Champagne Grand Vintage 2013 Blanc des Blancs

Varnier Fannière

De kracht en precisie van deze zo typisch Blanc des Blancs Champagne uit Avize worden maar net geëvenaard door zijn verleidelijke en breed uitwaaierende smakenpalet.

DruivensoortChardonnay
Herkomst: Avize, Champagne, Frankrijk

Wijngaard

Er is in 2013 niet veel gemaakt van deze wijn.De hagel verwoestte een substantieel deel van de druiven, maar dat wat de (zeer late) eindstreep haalde was van uitmuntende kwaliteit.

Een groot deel van de druiven -de familie Varnier bezit 4 hectare grand cru wijngaard met veelal meer dan 80 jaar oude stokken- komt van nabij de wijnmakerij in Avize, maar er gaan ook druiven uit de eigen wijngaarden in Cramant en Oiry in deze blend.

Vinificatie

Persen doet Valérie met de verticale coquard pers van opa, en de stille wijn, die met micro-oxygenatie expres aan enige zuurstof wordt blootgesteld ondergaat de volledige malo. Deze 2013 is begin 2020 gedegorgeerd voorzien van een dosage van 7 gram.

Achtergrond

Helaas is Denis Varnier een paar jaar geleden plots en jong overleden, waardoor de vraag rees hoe het nu verder zou gaan met het domein. Het is ontroerend om te zien hoe zijn vrouw Valerie zich inmiddels zo stoer en vol overgave op de taak heeft gestort zijn werk voort te zetten. De wijnen die wij nu verkopen zijn zo’n beetje de laatste waarvan de basiswijn door Denis is gemaakt, we kijken vol verwachting uit naar de eerste die compleet van de hand van Valérie zullen zijn.

Zie voor meer informatie de website van Valérie: Varnier-Fannière
Bij onder meer restaurant de Plantage wordt de Champagne Brut van Varnier-Fannière per glas geschonken.

Meer producten van Varnier Fannière

Download winesheet