Auxerrois

De Kleine Schorre

Auxerrois is familie van pinot blanc, met zachte zuren en lekkere honing- en mandarijntjesachtige geur en een zilte ondertoon van de Zeeuwse bodem die kalkrijk van de schelpen is. Er zit een klein deel pinot gris bij de auxerrois voor wat extra body.

DruivensoortAuxerrois
Herkomst: Dreischor, Nederland

Wijngaard

Dreischor is één van de zonrijkste plaatsen in Nederland met bovendien een hoge zon-intensiteit. De kalk in de bodem komt van dikke schelpen lagen die zee-arm de Gouwe heeft achter gelaten. Door het zeeklimaat is de kans op nachtvorst klein en er valt relatief weinig neerslag.

Vinificatie

Vergisting en rijping op RVS en meer woorden wil Johan er niet aan vuil maken : )

Achtergrond

In 2001 startte Johan van de Velde met een soort crowd funding zijn wijnhoeve, nadat zijn ouders en de generaties voor hen spruitjes hadden verbouwd. Na een stage in Luxemburg en met advies van diverse oenologen en bodemkundigen werd 8 hectare auxerrois, pinot blanc en pinot gris aangeplant. Door de zeewind is er weinig rot en dus weinig noodzaak om bestrijdingsmiddelen te gebruiken in de wijngaard. Sinds de ontdekking door de inkopers van de businessclass van de KLM wordt er elk jaar gevochten om de beschikbare flessen, en de pers is ook erg lovend, o.a.:
Hubrecht Duijker: “Alle wijnen van De Kleine Schorre zijn heel zuiver en dus technisch onberispelijk.”
Harold Hamersma: “Strandwandeling in de herfst. Zeezout op je lippen. Frisse wind kracht 4. Zonnetje erbij. Wit met een ongebreidelde energie.”

Download winesheet