Champagne brût Grand Cru Blanc des Blancs

Varnier - Fannière

Deze Champagne komt alleen van de beste, als grand cru geclasseerde, wijngaarden van de Côte des Blancs. Alles wordt in het werk gesteld het typische Avize karakter van geurige witte bloemen en krijtige mineraliteit in een zacht kader over het voetlicht te brengen.

Druivensoort: Chardonnay
Herkomst: Avize, Champagne, Frankrijk
Duurzaamheid: Lutte Raisonnée

Wijngaard

Avize is de vestigingsplaats van de wijnmakerij, en de belangrijkste wijngaarden liggen er, maar Varnier bezit ook wijngaarden in Cramant (en een klein stukje in Oiry en Oger). Volgens Andrew Jefford zijn alle donkere smaaknuances - geroosterde noten, koffie, chocolade en truffel typische Avize eigenschappen. De stokken zijn gemiddeld 45 jaar oud.

Vinificatie

Varnier heeft de oudste nog in werking zijnde basketpress van de regio, en gelooft heilig in de kwaliteitsvoordelen boven een moderne Vaselin-Bucher hydrolische voor de productie van zijn champagnes. De wijnen ondergaan allen volledige malolactische vergisting en rusten 3 jaar sur lattes. De stille basiswijnen voor deze top-chardonnay worden met veel zuurstof in contact gebracht, d.m.v. micro-bullage, waardoor deze op een ouderwetse Châteauneuf du Pape-achtige wijze later in hun leven een prachtig complex bouquet ontwikkelen en mooi fruit tonen.

Achtergrond

Het domein van zo'n 4 hectare werd opgericht door de opa van Denis, maar de familie van zijn moeders's kant bestaat ook al sinds 1860 uit wijnbouwers.

Download winesheet