Tunia

Chiara en Francesca volgden in 2008 hun hart en kochten, samen met de broer van Francesca dit verlaten domein in de heuvels in het achterland van Tuscane, bij Arezzo. De vijftien hectare wijngaard was grotendeels verwilderd, een enorme uitdaging enerzijds en een hemels perspectief voor liefhebbers van de biologische wijnbouw anderzijds want residuën van pesticides waren er dus niet te vinden.
Francesca is bioloog en oenoloog en en Chiara econome, ze kennen elkaar van universtiteit van Pisa.
Vanaf het begin wilden Francesca en Chiara biologisch werken en ze sloten zich aan bij Vinnatur, een vereniging van eigenzinnige wijnproducenten die in hun manifest verklaren zich maximaal te willen inzetten voor duurzame werkwijzes, het werken zonder bestrijdingsmiddelen en het behoud van typiciteit. Hun wijnen bevinden zich in het algemeen op het snijvlak van klassieke en natuurwijnen en worden in ieder geval gekenmerkt door grote precisie en een koele stijl, ongetwijfeld mede dankzij de gematigde zomerse temperaturen van rond de 24 graden.

Regio

Località Dorna Civitella in val di Chiana, Arezzo, Toscane, Italië

Wijnen

 • Olio Extra Vergine di Oliva
  Tunia

  Deze olijfolie van Tunia komt in zeer gelimiteerde oplage en alle olijven worden zorgvuldig met de hand geplukt. Koude persing, fris fruitige olie met een lage zuurgraad.

 • Contrappunto
  Tunia

  Enerzijds heb je old-skool fine wine: met de gebalanceerde ingetogenheid van koele topwijngaarden. Anderzijds heb je vin de soif natuurwijn: vloeibaar plezier met gevaarlijke doordrinkfactor. En heel soms vind je beiden in één glas: Contrappunto!

 • Sottofondo
  Tunia

  De Sottofondo van Tunia is een fantastische mousserende orange wine. In de neus zowel gedroogd fruit als frisheid van sinaasappel en ander citrusfruit. Daarnaast wat gist- en brood tonen. De smaak is zuiver en levendig, fris en rijk tegelijk en de onmiskenbare tannines van de schilletjes zijn uiteraard aanwezig.