Blauwal cuvée extra brut

Cesconi

Wijnfles Blauwal Cesconi

De Blauwal van Cesconi heeft hele fijne zuren een een zachte mousse. De neus is aromatisch met citrusfruit en wat rokerigheid en toast.

DruivensoortChardonnay
Herkomst: Pressano, Trentino, Italië

Wijngaard

De Chardonnaydruiven voor deze Blauwal van Cesconi komen van verschillende wijngaarden op de heuvel van Pressano. Deze wijngaarden liggen op een hoogte van 300 tot 500 meter boven zeeniveau en de druiven groeien in een pergola systeem. Zelfs de jongste wijngaard waar deze druiven vanaf komen is al 30 jaar oud.

Vinificatie

De oogst gebeurt volledig met de hand waarna een zachte persing van de druiven volgt. Alcoholische vergisting vindt deels plaats op houten vaten en deels op roestvrij stalen tanks. De ‘stille’ basiswijn ondergaat malolactische gisting en rijpt vervolgens 8 maanden sur lie. Aan het eind van deze periode wordt er geassembleerd. Hierbij wordt ook de basiswijn van eerdere oogstjaren en verschillende wijngaarden gebruikt. Hierna start de 2e vergisting op de fles (volgens de méthode traditionelle) en rijpt de wijn 40 maanden in de kelders. Met een dosage van slechts 3 gram suiker per liter, is dit een extra brut.

Achtergrond

De vader van de gebroeders Cesconi verkocht de hele oogst nog aan de coöperatie, maar zij hebben het domein naar de top van de regio gebracht de afgelopen decennia. Biologische wijnbouw, een goed wijnmakersinstinct maar zeker ook veel kennis, onder meer opgedaan in het samenwerkingsverband I Dolomitici ( met oa Elisabetta Foradori) brachten de broers waar zij nu zijn: in de voorhoede van de Italiaanse wijnbouw.

 

Meer producten van Cesconi

Download winesheet