Cicaleccio Orange wine

Cantina Giara

Cicaleccio orange wine Giara wijnfles

Cicaleccio is het lied van de krekel, een fijne onomatopee! Metafoor voor de tongen die loskomen met een fles van deze heerlijke puur natuurwijn van Giorgio op tafel.

DruivensoortFalanghina, Fiano
Herkomst: Adelfia, Puglia, Italië

Hoewel de wijn met de schillen van de witte druiven is vergist – zodat het een oranje wijn is – is de structuur zonder meer sappig te noemen. Heerlijk mandarijntjes, wilde perzik en gedroogde abrikoosjes met een verbazingwekkende en levendige plezierfactor.

DruivensoortFalanghina, Fiano
Herkomst: Adelfia, Puglia, Italië

Wijngaard

De druiven zijn afkomstig van een oude, volledig biodynamische wijngaard even ten zuidwesten van Bari. De stokken staan aangeplant op kalkhoudende kleigronden “tufaceia”.

Vinificatie

De oogst gebeurt uitsluitend handmatig. Na het ontstelen van de druiven volgt een spontane vergisting op roestvrijstaal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van inheemse/lokale gisten. De duur van de vergisting met de schilletjes is ongeveer 6 tot 9 dagen. De wijn ondergaat geen enkele filtratie of klaring en er wordt slechts heel minimaal gebruik gemaakt van zwavel voor het bottelen om oxidatie tegen te gaan.

Achtergrond

Giorgio Nicassio is een prachtige vent die zijn vak verstaat. Zijn familie maakt al generaties lang witte wijnen met schilcontact en het is voor hen een vreemde gewaarwording dat de interesse in dit type wijn plots over de grenzen van Puglia reikt. Hoe traditioneel het familiebedrijf ook is, de wijnen zijn in alle opzichten van deze tijd. Schoon, biologisch gemaakt en uitgesproken karaktervol.

Meer producten van Cantina Giara

Download winesheet