Alvarinho Vinhas Velhas

Quintas de Melgaço

Dit is de wijn van de beste wijngaard van Melgaço, met een serieuze structuur. Hij smaakt mineraler, steniger dan zijn kleine broertje QM Alvarinho Viño Verde. Een krachtige stijl met kenmerkende fijne zuren die de wijn lekker pit geven.

DruivensoortAlbariño / Alvarinho
Herkomst: Melgaço, Vinho Verde, Portugal

Wijngaard

De wijngaarden van Quintas de Melgaço liggen verspreid over het gebied tussen het dorp en de rivier de Miño, die hier de grens tussen Portugal en Spanje markeert. Hun beste wijngaard “ziet” de rivier en heeft een arme leisteenbodem. Het fruit van deze wijngaard wordt apart gevinifieerd en in deze cuvée verwerkt.

Vinificatie

De druiven worden na binnenkomst in de winery gekneusd en een dag ingeweekt op 17 graden. daarna volgt de persing en vergisting, op de zelfde temperatuur die zo’n twee weken duurt. Alles op stalen cuves. Aansluitend wordt de wijn onder wekelijkse battonnage nog 5 maanden sur lie gerijpt.

Achtergrond

Quintas de Melgaço kent een ongebruikelijke historie. Die begint bij één inwoner van het dorp: Amadeu Abílio Lopes. Hij emigreerde in de jaren tachtig van de vorige eeuw naar Brazilië. Daar werd hij een succesvol ondernemer, hij verdiende veel geld met een door hem zelf opgericht landbouwbedrijf. Hij wilde graag iets terugdoen voor de gemeenschap van Melgaço. Toen hij terug was, startte hij met zijn vermogen in 1990 een coöperatie, waarvan honderden families in de regio lid werden.
Nadat op die manier in de jaren erna een succesvol gezamenlijk bedrijf was opgebouwd, doneerde hij uiteindelijk in 1996 zijn aandeel aan de gemeenschap van Melgaço. Hiermee werd het bedrijf een echte coöperatie van de boeren zelf. Als je de winery bezoekt krijg je ook een beetje de indruk van een koloniale plantage-achtige opzet, stille getuige van de geschiedenis van de coöperatie.

Meer producten van Quintas de Melgaço

Download winesheet