Chianti Rufina riserva Bucerchiale

Fattoria Selvapiana

Al veertig jaar geleden herkende de vader van wijnmaker Federico Bucerchiale als beste wijngaard van het domein, en bottelde de vaten ervan apart.
Deze wijn wordt alleen in zeer goede jaren gemaakt. Zijdezacht van structuur, met fijne herfstige aroma’s en super puur kersenfruit in de lange afdronk.

DruivensoortSangiovese
Herkomst: Rufina, Toscane, Italië

Wijngaard

Het grootste deel van de sangiovese is in 1968 aangeplant.
De wijngaard beslaat 12 1/2 hectare goed gedraineerde kalk-kleibodem met expositie op het zuidwesten. De druiven worden altijd met de hand geoogst, en deze wijngaard wordt als laatste geplukt, meestal rond de eerste week van oktober.

Vinificatie

Vergisting op zo’n 28 graden met eigen gisten gedurende een maand, met direct erna malolactische vergisting en vervolgens rijping op barriques.

Achtergrond

De tijd staat al enkele eeuwen stil in dit gehucht nabij het stadje Rufina. Een enorme fattoria, waarin in vroeger dagen ook al het personeel woonde en werkte. De fattoria heeft als hart een middeleeuwse toren en ademt nog altijd verkoelende rust. Erachter liggen de bossen, ervoor en verder op de heuvel liggen de wijn- en olijfgaarden. (zei ik al dat hier de beste olijfolie ter wereld wordt gemaakt?) Franco Bernabei is al decennia adviserend oenoloog, maar de stijl wordt altijd al bepaald door non-interventionisme, de afwezigheid van barriques en biologische wijnbouw. De hoge ligging staat garant voor een lang groeiseizoen en goed koude nachten. Hierdoor laten de wijnen veel terroir zien en ontwikkelen fijne aroma’s zich. Federico is de geadopteerde zoon van de inmiddels hoogbejaarde eigenaar Markies Francesco Antinori Giuntini en de zoon van diens wijnmaker gedurende de afgelopen 40 jaar. Hij bestuurt het landgoed nu, en zal het te zijner tijd erven.

Meer producten van Fattoria Selvapiana

Download winesheet