Amon de Kelia Douro branco

Mateus Nicolau de Almeida

Amon de Kelia wijnfles

De Douro branco Amon de Kelia ruikt naar honing, gedroogd gras en citrus. De geur doet zelfs wat denken aan gerijpte riesling. De druif rabigato staat veelal bekend om zijn hoge zuurgraad, maar deze wijn heeft niettemin een rijk en zacht karakter. Met een aantal jaar flesrijping, decanteren en niet te koud drinken komt deze witte wijn het mooist tot zijn recht.

DruivensoortRabigato
Herkomst: Caminho Curral Teles Apartado 43, 5150-636 Vila Nova de Foz Côa, Douro, Portugal

Wijngaard

De wijngaard voor de Amon de Kelia ligt in de Douro superior. Deze Portugese sub-regio ligt het meest landinwaarts en loopt zelfs door tot aan de Spaanse grens. Deze is gelegen op maar liefst 500 meter hoogte met de voor dit stukje (Foz Côa) kenmerkende harde blauwe leisteenbodem.

 

Vinificatie

De druiven weken een aantal uren op de schil in granieten lagares, dit zijn traditionele Portugese gistingskuipen. Vervolgens worden de druiven geperst en vergist worden zonder temperatuurcontrole en met eigen gisten. Er komt geen hout aan te pas.

 

Achtergrond

Hoewel Mateus‘ familie al generaties lang wijnmaakt in de Douro, heeft hij toch eigenhandig en beginnend in een klein schuurtje en zonder eigen wijngaarden stap voor stap zijn eigen wijnmakerij opgebouwd. Wel heeft hij heel goed meegekregen waar het om gaat in de Douro. Vooral de verschillende aspecten van het terroir die bepalend zijn voor de kwaliteit van de wijnen.

Tot een jaar of veertig geleden was er nauwelijks aandacht voor droge wijnen. Iedereen vond dat het in het gebied vooral ging om het blenden van verschillende wijnen. Gedurende het leven van Mateus ontstond langzaam inzicht in het belang van de verschillende bodems en pas de laatste tien jaar wordt steeds meer de waarde van hoogteligging ingezien.

Toevallig of niet: Mateus’ familie maakt al generaties lang wijn in de Douro Superior. met hoogtes tot wel 700 meter en met lokaal, zoals in zijn thuisbasis Vilanova de Foz Côa unieke verticale lagen blauwe leisteen waarin de wortels tussen de lagen doorbreken om zo de plant in staat te stellen de droge zomers en koude winters te doorstaan.

Van deze superproductieve wijnmaker selecteerden wij naast deze prachtige witte wijn ook de rode karaktervolle Trans Douro Express.

Deze witte rabigato van Mateus de Almeida  is geselecteerd voor verkoop in de Arisz et al. webshop.

Meer producten van Mateus Nicolau de Almeida

Download winesheet