Brunello di Montalcino Vigna La Casa

Caparzo

De Vigna La Casa is de ‘single vineyard’ Brunello van Caparzo.
De wijn heeft doordringende en complexe aroma’s van rood fruit, kruiden, vanille en tonen van drop.
Kracht maar ook veel kersenfruit en hints van tabak in de smaak. De tannines zijn mooi gepolijst, de zuren uitgebalanceerd en de afdronk lang.

DruivensoortSangiovese
Herkomst: Montalcino, Toscane, Italië

Wijngaard

De 5 hectare grote La Casa wijngaard ligt op de heuvel Montosoli, op een hoogte van 275
meter, en geniet van een zuidoostelijke ligging. De Montosoli-heuvel is niet groot, maar de iets grotere hoogte beschermt de stokken tegen zowel mist als voorjaarsvorst, en levert druiven op van uitzonderlijke kwaliteit. Het terrein is kleiachtig, van een soort die plaatselijk bekend staat als Galestro, en is goed water doorlatend. De wijngaard geniet veel zonuren. Dit is een belangrijke factor voor deze plek in het noordelijke deel van de Montalcino-appellatie, dat lagere gemiddelde temperaturen heeft dan andere delen.

Vinificatie

Alle druiven worden met de hand geoogst. Na de alcoholische vergisting rijpt de wijn 10 tot 15 dagen op de schilletjes. Vervolgens vindt een malolactische vergisting plaats, waarna de wijn tenminste 2 jaar op eikenhout rijpt en ten minste 4 maanden op de fles.

Achtergrond

Het begin van de geschiedenis van Caparzo gaat terug tot het einde van de jaren zestig, toen een groep vrienden, dol op Toscane en wijn, een oude ruïne met wijngaarden in Montalcino kocht. Op dat moment waren er slechts 13 producenten/bottelaars en eigenlijk was dit het begin van het ontstaan van Brunello di Montalcino, zoals we het nu kennen.
In 1998 kwam het landgoed op een keerpunt toen Elisabetta Gnudi Angelini Caparzo kocht. Ze voerde onmiddellijk haar doelstellingen uit: traditie combineren met innovatie om een ​​wijn van hoge kwaliteit te creëren.
Momenteel is het 190 ha. groot, waarvan 90 ha. beplant met wijngaarden en 4 ha. met olijfbomen. Door de ligging van de wijngaarden in het traditionele deel van het Montalcino-gebied, in het noorden, is de stijl van de wijn compact, aromatisch en koel.

Zie ook onze informatie over de andere wijnen: Brunello di Montalcino Riserva, Brunello di Montalcino, Sangiovese di Toscana.

Meer producten van Caparzo

Download winesheet