Brunello di Montalcino

Caparzo

Caparzo Brunello wijnfles

Eersteklas fruit van rode bessen en amarene-kers. Daaronder de voor deze appellatie zo typische tonen van tabak en leer en de verleidelijke geur van rozen in deze moderne, karaktervolle Brunello met kracht en finesse.

1970 is de eerste vintage die verkrijgbaar was van deze Brunello.
Heerlijk bij geroosterd vlees, wild of gerijpte kazen.

DruivensoortSangiovese
Herkomst: Montalcino, Toscane, Italië

Wijngaard

De druiven voor de Brunello van Caparzo komen van 4 verschillende percelen:

“Caparzo”: 220 meter boven zeeniveau in het noordelijke deel van de appellatie; 8 hectare. Zand-klei-achtige bodem.

La Caduta“: 300 meter boven zeeniveau in het zuidwestelijke deel van de appellatie; 7 hectare. Bodem met los op elkaar gepakte steenachtige, kruimelige leisteen.

“Il Cassero”: 270 meter boven zeeniveau in het zuidelijke deel van de appellatie; 6 hectare.
Zandsteen, schist en klei in de bodem.

“San Piero – Caselle”: 250 meter boven zeeniveau in het oostelijke gedeelte van de appelatie; 2 hectare. Zand- en kleibodem.

Vinificatie

Alle druiven worden met de hand geoogst. Na de alcoholische vergisting rijpt de wijn 10 tot 15 dagen op de schilletjes. Vervolgens vindt een malolactische vergisting plaats, waarna de wijn tenminste 2 jaar op Slavonisch eiken rijpt en 4 maanden op de fles.

Achtergrond

Het begin van de geschiedenis van Caparzo gaat terug tot het einde van de jaren zestig, toen een groep vrienden, dol op Toscane en wijn, een oude ruïne met wijngaarden in Montalcino kocht. Op dat moment waren er slechts 13 producenten/bottelaars en eigenlijk was dit het begin van het ontstaan van Brunello di Montalcino, zoals we het nu kennen.
In 1998 kwam het landgoed op een keerpunt toen Elisabetta Gnudi Angelini Caparzo kocht. Ze voerde onmiddellijk haar doelstellingen uit: traditie combineren met innovatie om een ​​wijn van hoge kwaliteit te creëren.
Momenteel is het 190 ha. groot, waarvan 90 ha. beplant met wijngaarden en 4 ha. met olijfbomen. Door de ligging van de wijngaarden in het traditionele deel van het Montalcino-gebied, in het noorden, is de stijl van de wijn compact, aromatisch en koel.

 

Meer producten van Caparzo

Download winesheet