Mencia Cepas Viejas

Dominio de Tares

Gelaagd, lichte houttoets, maar zo’n bak vol donker fruit dat het slechts prettig ondersteunend ervaart. De voor de streek typerende koelte klinkt mooi door.

Voor Mencia is deze wijn behoorlijk full-force, maar alsnog enorm gedetailleerd en subtiel.
Scoort systematisch bij de beste 10% van de streek in alle internationale media.

DruivensoortMencia
Herkomst: San Roman de Bembibre, Castilla y León, Spanje

Wijngaard

Gelegen op zo’n 550 meter boven zeeniveau en zo’n 100 kilometer van de Portugese grens. Omdat Tares één van de pioniers van de heropleving van de streek was, beschikt men over sommige van de beste wijngaarden, met stokken van gemiddeld 60 jaar oud. Die wijnstokken staan als bushvines en met zo’n 3500 per hectare aangeplant.

Vinificatie

Met de hand geoogste druiven worden voorzichtig ontsteeld en op sorteertafels selecteren zes mensen de beste druiven. Deze ondergaan een spontane vergisting op 28 graden gedurende een kleine maand met drie
maal daags een remontage. De malo voltrekt zich op hout waarna de verdere rijping zich voltrekt gedurende 9 tot 12 maanden op Amerikaans en Frans eiken vaten van 225 liter.

Achtergrond

Toen locals Mario Rico en Amancio Fernández met enkele investeerders Dominio de Tares in Bierzo begonnen, rond 2000, was de regio nog vrij woest en ledig en het kwaliteitspotentieel vrijwel onontdekt. Door deze rol in de voorhoede heeft Tares veel verwaarloosde wijngaarden kunnen aankopen met zeer oude stokken mencia op fantastische lokaties, waarop de huidige reputatie van gebied en producent zijn gebaseerd.

Zie ook de andere cuvée Mencia Baltos van Dominio de Tares.

Download winesheet