Condrieu Chéry

Remi Niero

Full-bodied, rijp fruit van witte perzik en geurig als een boeket veldbloemen. Met specerijen en mooie minerale stenigheid en een zeer lange afdronk hoort deze wijn bij de top van de appellatie.

DruivensoortViognier
Herkomst: Condrieu, Rhône, Frankrijk

Wijngaard

Stenen muurtjes ondersteunen de steile terrassen van graniet, waar alles met dehand gedaan moet worden. Chéry geldt als de beste wijngaard van de appellatie en de wijnstokken zijn meer dan 70 jaar oud.

Vinificatie

40% van de druiven rijpt op nieuw eiken vaten, de rest is gelijk verdeeld tussen amphora en staal. Als je verschillend opgevoede wijnen proeft, merk je meteen de verschillende nuances die samen bijdragen aan de complexiteit van de wijn.
De druif viognier is een lastige klant met een vrij serieuze en lange gebruiksaanwijzing, zowel in de wijngaard als in de kelder, waarin het inzicht het laatste decennium enorm is toegenomen. De druif bevat zeer veel vaste bestanddelen die zeer precair behandeld moeten worden, en rijpt slechts zeer langzaam.

Achtergrond

Hoewel vader Robert nog 13 jaar voor een bank werkte, trouwde hij juist bijtijds met de dochter van een belangrijke Condrieuboer: Pinchon. Hij verwierf zo 0,6 hectare kostbare grond in deze kleine appellatie (168 ha).
Hij slaagde er in de loop van de jaren in zelfs nog 5,4 hectare bij te kopen. In de jaren 60 besloeg de
totale oppervlakte van de appellatie 8 hectare! Zoon Rémi nam in 2004 het roer over op het domein en is bezig biologische certificering te verwerven. Oogstjaar 2014 was een koel jaar, zodat de mineraliteit en frisheid een iets grotere rol spelen dan in bv de jaren 2015 en 2013. Jaren waarin de exotische fruittonen meer prominent aanwezig zijn.
Van Niero’s hand is de hoogst scorende Condrieu 2014 bij de overzichtsproeverij in november 2015 bij Jancis (18/20), zelfs een (half) puntje boven Vernay, Villard, Perret en Cuilleron om er maar ‘n paar te noemen.

Download winesheet