Bairrada Tinto

Vadio

Het is er weer één, zo’n supergastronomische wijn die een Atlantische, slanke stijl koppelt aan kracht.
De baga druif is misschien wel een beetje de nebbiolo van Portugal: prachtig aromatisch met florale maar ook aardse geuren, en in de mond frisse zuren en rijp rood fruit die sappig weerwerk bieden aan de serieuze tannines.

DruivensoortBaga
Herkomst: Rua Dr. Manuel Rodrigues n.º 28A, Poutena, Bairrada, Portugal

Wijngaard

Wijngaarden op goed gedraineerde kalk en kleibodems met enkele-uitloper-cordon gesnoeide oude stokken die hoog opgestoken zijn voor optimale doorluchting en zon op blad en druiven. De opbrengst wordt zo ook natuurlijk verlaagd, en er wordt biologisch gewerkt. De wijngaard wordt per plot geoogst op de verschillende momenten van optimale rijpheid.

Vinificatie

De rode wijnen vergisten spontaan in open tanks en rusten 18 maanden op gebruikte eiken vaten.

Achtergrond

Luis was lang hoofd wijnmaker bij Esporao, een grote producent in de Alentejo, en nu nog werkt hij naast zijn eigen Vadio als wijnmaker voor Coelheiros. Van de zo verdiende spaarcenten koopt hij sinds 2005 samen met zijn Braziliaanse vrouw Eduarda stukje bij beetje kleine wijngaarden op in Bairrada, de streek waar hij opgroeide. Hij deelt met een kleine groep fanatici (Dirk van Niepoort is de beroemdste) een sterk geloof in het potentieel van de bagadruif op kalkbodems. De baga druif is tamelijk onverzoenlijk met zijn lage ph en enorme tannines, maar kan in de juiste handen en van de juiste locatie fantastische wijnen geven.

Meer producten van Vadio

Download winesheet