Châteauneuf du Pape Chanssaud d’Antan

Domaine des Chanssaud

Chanssaud Chateauneuf du Pape d'antan wijnfles

Zijn het de rolkeien? Is het de hoge ligging van de wijngaard van Domaine des Chanssaud en de leeftijd van de stokken? Is het de werkwijze zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest? Het is lastig de vinger er precies op te leggen, maar dit is echt superchâteauneuf, wat een wijn!

De Châteauneuf du Pape d’Antan Rouge is zeer donker van fruit, maar ook met mokka. Veel kracht, en door de mineraliteit en focus tegelijk een enorme verfijning.

De 2015 die wij nu verkopen begint net heerlijk op dronk te komen en te geuren naar leer en tabak (datum van schrijven begin 2021) maar haast hebben hoeft niet.

DruivensoortenGrenache / Garnacha, Mourvèdre, Syrah
Herkomst: Orange, Rhône, Frankrijk

Wijngaard

Op het plateau van Montrédon staat de schat van de familie Jaume: hun wijngaard negentig jaar (en meer) oude stokken grenache waarvan deze wijn gemaakt wordt.

Vinificatie

Bijna alles wordt ontsteeld, tenzij er speciaal rijpe steeltjes met gele verkleuring bij zitten.
Geen inweking, maar wel scheiding van afloopsap en perswijn, die apart worden vergist op betonnen cuves, met eigen gist gedurende 8 tot 10 dagen. Na de malo wordt de wijn overgestoken op een groot 25 hectoliter fouder waar deze een jaar rijpt.

Achtergrond

De wijngaard wordt zonder pesticiden en bemesting bewerkt. De wijngaarden zijn in 1826 aangekocht door de familie Jaume, wier nazaat Patrick Jaume sinds 1985 eigenaar en wijnmaker is.

 

Meer producten van Domaine des Chanssaud

Download winesheet