Witte wijnen
Producenten
- Andreola
- Apostelhoeve
- Cadia
- Capichera
- Cavazza
- Cesconi
- Château Fontarèche
- Château Rieussec
- Davis Weszeli
- De Kleine Schorre
- Domaine de Bachellery
- Domaine des Bleuces
- Domaine des Chanssaud
- Domaine des Echardières
- Domaine des Homs
- Domaine Vessigaud
- Erste + Neue
- Fabien Duveau
- Fernand Engel
- Garnier et fils
- Gerald Waltner
- Henri de Richemer
- Herdade do Sobroso
- Iris Vigneti
- l'Archetipo
- La Botera
- Mateus Nicolau de Almeida
- Nivarius
- Ochota Barrels
- Olivier Clénet
- Quintas de Melgaço
- Remi Niero
- Rocca Bernarda
- Sandro de Bruno
- Vadio
- Weingut Thomas Straka
Wijnen
-
Alentejo Branco Reserva Barrique
Herdade do SobrosoDense, compacte wijn met bijzonder romige structuur, compleet anders dan de andere wijnen van Sobroso. De druiven rijpen een half jaar op de gist in Frans eiken vaten, dit zal ongetwijfeld een rol spelen in het rijke mondgevoel. Maar ook de typische hartigheid van de druif, en de zilte tonen ontbreken niet. Een heerlijke zweem sinaasappelschil verleidt je snel tot nog een slok. Drink 'm niet te koud en als 't kan gedecanteerd!
-
Alentejo branco Rio dos Patos
Herdade do SobrosoDe geur haast van een riesling, zo veel citrus(-schilletjes), maar ook wat rijpers, abrikoosachtig. Bovendien in de geur een Chablis-achtige stenigheid en lekkere groene kruiden. Ook de smaak bevat die hartige spanning die haast dorstlessend sappig wordt van de enorme bak begeleidend fruit. Genoeg kracht en karakter voor bij smaakrijke gerechten!
-
Alvarinho Vinhas Velhas
Quintas de MelgaçoDit is de wijn van de beste wijngaard van Melgaço, met een serieuze structuur. Hij smaakt mineraler, steniger dan zijn kleine broertje QM Alvarinho Viño Verde. Een krachtige stijl met kenmerkende fijne zuren die de wijn lekker pit geven.
-
Amon de Kelia Douro branco
Mateus Nicolau de AlmeidaDe Douro branco Amon de Kelia ruikt naar honing, gedroogd gras en citrus. De geur doet zelfs wat denken aan gerijpte riesling. De druif rabigato staat veelal bekend om zijn hoge zuurgraad, maar deze wijn heeft niettemin een rijk en zacht karakter. Met een aantal jaar flesrijping, decanteren en niet te koud drinken komt deze witte wijn het mooist tot zijn recht. [specificaties] Wijngaard De wijngaard voor de Amon de Kelia ligt in de Douro superior. Deze Portugese sub-regio ligt het meest landinwaarts en loopt zelfs door tot aan de Spaanse grens. Deze is gelegen op maar liefst 500 meter hoogte met de…
-
Anjou blanc
Domaine des BleucesZeer goed gevulde en mooi zuivere chenin blanc. Levendige structuur, spannende kruidigheid van kamille, hooi en natte wol. Gastronomische wijn.
-
Apostelhoeve Cuvée XII
ApostelhoeveDe wijn is aromatisch met geuren van wit fruit, tropisch fruit en iets floraals. De smaak is vrij rond en sappig, met aangename zuren die voor een frisse balans zorgen, en veel tropisch fruit. De Cuvée XII van de Apostelhoeve is één van onze favoriete Nederlandse witte wijnen. Breed inzetbare wijn bij bijvoorbeeld rijke salades met vis of gerechten met een Aziatische touch, maar zeker ook bij witte asperges.
-
Auxerrois
De Kleine SchorreAuxerrois is familie van pinot blanc, met zachte zuren en lekkere honing- en mandarijntjesachtige geur en een zilte ondertoon van de Zeeuwse bodem die kalkrijk van de schelpen is. Er zit een klein deel pinot gris bij de auxerrois voor wat extra body.
-
Bairrada Branco
VadioChablis-achtige citrus-mineraliteit cocktail, maar dan met toch ook een flinke breedte en vulling, en die typisch Portugese groente- en verse groene kruidentonen.
-
Blauwal cuvée extra brut
CesconiDe Blauwal van Cesconi heeft hele fijne zuren een een zachte mousse. De neus is aromatisch met citrusfruit en wat rokerigheid en toast.
-
Bocara Gambellara Classico
CavazzaRijke wijn met veel kracht, weelderig breed met gebrande noten. Tot de nok gevuld met superrijp wild perzikfruit
-
Chablis
Garnier et filsDe Chablis van Garnier & Fils heeft een hele fijne neus met een voor deze regio kenmerkende mineraliteit en zuiverheid, in combinatie met verse kruiden en witte bloemen. In de smaak gul en rijp wit fruit en kracht, in combinatie met strakke en frisse zuren. De afdronk is heerlijk lang en zuiver. Klassieke en heerlijke combinaties bij deze chablis zijn natuurlijk oesters of een plateau fruit de mer. Maar kan zeker ook goed worden gecombineerd met zachte, witte kazen.
-
Chablis Premier Cru 'Côte de Jouan'
Garnier et filsDeze Chablis premier cru van Garnier & Fils ruikt naar citrus, bloemen en sinaasappelschil. Maar daarnaast komt zeker ook toast, amandel en rijper fruit als perzik naar voren. De smaak is rond, romig en vettig maar het blijft natuurlijk wel Chablis, dus dit gaat gepaard met mooie mineraliteit, stevige zuren en een lange afdronk. Lekker bij gerechten met stevigere vis als tarbot, of bij verse kreeft of langoustine. De Chablis Premier cru Jouan is onder meer terug te vinden op de wijnkaart van restaurant de Plantage.
-
Chardonnay Pays d'Oc
Domaine de BachelleryWat een heerlijk glas chardonnay is dit! Gul, sappig, geen fruitbom maar fijn en verfrissend. Wijngaard De regio waar deze wijngaarden liggen noemen de Fransen de "Biterrois". Het gebied tussen de Aude, de Herault, en de Middellandse zee. In het noorden de bergen van de Espinouse, in het zuiden de zanderige kust en het bassin van de Thau. De wat hogere ligging en de tramontana zorgen voor verkoeling respectievelijk droge lucht. Vinificatie Het 's nachts geoogste fruit wordt koel binnengebracht. Vervolgens ontsteeld en direct geperst onder CO2 om alle oxydatie buiten de deur te houden. De wijn wordt in de winery op…
-
Châteauneuf du Pape Blanc
Domaine des ChanssaudFlorale neus, en in de mond rijk echt fullbodied wit. Gelaagd, met nootmuskaat, five spices en abrikoos. Niet veel zuren maar wel een prachtige spanning van notenbitters, honing en kruiden. Niveau en inzetbaarheid á la klassieke stijl premier cru niveau witte Bourgogne.
-
Condrieu Chéry
Remi NieroFull-bodied, rijp fruit van witte perzik en geurig als een boeket veldbloemen. Met specerijen en mooie minerale stenigheid en een zeer lange afdronk hoort deze wijn bij de top van de appellatie.
-
Côteaux du Layon les Bates
Domaine des BleucesRuikt naar honing, gebakken ananas, in de smaak gebrande noten en fijne specerijen, een rijke en viscose wijn met een mooie zuurgraad.
-
Côtes du Rhône Blanc
Domaine des ChanssaudVerleidelijke aroma’s van witte bloemen, met in de rijke smaak ook amandel en een zachte kruidigheid. Zeer geschikt voor mediterrane vis- en schaaldierengerechten.
-
Edelzwicker
Fernand EngelDe Edelzwicker heeft een heerlijke balans tussen frisheid en zuren aan de ene kant, en een licht zoetje met smaken van amandelspijs, perzik en abrikoos aan de andere kant. De neus is super aromatisch en hierin valt van alles te ontdekken. Een mix van citrus en overrijp fruit. Een peperige kruidigheid, maar zeker ook hints van vanille en karamel. Deze mix maakt de wijn ook zo geschikt bij de Aziatische keuken. Deze Edelzwicker van Engel bestaat uit een blend van 50% Riesling, 30% Muscat en 20% Pinot blanc.
-
Fleur de Sel
Domaine de BachelleryJe wil een glas wijn met karakter, een glas dat breed inzetbaar is. Een wijn die zowel vol als krachtig is en niet alleen fris maar ook mediterraan. Klinkt onwaarschijnlijk maar het kan! Dit heerlijke kunststukje van de gebroeders Julien past altijd en overal. Bekoort door zijn bloemige aroma's, rondeur, notenbittertje en lichte ziltheid. [specificaties] Wijngaard De regio waar deze wijngaarden liggen noemen de Fransen de "Biterrois". Het gebied tussen de Aude, de Herault, en de Middellandse zee. In het noorden de bergen van de Espinouse, in het zuiden de zanderige kust en het bassin van de Thau. De wat hogere ligging…
-
GAG Cold Skin Maceration
Sandro de BrunoLaag alcoholische natuurwijn, met een piepklein bubbeltje en eigen gist ongefilterd gebotteld. Picknickwijn bij uitstek maar uiteraard ook heerlijk als aperitief of bij de borrel. Vin de soif zouden de Fransen zeggen, maar van garganega dus eerder vin-de-soave. [specificaties] Vinificatie De druiven voor deze "low intervention wine" zijn in de wijngaard met niets behandeld, waardoor op de druivenschil levende gistcultuur gebruikt kan worden voor de alcoholische vergisting en er niets hoeft worden toegevoegd. Na drie dagen gekoelde schilweking (cold skin maceration) vergisten de garganega druiven om vervolgens zacht te worden geperst en ongefilterd gebotteld. Dit gebeurt onder toevoeging van een zeer kleine dosis sulfiet. Achtergrond Sandro…
-
Gewürztraminer Cuvée reserve
Fernand EngelDe Gewürztraminer reserve van Engel heeft verleidelijke aroma's van lychee, roos en witte bloemen. Ook ruik je diverse specerijen als kaneel en steranijs. Qua smaak is de aanzet zacht en fris maar wordt gevolgd door zoet fruit en tonen van banaan, kweepeer en marsepein. De afdronk is lang en krachtig met uiteraard ook hierin een restzoetje. Bij pittige gerechten uit de Aziatische keuken, of bijvoorbeeld foie gras.
-
Greco
l'ArchetipoDe wijn heeft intense aroma's van mandarijn en gedroogde abrikoos en hooi. In de mond merk je door de smaak wel de schilweking, en een beetje ook in de structuur, maar de sappigheid is zo enorm dat het mondgevoel eerder voluptueus dan rul is. Zowel gul als contemplatief van aard.
-
Grüner Veltliner Schenkenbichl Erste Lage
Davis WeszeliDe Schenkenbichl 1e Lage van Weszeli is full bodied, complex, kruidig, heeft de geur van lelies en is niet helemaal droog. Licht zoetig fruit maar ook frisheid en zuren zorgen voor de balans. Heerlijk bij rijke visgerechten, gerechten met eendenlever, lichter wild en pittige smaken. Combineert daardoor ook zo fraai met bijvoorbeeld de recepten van Yotam Ottolenghi. Nu al heerlijk maar kan zeker nog jaren rijpen in de kelder of klimaatkast.
-
Grüner Veltliner Hochrain
Gerald WaltnerDe grüner veltliner Hochrain heeft een stuivende fruitige geur, met aroma's van groene appel en kruisbessen. In de smaak hetzelfde sappige fruit met een uitstekende balans tussen frisse lichtrijpe tonen en mineraliteit. Een wijn die veel drinkplezier geeft met een goede lengte.
-
Grüner Veltliner Käferberg Erste Lage ÖTW
Davis WeszeliDe veltliners van Weszeli kenmerken zich door hun concentratie en de volle en rijke structuur. De wijn is de ultieme uitdrukking van zijn geboortegrond de Käferberg. Royaal bedeeld met citrus en mineraliteit, deze krijgen fraai tegenspel van de gedroogde abrikoos en zelfs haast boterige rijkdom in de mond.
-
Grüner Veltliner Purus
Davis WeszeliRijp geel fruit met florale tonen en specerijen. De Purus grüner veltliner van Weszeli is een gelaagde wijn, romig en zuiver tegelijk. Ondanks zijn kracht is deze wijn toch elegant. De afdronk is lekker sappig met een fijne kruidigheid en balans.
-
Grüner Veltliner Ried Gösinger Steinbertz
Gerald WaltnerDe grüner veltliner Steinbertz van Waltner heeft in de neus veel rijp fruit zoals banaan en peer. Een volle grüner veltliner met medium alcohol, mineraliteit en lekkere zuren, die alles in balans houden. De afdronk is lang en heeft een hele fijne, voor deze druif zo typerende kruidigheid.
-
Grüner Veltliner Steinberz
Dit de meer minerale stijl veltliner. "Like sucking on a wet stone" zei een journalist er eens over. Heerlijk aromatisch met peper en witte perzik, maar met superfocus en droog in de smaak.
-
Grüner Veltliner Steingarten
Davis WeszeliDe Grüner Veltliner van Weszeli heeft de geur van specerijen en wilde perzik en de verfrissende smaak van rijpe bloedsinaasappels. Daarmee bezit deze wijn veel sap en tegelijk een knisperende structuur.
-
kids of the black hole riesling
Ochota BarrelsMunt, kaffir limoen, kalksteenachtige aroma's, kracht, een haast elektrische spanning, loepzuivere precisie. Het is ook in 2020 weer helemaal signature Ochota Barrels.
-
l'Arnot blanc
La BoteraDille, anijs en kamille in de neus. in de smaak groene kruiden, witte bloemen en hooi en daarmee spannend en karakteristiek. In de afdronk een royale en sappige dot fris fruit wat de wijn een heerlijke doordrinkbaarheid geeft.
-
Le Chardonnay
Domaine des HomsDe chardonnay van Domaine des Homs uit de Minervois regio heeft florale aroma's, witte bloemen en rijper fruit. Met de romigheid en een likje boter is dit een vrij rijke stijl chardonnay. Maar dan wel een wijn die door de zuren prachtig in balans is en een fijne frisheid bezit.
-
Litrotto Bianco
l'ArchetipoDe Litrotto bianco van Archetipo heeft een strogele kleur met een fruitige en grassige neus met iets van noten. De smaak is zuiver en fris, licht kruidig, met fijne zuren en lengte. Heel puur en doordrinkbaar.
-
Macon-Fuissé "le Haut de Fuissé"
Domaine VessigaudIn de neus witte bloemen en iets citrusfruit. Rijke en complexe smaak, rond maar met fijne zuren.
-
Manzoni
CesconiManzoni is een kruising tussen riesling en pinot blanc en dat proef je! Heerlijke citrusaroma's met in de smaak wat meer wit fruit. Sinds jaargang 2018 weekt Franco de schilletjes kort mee, dat geeft wat extra reliëf aan de wijn.
-
Muscadet Gorges
Olivier ClénetEen eeuwige jeugd lijkt deze prachtige terroirwijn te hebben. Met zijn 8 jaar voor een witte wijn echt behoorlijk op leeftijd, kan deze Muscadet het beste vergeleken worden met Erste Lage Riesling of een cru uit de Bourgogne. Hartige, vineuze en frisse smaken zijn rimpelloos versmolten tot een soort essentie van bodem en plaats. [specificaties] Sinds 2011 zijn in Muscadet de eerste cru’s vastgesteld: Pallet, Clisson en Gorge met elk hun eigen terroir. Dat van Gorge, ten zuiden van de Loire ter hoogte van Nantes wordt gekenmerkt door kleirijk Gabbro-gesteente. Dit is een soort gestolde magma tjokvol de meest uiteenlopende…
-
Olivar
CesconiRomige rijkdom van chardonnay op deels nieuw hout, maar ook prachtige zuren en dat amandelspijsaccentje dat pinot grigio zo lekker kan brengen.
-
Pinot Blanc
Fernand EngelDeze wijn toont de rijpe en aromatische kant van Pinot Blanc maar blijft wel heerlijk verfrissend en doordrinkbaar.
-
Pinot Grigio
CavazzaDeze pinot grigio ruikt naar kweepeer, amandelspijs, en nootmuskaat en smaakt zacht naar sappig wit fruit.
-
Pinot Grigio Kreuzer
CesconiDe biodynamische werkwijze van de afgelopen jaren heeft - aldus Franco Cesconi- deze wijn een steeds mineraler en meer gefocust karakter gegeven, al ontbreekt de geschakeerde volheid kenmerkend voor de druif natuurlijk niet. De huidige vintage, 2018, is "not your every day pinot grigio". Na de zorgvuldige pluk, die volledig met de hand wordt gedaan, krijgen de druiven namelijk ongeveer 12 uur schilweking. Dit geeft een koper/oranje-achtig kleurtje, en zorgt ervoor dat de wijn aan complexiteit wint. De pinot grigio Kreuzer 2018 van Cesconi is erg goed in te zetten voor diverse wijn-spijs. Het is zelfs één van de favoriete wijn-spijs wijnen van Arisz et al. De complexiteit in combinatie met de zuren zorgen er bijvoorbeeld voor dat de wijn kruidige gerechten erg goed aan kan. Maar hij misstaat zeker ook niet bij rijke salades, frisse kazen en zelfs wit vlees.
-
Pinot Grigio Südtirol
Erste + NeueDezelfde druif als de pinot gris in de Elzas. Oftewel zeer aromatisch, met in de geur witte bloemen, specerijen en amandelspijs. In het noorden van Italië wordt de druif echter wat langzamer rijp en eerder geplukt. Hierdoor heeft de smaak een aantrekkelijke frisheid en mineraliteit.
-
Pinot Grigio-Garganega
CadiaDe pinot grigio-garganega van Cadia heeft een lichte, groengele kleur. De wijn is fris en licht, met wit-en citrusfruit en aangename zuren. De garganega geeft een fijn likje kruidigheid en een aangenaam bittertje. Lekker voor bij de borrel of op het terras.
-
Piquepoul
Henri de RichemerZeer dorstlessend en een echte terroirwijn. In de neus veel mineraliteit, krijtachtige aroma's, grapefruit en een beetje floraal. De smaak is zuiver, slank en ook hier veel grapefruit en mineraliteit. De Piquepoul van Richemer is natuurlijk een fantastische begeleider van schelpdieren, maar doet het zeker ook erg goed bij frisse salades of als aperitief.
-
Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes
Domaine VessigaudDe Pouilly-Fuissé vieilles vignes van Vessigaud is een complexe en evenwichtige wijn. In de neus wat rijper tropisch fruit, lichte houttonen maar zeker ook iets citrus. Naast kracht een voor witte Bourgognes typisch minerale frisheid. Nu op dronk maar wint zeker nog aan complexiteit door even in de kelder weg te leggen.
-
Prosecco Dirupo Brut Valdobbiadene DOCG
AndreolaDe Prosecco Dirupo Brut heeft een fijne neus van citrus en florale tonen van meidoorn en acaciabloesem. Een fijne mousse en het mondgevoel is fris en zacht, met wat kruidigheid en prettige zuren.
-
Prosecco Zero Zero alcoholvrij
Iris VignetiDe Prosecco Zero Zero alcoholvrij van Iris Vigneti is verfrissend, feestelijk en zuiver. Zeer geschikt als aperitief en voor het maken van alcoholvrije cocktails zoals een Virgin Aperol Spritz of Hugo.
-
QM Alvarinho Vinho Verde
Quintas de MelgaçoSmaakt naar geconfijte sinaasappelschilletjes, beetje wilde perzik, een mooie concentratie en heeft een heerlijke frisse en lange afdronk.
-
Ribolla gialla
Rocca BernardaDe Ribolla wordt gialla genoemd naar aanleiding van de zeer gele schil van de druif. In tegenstelling tot de momenteel in zwang zijnde benutting daarvan om oranje kleur en tannines in de wijn te krijgen, maakt de wijnmaker van Rocca Bernarda een zo slank en reductief mogelijke variant. Die variant munt uit door kracht, lengte en precisie en kenmerkt zich door de geur van groene kruiden. Deze witte wijn heeft een enorm fris smakenpalet en een fijn walnootbittertje. [specificaties] Wijngaard De wijngaarden van Rocca Bernarda liggen bovenin de Colli Orientali, aan de voet van de Julische Alpen van Slovenië. Deze ligging beschermt…
-
Riesling reserve
Fernand EngelDe riesling reserve van Engel is een zeer getypeerde Elzasser riesling, met intens aroma van witte bloemen en citrus, ook in smaak lekker levendig. Meteen bij de eerste slok merk je dat dit geen slanke wijn is. De wijn heeft een stevige structuur en leent zich uitstekend voor boerse ( Elzasser) gerechten, of juist gerechten met invloeden uit de Pacific of Aziatische keuken waarbij het spel tussen zoet en zuur een verrassende rol kan spelen.
-
Riesling Silberberg
Fernand EngelDe riesling Silberberg van Engel heeft een intens fruitige neus met wilde perzik, ananas en frissere grapefruit. Ook komen wat meer florale en notige tonen naar boven. De smaak is in de aanzet fris met veel tropisch fruit en een bittertje van grapefruitschil. De wijn is rond en rijk, met een lange afdronk en een klein restzoetje. Dit alles wordt in balans gehouden door de voor riesling zo typische zuren.
-
Rioja blanco Edicion Limitada
NivariusDe meest klassieke wijn van Nivarius, met de meest evidente houtinvloed en rijp fruit. Maar toch vind je ook in deze cuvee de stijl van het huis die ons meteen deed zwichten en die wordt gekenmerkt door koelte en frisheid.
-
Rioja Blanco Finca la Nevera
NivariusAlles op de goede plaats hier in deze heerlijke, licht reductieve en haast lichtvoetige bergwijn van Nivarius. Er zijn mooie zuren, er is overtuigend druifkarakter van Rioja's oudst bekende druif de maturana. Deze was vrijwel uitgestorven, maar Nivarius en enkele bondgenoten brengen de druif tot onvermoede prestaties. De wijngaard Nevera bezit alle eigenschappen hiervoor en bepaalt het karakter. Dat krijgt wat extra cachet door een beschaafd likje nieuw Frans eiken.
-
Rioja blanco N
NivariusZeer frisse, moderne stijl witte Rioja, zonder houtinvloed maar met wat vulling van de rijping sur lie. Serieus, krachtig, met een hele mooie lengte en lipsmacking sap.
-
Saumur blanc Hunaudière
Fabien DuveauDeze chenin blanc van Duveau ruikt naar groene kruiden, citroen en geroosterde hazelnoten. Mooie zuren ingebed in een volle structuur. Zó lekker bij gebakken schol!
-
Saumur blanc les Poyeux
Fabien DuveauChenin blanc in zeer rijke en krachtige vorm. Niet rijk van rijpheid, maar rijk van breedte, aroma en mondgevoel. Dat mondgevoel biedt romigheid en een flinke structuur, bijgestaan door een waaier aan geuren, van kurkuma en dille tot boenwas en hooi en een sappige dosis gele pruimen en golden delicious. Een dijk van een wijn voor bij een rijk visgerecht.
-
Saumur Brût
Domaine des BleucesChenin Blanc is zó geschikt voor mousserende wijnen, met zijn heerlijke zuurgraad, zijn aroma's van mandarijntjes en witte bloemen en zijn brede smakenpalet. Inés Racault leerde de kneepjes van de remuage en het dégorgement van haar vader en doet alles eigenhandig. De wijn - tegelijk beendroog en zeer sappig - is daarmee het ideale apéritief.
-
Sauternes les Carmes de Rieussec
Château RieussecDe tweede wijn van Rieussec heeft dit jaar, 2015, absoluut de allure van een eerste wijn. Wat een supercomplete Sauternes is dit. Weelderigheid en spanning, sinaasappelschilletjes, vlierbloesem, honing en specerijen ingepakt in een gouden pakketje met prachtige zuren.
-
Sauvignon Blanc
Henri de RichemerDe Sauvignon Blanc van Henri de Richemer is een frisse, dorstlessende en levendige witte wijn. De neus is karakteristiek Sauvignon met buxus en citrus, maar bij deze wijn zeker ook iets bloemigs. De smaak is zuiver met fijne zuren. Hier ook wat rijper tropisch fruit en een frisse afdronk.
-
Sauvignon Blanc Südtirol
Erste + NeueJe blijft er op teruggrijpen, die sauvignon van Erste + Neue, al ken je 'm al jaren. Focusssss is het woord, wat een precisie, wat een mineraliteit! Maar tegelijk met een vleugje haast Nieuw-Zeelandse grassigheid en groene kruiden. Zeer goed gebleken naast een heel scala aan voorgerechten, zoals ceviche of voorgerechtjes met een Aziatische inslag. Christophe zelf schonk 'm ons bij de asperges...!
-
slint chardonnay
Ochota BarrelsZoals alle wijnen van Ochota Barrels: compleet eigen stijl. Meer fruit dan Bourgogne, meer mineraliteit dan bijna alle andere Australische chardonnay, zeker een koele stijl, maar ook breedte en wat tonen in het lagere register van gebrande hazelnoot. Puur en direct en geeft een tintelend gevoel van schoonheid.
-
Soave
Sandro de BrunoGeurig als een brem in de lente, met acaciahoning en de geur van versgebrande granola op de tweede viool. Ook in de smaak krijgt het rijpe fruit op een prettige manier context door een amandelbittertje en zachte citrus indrukken.
-
Soave Colli Scaligeri
Sandro de BrunoDe Soave DOC Colli Scaligeri van Sandro de Bruno is zeer aromatisch: fruittonen van rijpe peer en vijg gecombineerd met mineraliteit en droge amandelen. De smaak is droog en warm. Medium bodied. Ook hier een hele fijne mineraliteit en zuren. Typisch "amandelbittertje" in de afdronk. Nu al heerlijk op dronk maar kan ook ontzettend goed ouderen.
-
Soave Superiore Monte San Piero
Sandro de BrunoEen combinatie van rijkdom en mooie zuren zoals die in de beste wijnen voorkomt. De geur is mokka, hazelnoot en peer en je verwacht een romige smaak, die ook komt. De wijn is mondvullend, krachtig en vol rondeur, met een likje sinaasappel en walnoot toe voor een opwekkende afdronk.
-
Solo per Noi frizzante Col Fondo
CavazzaIn 1895 vond Federico Martinotti de charmat-methode uit en iedereen die wel eens een glaasje prosecco heeft gedronken weet wat daar het resultaat van is. Maar hoe smaakte prosecco vóór 1895? Het antwoord op die vraag heb je in je hand. Col Fondo is mousserende wijn waarbij de wijn in de fles heeft gegist en waar de gistcellen nog in de fles zitten. Dit beïnvloedt de smaak en ook de troebelheid van het drankje, het is net anders, heerlijk fris. Met andere aroma’s die samenhangen met de aanwezigheid van de gist. Saluti cordiali van de familie Cavazza die voor eigen gebruik ( solo per noi ) altijd een kleine hoeveelheid wijn op de old skool manier is blijven maken.
-
Stratos mash
Weingut Thomas Straka…
-
Stratos weiss
Weingut Thomas Straka…
-
Terret Moelleux
Henri de RichemerIn Frankrijk drinkt men deze wijn als apéritief, een gebruik dat Nederland wellicht nooit zal bereiken? Hij is heerlijk lichtzoet met frisse zuren en sluit bij ons in Nederland goed aan bij de trend om wat minder zoete desserts te maken. Combineert fijn met fruitdesserts en andere lichtzoete/halfzoete nagerechten.
-
Touraine Chenonceaux la Long Bec
Domaine des EchardièresDe wijngaarden van Chenonceaux op de zuidoever van de Cher geven de beste sauvignons van de Touraine streek, met veel concentratie. Deze worden ook iets later geoogst waardoor deze witte wijn lekkere accenten van perzik en zwarte bes heeft. [specificaties] Wijngaard De wijngaarden in deze relatief nieuwe appellatie werden geselecteerd op het hoge kalkgehalte in de bodem. Dit is kenmerkend voor dit gebied rond het dorpje Chenonceaux. Met slechts een paar honderd inwoners, geniet dit dorpje toch grote bekendheid vanwege het spectaculaire, met de voeten in het water staande Château de Chenonceau. De druiven worden iets later geoogst dan die in de omringende…
-
Touraine sauvignon blanc
Domaine des EchardièresBenchmark Touraine met een hoofdrol voor knisperende grassprietjes, granny smith, frisse citrustonen. Sauvignon Blanc met precisie en een bijzonder prettige kruidigheid in de afdronk. Wijngaard De druiven voor deze Touraine groeien op kalkhoudende klei- en vuursteenbodems rondom de wijnmakerij op de rechteroever van de Cher. De wijngaarden worden duurzaam bewerkt, volgens de eisen gesteld door de Haute Valeur Environmental certificering. Vinificatie Alles op frisheid en hygiëne: de geselecteerde druiven worden na een korte inweking gekoeld vergist op RVS cuves om na zes maanden sur lie gebotteld te worden. Achtergrond Luc Poulain studeerde oenologie en kocht in 2000 het domein Échardières, met de belofte…
-
Tradition Blanc
Château FontarècheAls wij uit ons hele assortiment de "één-wijn-iedereen-blij"-wijn zou moeten aanwijzen, dan is het deze. Zó goed gemaakt, echt Zuid-Frans karakter, lekker vol sap, maar tegelijk zo zomers vrolijk en dorstlessend fris.
-
Vermentino Classico
CapicheraDe vermentino Classico is het visitekaartje van Capichera. Rijkdom kán hand in hand gaan met verfijning zo laat deze wijn zien. Enerzijds de proef je de enorme rijpheid, exotisch fruit, gember en five spices. Maar de nobelheid en klasse van terroir, druif en wijnmaker zitten in de details. Die bestaan hier uit heerlijke zuren en rokerige kalksteenaroma's welke je haast zouden doen geloven dat de vulkanische bodem echt in de wijn belandt.
-
Vermentino Lintori
CapicheraVan de vermentino's van Capichera is deze Lintori de meest frisse. Maar de wijnen van Capichera zijn blockbusters. Verwacht dus nog altijd explosieve bloemenaroma's, exotische kaneel, five spices en gemberindrukken. Met daarnaast een flinke dosis dik geel fruit. Drinkt netjes droog af met een zweempje geconfijte citrus en een heerlijke mineraliteit.
-
Viognier
Domaine des HomsEen wijn die je gezichtspunt beïnvloedt! Je denkt "Ach ja....Zuidfranse viognier tja." Maar dan neem je een slok en daarna denk je "Héééééjjjj, wacht even!" Je kijkt goed naar het etiket, neemt nog een slok en je moet de nieuwe werkelijkheid aanvaarden dat Zuidfranse viognier on-ge-lo-fe-lijk verrassend en lip-smacking goed kan zijn! De wijn is zeer rijk, maar tegelijk zo spannend dat ie geen moment verveelt.
-
Viognier les Mijanelles
Château FontarècheRoyaal amandelbloesem, met een zweempje witte perzik. Hoewel de smaak vol is, is de stijl toch fris te noemen, met lekker verfrissend citrusfruit in de smaak.
-
Weissburgunder
Gerald WaltnerDeze weissburgunder van Waltner heeft de zachte romigheid van pinot blanc uit de Elzas, daarbij de stuivende witte bloemengeur en citrusschilletjesfrisheid van een echte Alpenwijn. Doet het vaak goed bij gerechten met een Aziatische touch, maar zeker ook bij asperges of gewoon heerlijk als aperitief.