Champagne Brût Grand Cru Blanc des Blancs

Varnier Fannière

Deze Champagne van Varnier Fannière komt alleen van de beste, als grand cru geclasseerde, wijngaarden van de Côte des Blancs. Alles wordt in het werk gesteld het typische Avize karakter van geurige witte bloemen en krijtige mineraliteit in een zacht kader over het voetlicht te brengen.

DruivensoortChardonnay
Herkomst: Avize, Champagne, Frankrijk

Wijngaard

Avize is de vestigingsplaats van de wijnmakerij, en de belangrijkste wijngaarden liggen er. Daarnaast bezit Varnier Fannière ook wijngaarden in Cramant en een klein stukje in Oiry en Oger. Volgens Andrew Jefford zijn alle donkere smaaknuances – geroosterde noten, koffie, chocolade en truffel- typische Avize eigenschappen. De stokken zijn gemiddeld 45 jaar oud.

Vinificatie

Varnier Fannière heeft de oudste nog in werking zijnde basketpress van de regio, en gelooft heilig in de kwaliteitsvoordelen boven een moderne Vaselin-Bucher hydrolische voor de productie van zijn champagnes. De wijnen ondergaan allen volledige malolactische vergisting en rusten 3 jaar sur lattes. De stille basiswijnen voor deze top-chardonnay komen d.m.v. micro-bullage met veel zuurstof in contact. Hierdoor wordt op een ouderwetse Châteauneuf du Pape-achtige wijze later in hun leven een prachtig complex bouquet ontwikkeld en mooi fruit getoond.

Achtergrond

Het domein van zo’n 4 hectare werd opgericht door de opa van Denis, maar de familie van zijn moeder’s kant bestaat ook al sinds 1860 uit wijnbouwers.

Zie ook de informatie over de andere cuvées in ons assortiment: Champagne Grand Cru Saint Denis, Champagne Grand Cru Jean Fannière Origine, Champagne Grand Cru Grand Vintage 2013 en Champagne Brût Zéro Grand Cru Blanc des Blancs.

De champagnes van Varnier Fannière zijn verkrijgbaar in onze webshop: shop.ariszetal.nl.

Meer producten van Varnier Fannière

Download winesheet