zo laag mogelijk te kunnen houden.

Volcanic Hills Soave

Regio

Montecchia di Crosara, Veneto, Italië

Wijnen

 • GAG Cold Skin Maceration
  Sandro de Bruno

  Laag alcoholische natuurwijn, met een piepklein bubbeltje en eigen gist ongefilterd gebotteld. Picknickwijn bij uitstek maar uiteraard ook heerlijk als aperitief of bij de borrel. Vin de soif zouden de Fransen zeggen, maar van garganega dus eerder vin-de-soave. [specificaties] Vinificatie De druiven voor deze "low intervention wine" zijn in de wijngaard met niets behandeld, waardoor op de druivenschil levende gistcultuur gebruikt kan worden voor de alcoholische vergisting en er niets hoeft worden toegevoegd. Na drie dagen gekoelde schilweking (cold skin maceration) vergisten de garganega druiven om vervolgens zacht te worden geperst en ongefilterd gebotteld. Dit gebeurt onder toevoeging van een zeer kleine dosis sulfiet. Achtergrond Sandro…

 • Sandro di Bruno Soave Colli Scaligeri wijnfles

  Soave Colli Scaligeri
  Sandro de Bruno

  De Soave DOC Colli Scaligeri van Sandro de Bruno is zeer aromatisch: fruittonen van rijpe peer en vijg gecombineerd met mineraliteit en droge amandelen. De smaak is droog en warm. Medium bodied. Ook hier een hele fijne mineraliteit en zuren. Typisch "amandelbittertje" in de afdronk. Nu al heerlijk op dronk maar kan ook ontzettend goed ouderen.

 • Sandro de Bruno Soave DOC wijnfles

  Soave
  Sandro de Bruno

  Geurig als een brem in de lente, met acaciahoning en de geur van versgebrande granola op de tweede viool. Ook in de smaak krijgt het rijpe fruit op een prettige manier context door een amandelbittertje en zachte citrus indrukken.

 • Sandro de Bruno Soave Monte san Piero wijnfles

  Soave Superiore Monte San Piero
  Sandro de Bruno

  Een combinatie van rijkdom en mooie zuren zoals die in de beste wijnen voorkomt. De geur is mokka, hazelnoot en peer en je verwacht een romige smaak, die ook komt. De wijn is mondvullend, krachtig en vol rondeur, met een likje sinaasappel en walnoot toe voor een opwekkende afdronk.