Weingut Thomas Straka

De energieke Thomas Straka werd al op jonge leeftijd genoopt het bedrijf van zijn ouders in het grensgebied van Oostenrijk met Hongarije voort te zetten. Het heet hier Südburgenland en het is wat koeler en hoger gelegen dan in de omringende streken. Een nog onbekend gebied met groot potentieel.  Hij kent de technische kant goed door zijn studie wijnbouw, maar beweegt al jaren meer en meer in de richting van non-interventionisme.

De verschillende cru’s van oude stokken blaufränkisch zijn het paradepaardje van het domein, maar ook de welschrieslings zullen je verbazen door hun levendige puurheid en energie. Voor deze twee druiven is dit stukje Südburgenland zo uitermate geschikt. Het microklimaat met hete dagen en koude nachten, zorgt ervoor dat alle Straka-wijnen een signatuur dragen van mineraliteit en strakke zuren. Gastronomische natuurwijnen met veel diepgang en structuur.

De naam “Straka” betekent ekster in het Tsjechisch, wat de verklaring is voor het logo en verwijst naar de familienaam- en geschiedenis.

Thomas, geboren in 1981, heeft altijd graag met wijn gewerkt. Hij studeerde af aan de universiteit voor wijnbouw in Eisenstadt en deed daarna praktijkervaring op bij verschillende wijnhuizen en coöperaties in Deutschkreutz. Toen zijn vader in 2008 onverwachts overleed, besloot hij dat het tijd was om definitief terug te keren naar huis en legde hij de basis voor de huidige kwaliteit van het wijnhuis en guesthouse. 

Regio

Rechnitz, Südburgenland, Oostenrijk

Wijnen

 • Wijnfles Blaufränkisch Prantner van wijnmaker Thomas Straka

  Blaufränkisch Ried Prantner
  Weingut Thomas Straka

  Intense neus met veel bessenfruit, cranberry, kruiden en een beetje peper. De smaak is zoals je van een top Blaufränkisch mag verwachten: Enerzijds boordevol fruit en slank, anderzijds krachtig en kruidig, zeker ook door de rijping op groot hout. Aangename zuren en aanwezige maar rijpe tannines.

 • Wijnfles Welschriesling Rechnitz Thomas Straka

  Welschriesling Rechnitz
  Weingut Thomas Straka

  In de neus heeft de Welschriesling van Straka aroma's van tropisch fruit en een beetje honing, samen met de geur van groene kruiden en verse hooi. De wijn heeft veel lengte en kracht, maar blijft toch heel fris en levendig door de typische licht ziltige mineraliteit en fijne zuren.  

 • Wijnfles Straka Amphore Rot Blaufränkisch

  Blaufränkisch Amphore Rot
  Weingut Thomas Straka

  Van deze amphorawijn van Thomas Straka wil je telkens opnieuw een slok nemen. Levendig, zuiver, fruitig, sappig met frisse zuren een fijne dosis kruidigheid.

 • Wijnfles Stratos Weiss van Thomas Straka

  Stratos Weiss
  Weingut Thomas Straka

  Stratos Weiss is een frisse en levendige witte wijn van wijnmaker Thomas Straka. Met kruidigheid, wit fruit, appel en kweepeer in de neus. Ook in de smaak is het fruit terug te vinden, aangevuld met aangename zuren. Super clean met mineraliteit. Daarnaast een klein beetje tannine in de afdronk en volop drinkplezier.

 • Wijnfles Stratos Mash van Thomas Straka

  Stratos Mash
  Weingut Thomas Straka

  De Stratos Mash van Thomas Straka is gelaagd en complex. Zoals de naam Mash al zegt heeft deze wijn op de schilletjes gelegen. In de neus veel kruiden en rijp fruit. In de smaak steenfruit, sinaasappelschil, mineraliteit, witte peper en lekkere zuren. Hierdoor verveelt de wijn geen moment verveelt en is uitstekend in te zetten in de gastronomie.