Chablis Premier Cru ‘Fourchaume’

Garnier et fils

Wijnfles Chablis premier cru Fourchaume

Deze Chablis premier cru van Garnier & Fils ruikt naar citrus, bloemen en sinaasappelschil. Maar daarnaast komt zeker ook toast, amandel en rijper fruit als perzik naar voren.
De smaak is rond, romig en vettig maar het blijft natuurlijk wel Chablis, dus dit gaat gepaard met mooie mineraliteit, stevige zuren en een lange afdronk.

Lekker bij gerechten met stevigere vis als tarbot, of bij verse kreeft of langoustine.

DruivensoortChardonnay
Herkomst: Ligny le Chatel, Bourgogne, Frankrijk

Wijngaard

Deze Chablis premier cru is een single vineyard en komt van de wijngaard Fourchaume. Deze wijngaard ligt op een matige tot steile helling op het zuiden en oosten, genietend van de vroege ochtendzon en een goede luchtcirculatie. De premier cru is rijker, intenser en krachtiger dan de “gewone” Chablis van Garnier & Fils.

De wijngaarden worden biologisch bewerkt, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Hoewel de Chablis tot de witte Bourgognes wordt gerekend, ligt het gebiedje apart en wat noordelijker, bij Auxerre. Dit is bepalend voor de smaak van de wijn: hier liggen de beroemde Kimmeridge kalkbodems die de wijn naar verluidt zijn steenachtige mineraliteit verlenen. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 35 jaar.

Vinificatie

Bij het wijnmaken willen de broers Garnier met zo min mogelijk interventie te werk gaan. Zo gebruiken zij geen zwavel en wordt er geen gist toegevoegd (alleen eigen, lokale gistcellen zorgen voor de gisting). De wijn ondergaat een rijpingsproces van 12 maanden. 80% hiervan gebeurt op foudres (houten vaten van 25 hectoliter) en 20% op eikenhouten vaten van 600 liter.

Achtergrond

Garnier et fils, wordt gerund door 2 broers. Naast hun Chablis-wijngaarden hebben de broers ook wijngaarden op de heuvels rondom Tannay (een uur ten zuiden van Auxerre) waar pinot noir, chardonnay en melon de bourgogne staan aangeplant.

Meer producten van Garnier et fils

Download winesheet