Castillon Côtes de Bordeaux

Domaine de l'A

Momenteel zijn bij ons de volgende wijnen van Stéphane en Christine Derenoncourt op voorraad:
2013: Koud en moeilijk jaar, gered door de opbrengst terug te brengen tot 13 hectoliter per hectare
2014: Klassiek, ras, lengte, rijpingspotentieel
2015: Volgens de Revue des vins de France de beste die ze tot op heden maakten

Druivensoort: Cabernet Franc, Merlot
Herkomst: Sainte Colombe, Bordeaux, Frankrijk
Duurzaamheid: In Conversie

Wijngaard

Het domein en de wijngaarden liggen in de commune Sainte Colombe, een kilometer of vijf van de rivier. Initieel kochten de Derenoncourts hier 4 hectare, die zij over de afgelopen jaren konden uitbreiden naar 11. Elke hectare heeft een eigen combinatie van de succesfactoren van dit terroir. Zoals de kalksteen en wat hogere ligging die de wijn zijn koele energie brengen. Of hier en daar met een iets rijkere toplaag klei die de merlot (80 procent van de aanplant) kracht geeft. Hoe hoger het kalksteengehalte in de bodem hoe groter de kans dat Derenoncourt hier cab franc heeft aangeplant. De wijngaarden zijn in conversie naar biologische certificering sinds 2017. Alle wijngaarden zijn óf op het kalksteen plateau, óf op zuidhellingen gelegen.

Vinificatie

Na gehele of gedeeltelijke ontsteling worden de druiven voorzichting naar de kleine gistvaten gebracht waar de gisting met eigen gisten start. De wijnen rijpen anderhalf jaar in de vatenkelder voordat ze gebotteld worden op barriques waarvan 40 nieuw.

Achtergrond

Het wonder van Duinkerke
Voor de meeste mensen is het wonder van Duinkerke de evacuatie van zo’n 340.000 Britse soldaten met wrakke schippersbootjes in 1940 naar de andere kant van het kanaal. Maar Bordeauxliefhebbers weten dat de stad nóg een mirakel voortbracht: de jonge metaalwerker Stéphane Derenoncourt. Hij leerde zichzelf zoveel over wijnbouw, dat enkele decennia later de beroemde châteaux ( Domaine Chavelier, Prieuré Lichine, la Tour Figéac, La Gaffelière, Poujeaux, Clos Fourtet eva) in de rij staan voor zijn adviezen. In 1999 kochten Stéphane en Christine Derenoncourt dit domein op de uitlopers van het plateau van Saint-Émilion. Zij zagen als één van de eersten in, dat deze (de onder-de-radar-appellatie Castillon) op een aantal plaatsen simpelweg een voortzetting is van het fantastische terroir van de beroemde buur. Inmiddels hebben anderen zijn voorbeeld gevolgd en zoals Jane Anson het zegt in haar Inside Bordeaux:.. "This is Stéphane Derenoncourt country... It's hard not to feel excited about Castillon's potential when you look over the list of names making wine here."

Download winesheet