Chiant Rufina riserva Bucerchiale

Fattoria Selvapiana

Al veertig jaar geleden herkende de vader van wijnmaker Federico Bucerchiale als beste wijngaard van het domein, en bottelde de vaten ervan apart.
Deze wijn wordt alleen in zeer goede jaren gemaakt, laatstelijk 2013. Zijdezacht van structuur, met fijne herfstige aroma’s en super puur kersenfruit in de lange afdronk.

Druivensoort: Sangiovese
Herkomst: Rufina, Italië, Toscane, Italië
Duurzaamheid: Biologisch, Gecertificeerd

Wijngaard

Het grootste deel van sangiovese is in 1968 aangeplant. De wijngaard beslaat twaalf en een halve hectare goed gedraineerde kalk-kleibodem met expositie op het zuid-westen. De druiven worden altijd met de hand geoogst, en deze wijngaard wordr als laatste geplukt, meestal rond de eerste week van oktober.

Vinificatie

Vergisting op zo'n 28 graden met eigen gisten gedurende een maand, met direct erna malolactische vergisting en vervolgens rijping op barriques.

Achtergrond

De tijd staat al enkele eeuwen stil in dit gehucht nabij het stadje Rufina. Een enorme fattoria, waarin in vroeger dagen ook al het personeel woonde en werkte met als hart een middeleeuwse toren ademt nog altijd verkoelende rust. Erachter liggen de bossen, en ervoor en verder op de heuvel de wijn- en olijfgaarden. (zei ik al dat hier de beste olijfolie ter wereld wordt gemaakt?) Franco Bernabei is al decennia adviserend oenoloog, maar de stijl wordt altijd al bepaald door non-interventionisme, de afwezigheid van barriques en biologische wijnbouw. De hoge ligging staat garant voor een lang groeiseizoen en goed koude nachten, zodat de wijnen altijd veel terroir laten zien en fijne aroma's ontwikkelen. Federico is de geadopteerde zoon van de inmiddels hoogbejaarde eigenaar Markies Francesco Antinori Giuntini en de zoon van diens wijnmaker gedurende de afgelopen 40 jaar. Hij bestuurt het landgoed nu, en zal het te zijner tijd erven.

Meer producten van Fattoria Selvapiana

Download winesheet