a forest pinot noir

Ochota Barrels

Wijnfles a forest pinot noir ochota barrels

Rozenblaadjes en groene kruiden stuiven je glas uit bij het inschenken van deze transparante schoonheid. Dennenhars, lavendel en thijm vormen de opmaat voor een smakenpalet met pruimen en five spices. Een subtiele sappigheid vol fijne zuren en krokante tannines.

DruivensoortPinot Noir / Spätburgunder / Pinot Nero
Herkomst: Basket Range, Adelaide Hills, Australië

Wijngaard

De wijngaard voor deze pinot noir ligt op 450 tot 600 meter hoogte. Taras heeft ‘m aangeplant met de vier verschillende Dijonnaise klonen 777, 114, 115 en D5V12. Elke kloon bezit eigen smaak en geureigenschappen en zorgt samengebracht voor verfijning en complexiteit.

Vinificatie

De verschillende klonen pinot worden elk apart gevinifieerd d.m.v. spontane vergisting van hele trossen die eerst een koudeweking ondergaan. Ze gaan aansluitend de basket press in om op Franse vaten verder te rijpen onder “sparadic rolling” zoals Amber het beschrijft, een soort van battonage zou je kunnen zeggen. Er wordt niets gepompt, alles gebeurt met zwaartekracht en er wordt ook niet gefilterd en geklaard. Met een kleine hoeveelheid sulfiet wordt de wijn vervolgens gebotteld.

Achtergrond

De oogst 2020 was de laatste van de hand van de legendarische Taras Ochota. Hij werd tragisch jong (hij werd 49) geveld door een chronische ziekte waar hij al jaren aan leed, maar zijn onbegrensde energie
bestaat voort. In herinneringen, en ook door het levenswerk dat Amber met hem opbouwde en nu met steun van de kleine gemeenschap van vrienden in Basket Range (waaronder Taras’ bejaarde vader) voortzet:
dus in de unieke wijnen van hun micro winery.
Met een geheel eigen benadering en lak aan conventies. Voorliefde voor cool climate wijnen en een noble sauvage-achtige combinatie van non-interventionisme en oenologische know-how verenigt Ochota Barrels het beste van twee werelden in zich.

Vernoemd naar de hit van de Britse band the Cure.

Meer producten van Ochota Barrels

Download winesheet