Alentejo branco reserva barrique select

Herdade do Sobroso

Dense, compacte wijn met bijzonder romige structuur, compleet anders dan de andere wijnen van Sobroso. De druiven rijpen een half jaar op de gist in Frans eiken vaten, dit zal ongetwijfeld een rol spelen in het rijke mondgevoel. Maar ook de typische hartigheid van de druif, en de zilte tonen ontbreken niet. Een heerlijke zweem sinaasappelschil verleidt je snel tot nog een slok. Drink ‘m niet te koud en als ’t kan gedecanteerd!

DruivensoortAntão Vaz
Herkomst: Pedrogão, Alentejo, Portugal

Wijngaard

De meest zonnige plek van Europa, met matigende invloeden van de hogere ligging van de wijngaarden (de uitlopers van het Mendro-gebergte), en een verkoelende zeewind. De bodem bestaat vooral uit kalkrijke klei en de wijngaarden liggen rondom de Guadaniarivier die ontspringt in centraal Spanje, een gebied met prachtige meren vormt vlak ten oosten van Sobroso, en vanaf daar de natuurlijke grens vormt tussen de Algarve en Spanje. Sobroso neemt deel aan een duurzaamheidsproject van de regio, waarin de komende jaren het gebruik van bestrijdingsmiddelen ( nu al beperkt) geheel zal worden afgebouwd en de wijnmakerij op eigen energie zal gaan functioneren.

Vinificatie

De trossen worden ontsteeld en ondergaan gekoeld een vergisting van een kleine maand. Ongeveer een derde van de wijn verblijft vervolgens op eiken vaten en dit deel ondergaat gedurende deze periode ook ook battonage.

Achtergrond

Sofia en haar man kochten in 2000 een ruïne en een grote lap grond op de oevers van de rivier Guadiana, de plek waar Sofia’s grootouders vandaan kwamen. De rolverdeling is traditioneel: Felipe is wijnmaker en beheert samen met een viticulturalist de wijngaarden, Sofia overziet het kantoor en de verkopen.
De Romeinen maakten al wijn in deze regio, die na de Douro de meest omvangrijke van Portugal is.

Meer producten van Herdade do Sobroso

Download winesheet