Champagne Brût Zéro Grand Cru Blanc des Blancs

Varnier Fannière

Varnier Fanniere champagnefles Brut Zero

Volgens Alan Meadows is de Grand Cru Brut ~Zéro Champagne van Varnier Fannière: “lush to the point of opulence, and the term hedonistic applies”. Ook op ons maakt deze cuvée indruk. Vooral dankzij de combinatie van de beendroge stijl die een serieuze en minerale ondertoon geeft. Maar ook door de royale aroma’s van brioche en hooi, haast Sauternes-achtig. Het voluptueuze mondgevoel en de lange, gewichtloze afdronk lossen de belofte vervolgens ruimhartig in.

Deze Champagne Brut Zéro behaalde in 2020 de top-5 bij de Telegraaf champagnetest.

DruivensoortChardonnay
Herkomst: Avize, Champagne, Frankrijk

Wijngaard

Een groot deel van de druiven -de familie bezit 4 hectare grand cru en veelal meer dan 80 jaar oude stokken- komt van nabij de wijnmakerij in Avize, maar er gaan ook druiven uit de eigen wijngaarden in Cramant en Oiry in deze blend.

Vinificatie

Persen doet Valerie met de verticale coquard pers van opa. De stille wijn, die met micro-oxygenatie expres aan enige zuurstof wordt blootgesteld, ondergaat de volledige malo. Er wordt á la volée gedegorgeerd en momenteel komt de basis voor deze wijn uit een mengeling van 2015 en 2016. De iets lagere druk dan gebruikelijk draagt volgens Denis bij aan een romige, fijne mousse.

Achtergrond

Helaas is Denis Varnier een paar jaar geleden plots en jong overleden, waardoor de vraag rees hoe het nu verder zou gaan met het domein. Het is ontroerend om te zien hoe zijn vrouw Valérie zich inmiddels zo stoer en vol overgave op de taak heeft gestort zijn werk voort te zetten. De wijnen die wij nu verkopen zijn zo’n beetje de laatste waarvan de basiswijn door Denis is gemaakt. We kijken vol verwachting uit naar de eerste die compleet van de hand van Valérie zullen zijn.

Zie hier de website van Valérie Varnier-Fannière
Bij onder meer restaurant de Plantage wordt de Champagne van Varnier-Fannière per glas geschonken.

 

Meer producten van Varnier Fannière

Download winesheet