Witte wijnen uit Italië
Producenten
- Andreola
- Cadia
- Capichera
- Cavazza
- Cesconi
- Erste + Neue
- Iris Vigneti
- l'Archetipo
- Rocca Bernarda
- Sandro de Bruno
Wijnen
-
Blauwal cuvée extra brut
CesconiDe Blauwal van Cesconi heeft hele fijne zuren een een zachte mousse. De neus is aromatisch met citrusfruit en wat rokerigheid en toast.
-
Bocara Gambellara Classico
CavazzaRijke wijn met veel kracht, weelderig breed met gebrande noten. Tot de nok gevuld met superrijp wild perzikfruit
-
Chardonnay Riserva Garli
CesconiRomige rijkdom, maar ook fijne en aangename zuren. Bloemig, kweepeer, karamel en ook het botertje ontbreekt niet. Een witte wijn met perfecte balans, complexiteit en een lange afdronk. [specificaties] Wijngaard De Chardonnaydruiven komen van de Garli wijngaard. Dit is de oudste wijngaard in de handen van de familie Cesconi waar de Chardonnay wordt verbouwd. Deze wijngaard is gelegen op de heuvels ten noorden van Pressano. De bodem bestaat uit zandsteen, lokaal Pletter genoemd, met lagen van kalksteen. Vinificatie De druiven worden met de hand geplukt. De Chardonnay ondergaat een schilweking van een nacht alvorens geperst te worden. Er worden geen…
-
GAG Cold Skin Maceration
Sandro de BrunoLaag alcoholische natuurwijn, met een piepklein bubbeltje en eigen gist ongefilterd gebotteld. Picknickwijn bij uitstek maar uiteraard ook heerlijk als aperitief of bij de borrel. Vin de soif zouden de Fransen zeggen, maar van garganega dus eerder vin-de-soave. [specificaties] Vinificatie De druiven voor deze "low intervention wine" zijn in de wijngaard met niets behandeld, waardoor op de druivenschil levende gistcultuur gebruikt kan worden voor de alcoholische vergisting en er niets hoeft worden toegevoegd. Na drie dagen gekoelde schilweking (cold skin maceration) vergisten de garganega druiven om vervolgens zacht te worden geperst en ongefilterd gebotteld. Dit gebeurt onder toevoeging van een zeer kleine dosis sulfiet. Achtergrond Sandro…
-
Greco
l'ArchetipoDe wijn heeft intense aroma's van mandarijn en gedroogde abrikoos en hooi. In de mond merk je door de smaak wel de schilweking, en een beetje ook in de structuur, maar de sappigheid is zo enorm dat het mondgevoel eerder voluptueus dan rul is. Zowel gul als contemplatief van aard.
-
Litrotto Bianco
l'ArchetipoDe Litrotto bianco van Archetipo heeft een strogele kleur met een fruitige en grassige neus met iets van noten. De smaak is zuiver en fris, licht kruidig, met fijne zuren en lengte. Heel puur en doordrinkbaar.
-
Manzoni
CesconiManzoni is een kruising tussen riesling en pinot blanc en dat proef je! Heerlijke citrusaroma's met in de smaak wat meer wit fruit. Sinds jaargang 2018 weekt Franco de schilletjes kort mee, dat geeft wat extra reliëf aan de wijn.
-
Olivar
CesconiDe Chardonnay brengt romige rijkdom, maar ook prachtige zuren. De Pinot Grigio het heerlijke amandelspijsaccent. Tot slot draagt de Pinot Bianco bij aan het fruitige karakter.
-
Pinot Grigio Kreuzer
CesconiDe Pinot Grigio Kreuzer is volgens de gebroeders Cesconi Pinot Grigio zoals deze bedoeld is: klassiek, mineraal, focus, complexiteit en lengte. Dit is één van de favoriete wijn-spijs wijnen van Arisz et al. De complexiteit in combinatie met de zuren zorgen er voor dat de wijn kruidige gerechten erg goed aan kan. Maar hij misstaat zeker ook niet bij rijke salades, frisse kazen en zelfs wit vlees. [specificaties] Wijngaard De bodem in dit deel van de Pressano heuvel bestaat uit 250 miljoen jaar oude kalk van zeefossielen, vermengd met een vrij warme, kleirijke toplaag. De wijngaard is gelegen op 300 meter hoogte en…
-
Pinot Grigio Südtirol
Erste + NeueDezelfde druif als de pinot gris in de Elzas. Oftewel zeer aromatisch, met in de geur witte bloemen, specerijen en amandelspijs. In het noorden van Italië wordt de druif echter wat langzamer rijp en eerder geplukt. Hierdoor heeft de smaak een aantrekkelijke frisheid en mineraliteit.
-
Pinot Grigio delle Venezie
CavazzaDeze pinot grigio ruikt naar kweepeer, amandelspijs, en nootmuskaat en smaakt zacht naar sappig wit fruit.
-
Pinot Grigio-Garganega
CadiaDe pinot grigio-garganega van Cadia heeft een lichte, groengele kleur. De wijn is fris en licht, met wit-en citrusfruit en aangename zuren. De garganega geeft een fijn likje kruidigheid en een aangenaam bittertje. Lekker voor bij de borrel of op het terras.
-
Prosecco Dirupo Brut Valdobbiadene DOCG
AndreolaDe Prosecco Dirupo Brut heeft een fijne neus van citrus en florale tonen van meidoorn en acaciabloesem. Een fijne mousse en het mondgevoel is fris en zacht, met wat kruidigheid en prettige zuren.
-
Prosecco Zero Zero alcoholvrij
Iris VignetiDe Prosecco Zero Zero alcoholvrij van Iris Vigneti is verfrissend, feestelijk en zuiver. Zeer geschikt als aperitief en voor het maken van alcoholvrije cocktails zoals een Virgin Aperol Spritz of Hugo.
-
Ribolla gialla
Rocca BernardaDe Ribolla wordt gialla genoemd naar aanleiding van de zeer gele schil van de druif. In tegenstelling tot de momenteel in zwang zijnde benutting daarvan om oranje kleur en tannines in de wijn te krijgen, maakt de wijnmaker van Rocca Bernarda een zo slank en reductief mogelijke variant. Die variant munt uit door kracht, lengte en precisie en kenmerkt zich door de geur van groene kruiden. Deze witte wijn heeft een enorm fris smakenpalet en een fijn walnootbittertje. [specificaties] Wijngaard De wijngaarden van Rocca Bernarda liggen bovenin de Colli Orientali, aan de voet van de Julische Alpen van Slovenië. Deze ligging beschermt…
-
Sauvignon Blanc Südtirol
Erste + NeueJe blijft er op teruggrijpen, die sauvignon van Erste + Neue, al ken je 'm al jaren. Focusssss is het woord, wat een precisie, wat een mineraliteit! Maar tegelijk met een vleugje haast Nieuw-Zeelandse grassigheid en groene kruiden. Zeer goed gebleken naast een heel scala aan voorgerechten, zoals ceviche of voorgerechtjes met een Aziatische inslag. Christophe zelf schonk 'm ons bij de asperges...!
-
Soave
Sandro de BrunoGeurig als een brem in de lente, met acaciahoning en de geur van versgebrande granola op de tweede viool. Ook in de smaak krijgt het rijpe fruit op een prettige manier context door een amandelbittertje en zachte citrus indrukken.
-
Soave Colli Scaligeri
Sandro de BrunoDe Soave DOC Colli Scaligeri van Sandro de Bruno is zeer aromatisch: fruittonen van rijpe peer en vijg gecombineerd met mineraliteit en droge amandelen. De smaak is droog en warm. Medium bodied. Ook hier een hele fijne mineraliteit en zuren. Typisch "amandelbittertje" in de afdronk. Nu al heerlijk op dronk maar kan ook ontzettend goed ouderen.
-
Soave Superiore Monte San Piero
Sandro de BrunoEen combinatie van rijkdom en mooie zuren zoals die in de beste wijnen voorkomt. De geur is mokka, hazelnoot en peer en je verwacht een romige smaak, die ook komt. De wijn is mondvullend, krachtig en vol rondeur, met een likje sinaasappel en walnoot toe voor een opwekkende afdronk.
-
Solo per Noi frizzante Col Fondo
CavazzaIn 1895 vond Federico Martinotti de charmat-methode uit en iedereen die wel eens een glaasje prosecco heeft gedronken weet wat daar het resultaat van is. Maar hoe smaakte prosecco vóór 1895? Het antwoord op die vraag heb je in je hand. Col Fondo is mousserende wijn waarbij de wijn in de fles heeft gegist en waar de gistcellen nog in de fles zitten. Dit beïnvloedt de smaak en ook de troebelheid van het drankje, het is net anders, heerlijk fris. Met andere aroma’s die samenhangen met de aanwezigheid van de gist. Saluti cordiali van de familie Cavazza die voor eigen gebruik ( solo per noi ) altijd een kleine hoeveelheid wijn op de old skool manier is blijven maken.
-
Vermentino Classico
CapicheraDe vermentino Classico is het visitekaartje van Capichera. Rijkdom kán hand in hand gaan met verfijning zo laat deze wijn zien. Enerzijds de proef je de enorme rijpheid, exotisch fruit, gember en five spices. Maar de nobelheid en klasse van terroir, druif en wijnmaker zitten in de details. Die bestaan hier uit heerlijke zuren en rokerige kalksteenaroma's welke je haast zouden doen geloven dat de vulkanische bodem echt in de wijn belandt.
-
Vermentino Lintori
CapicheraVan de vermentino's van Capichera is deze Lintori de meest frisse. Maar de wijnen van Capichera zijn blockbusters. Verwacht dus nog altijd explosieve bloemenaroma's, exotische kaneel, five spices en gemberindrukken. Met daarnaast een flinke dosis dik geel fruit. Drinkt netjes droog af met een zweempje geconfijte citrus en een heerlijke mineraliteit.