A en perdre le soufre Côtes du Rhône Rouge

Elodie Jaume

Sap, lekker veel sap, op een stevig onderstel. De syrah geeft hem die uitnodigende geur van donker fruit. In de mond zorgen fijne tannines en frisheid voor tegenspel.

DruivensoortGrenache / Garnacha, Syrah
Herkomst: Chemin Jaumes de Cabrières, 84100 Orange, Rhône, Frankrijk

Wijngaard

Helemaal in het noorden worden de wijngaarden van Châteauneuf du Pape begrensd door het beroemde Beaucastel, waarna deze verder in noordelijke richting overgaan in Côtes du Rhône. Op deze grens, gelegen naast de Coudoulet wijngaard van Beaucastel ligt de Champauvin wijngaard die al langer in bezit van de familie van Elodie is. Elodie gebruikt de wijngaard als proeftuin voor de o.a. tijdens haar stage in Oregon opgedane ervaringen met biodynamie. De bodem bestaat uit rode klei en rolkeien.

Vinificatie

Alleen de druif is het motto. Niets erbij en niets aan doen, gerijpt op betonnen cuves.

Achtergrond

A en perdre le souffle betekent zoiets als “adembenemend”. En die ene letter l in een een r veranderen levert de gedachte los te komen van het gebruik van sulfiet. Ze zijn gek op woordgrapjes, Franse wijnboeren. Elodie is de dochter van Patrick Jaume en verenigt in zich het verleden en de toekomst van de wijnbouw in Châteauneuf. Haar familie is al generaties lang eigenaar van Domaine des Chanssaud, de rijzende ster in net noorden van de appellatie met een unieke verzameling zeer oude grenache stokken op het rolkeienplateau. Zij experimenteert na een stage bij de biodynamische producent Cooper Mountain in Oregon onder eigen naam met het weglaten van zwavel, het opvoeden op betonnen eieren en meer algemeen het zo veel mogelijk verkleinen van de rol van de wijnmaker. Haar eersteling, de 2019, verenigt op verrukkelijke wijze traditionele Rhônesmaken met de sappige levendigheid die voortkomt uit deze low-intervention benadering.

Download winesheet