Grüner Veltliner Schenkenbichl Erste Lage

Davis Weszeli

De Schenkenbichl 1e Lage van Weszeli is full bodied, complex, kruidig, heeft de geur van lelies en is niet helemaal droog. Licht zoetig fruit maar ook frisheid en zuren zorgen voor de balans. Heerlijk bij rijke visgerechten, gerechten met eendenlever, lichter wild en pittige smaken.
Combineert daardoor ook zo fraai met bijvoorbeeld de recepten van Yotam Ottolenghi.
Nu al heerlijk maar kan zeker nog jaren rijpen in de kelder of klimaatkast.

DruivensoortGrüner Veltliner
Herkomst: Langenlois, Kamptal, Oostenrijk

Wijngaard

De rijke bodem van de Schenkenbichl wijngaard heeft veel te bieden. Kalksteen, gneiss en een dikke laag löss. De helling heeft een ligging pal op het zuiden en de warme wind die door de wijngaarden blaast in de zomer draagt bij aan gelijkmatige rijping van de druiven tot laat in de herfst. Sowieso is het in de Schenkenbichl wijngaard behoorlijk warm. De stenen muren die op de terrassen staan, zorgen ervoor dat de warmte die de zon overdag geeft goed wordt vastgehouden gedurende de nacht. Dit draagt mede bij aan optimale rijpheid van de druiven en de kracht van de wijn.

Vinificatie

Oogsten met de hand, directe persing, spontane vergisting en gebruik van wilde gisten. De wijn ondergaat malolactische gisting en heeft vervolgens een lange rijping. Eerst 20 maanden sur lie in grote houten vaten, vervolgens 26 maanden op de fles.

Achtergrond

Davis Weszeli is een eigenwijze einzelganger die alles op zijn eigen manier doet. Hij is bezig het domein helemaal biologisch te maken en brengt alle wijnen pas op de markt, zodra hij vindt dat ze klaar zijn, meestal flink later dan zijn collega’s. De wijngaarden behoren tot de beste van de streek, en alles wordt gedaan om de expressie van de terroir te maximaliseren.

Meer producten van Davis Weszeli

Download winesheet