Barbera d’Alba
Giuliano Corino
Veel rood fruit in de neus met een vleugje groene kruiden. In de smaak komt eveneens vooral het fruit naar boven, hoewel deze Barbera zeker ook voldoende structuur heeft. De tannines zijn mooi zacht en de zuren aangenaam.
Druivensoort | Barbera |
Herkomst: | La Morra, Piemonte, Italië |
Wijngaard
De wijngaarden van Giuliano Corino liggen in de gemeente la Morra, die in het algemeen een reputatie heeft als leverancier van elegante Baroli. De bodem wordt Tortonien genoemd, naar de fase van het Mioceen waarin oa de Alpen werden gevormd. Aan deze bodem wordt door sommigen een elegantere stijl Barolo toegedicht, als in tegenstelling tot de Baroli van Serravalian bodem die meer krachtig zouden zijn. Deze relatie wordt door de onvolprezen Masnaghetti naar het rijk der fabelen verwezen.
Vinificatie
Vijf tot zeven dagen gaat de wijn in de rotofermenter. Voor wie het niet kent: een draaimechanisme dat de uitwisseling tussen schillen en sap versnelt. Daarbij wordt de afgifte van tannines verminderd door het overbodig maken van het overpompen van de wijn over de most, of het naar beneden duwen van de hoed. Hierna loopt het sap af om verder te bezinken in rvs tanks, waar ook de alcoholisch en malolactische vergistingen plaatsvinden. Vervolgens 8 tot 10 maanden rijping in rvs tanks.
Achtergrond
In de jaren vijftig van de twintigste eeuw verhuisde Giuliano’s grootvader Celeste naar La Morra om druiven te gaan verbouwen voor de coöperatie. In de jaren tachtig werd er voor het eerst eigen wijn gebotteld op het domein. Rond 1990 werd geëxperimenteerd met kortere vergisting, Frans eiken en wijnmaaktechnieken om de wijn jonger toegankelijk te maken, in gezelschap van Barolo Boys als Elio Altare en Renato Ratti. Sinds de eeuwwisseling is er steeds meer aandacht voor terroir, elegantie en puurheid en wordt het gebruik van nieuw Frans eiken weer wat teruggebracht. De totale bezitting beslaat nu zo’n negen hectare.