Castillon Côtes de Bordeaux

Domaine de l'A

Stéphane en Christine Derenoncourt maken op hun thuischâteau in het relatief nog onbekende (maar lees bv. de Perswijn van februari 2021 en je krijgt de indruk dat dat niet lang meer gaat duren) Castillon een Bordeaux, die je met je ogen dicht voor een hele goeie Saint Emilion met bijbehorend prijskaartje zou verslijten. Sappige merlot en cabernet blend in een middengewicht, koele stijl.

Momenteel zijn bij ons de volgende wijnen van Stéphane en Christine Derenoncourt op voorraad:
2013: -uitverkocht- Koud en moeilijk jaar, gered door de opbrengst terug te brengen tot 13 hectoliter per hectare
2014: Klassiek, ras, lengte, zeker rijpingspotentieel maar nu heerlijk op dronk
2015: Volgens de Revue des vins de France de beste die ze tot op heden maakten, begint langzaam te komen, geef ‘m wat lucht, liefst een paar uur tevoren openen.

DruivensoortCabernet Franc, Merlot
Herkomst: Sainte Colombe, Bordeaux, Frankrijk

Wijngaard

Het domein en de wijngaarden liggen in de commune Sainte Colombe, een kilometer of vijf van de rivier. Initieel kochten de Derenoncourts hier 4 hectare, die zij over de afgelopen jaren konden uitbreiden naar 11. Elke hectare heeft een eigen combinatie van de succesfactoren van dit terroir. Zoals de kalksteen en wat hogere ligging die de wijn zijn koele energie brengen. Of hier en daar met een iets rijkere toplaag klei die de merlot (80 procent van de aanplant) kracht geeft. Hoe hoger het kalksteengehalte in de bodem hoe groter de kans dat Derenoncourt hier cab franc heeft aangeplant. De wijngaarden zijn in conversie naar biologische certificering sinds 2017. Alle wijngaarden zijn óf op het kalksteen plateau, óf op zuidhellingen gelegen.

Vinificatie

Na gehele of gedeeltelijke ontsteling worden de druiven voorzichting naar de kleine gistvaten gebracht waar de gisting met eigen gisten start. De wijnen rijpen anderhalf jaar in de vatenkelder voordat ze gebotteld worden op barriques waarvan 40 nieuw.

Achtergrond

Samen met een aantal andere pioniers zag de familie Derenoncourt het potentieel van de terroir van Castillon, dat feitelijk op de uitlopers ligt van het plateau van Saint Emilion.

Download winesheet