Copertino rosso Riserva

Cupertinum

Na acht jaar rijping op grote cuves en nog twee op fles zijn de tannines heerlijk afgerond. De kaneel, pijptabak, het kreupelhout en leer geven een mooie kruidige omlijsting aan het nog levendige pruimenfruit.

DruivensoortMalvasia Nera, Negroamaro
Herkomst: Copertino, Lecce, Puglia, Italië

Het is er weer één! Na eerdere vondsten in slecht te boek staande druiven en appellaties als Soave, cinsault, terret, nu deze wat ouderwets aandoende wijn uit Puglia. Voor de meesten toch de druivenschuur van Europa waar met 120 hectoliter per hectare zoete jamwijn wordt gemaakt, maar deze gulle mensenvriend van de coöperatie van Lecce bewijst dat het ook anders kan.

Wijngaard

De wijngaarden van Copertino liggen vlak boven zeeniveau op kleirijke bodems die rusten op een tufsteenplateau.

Vinificatie

Een week inweking met de schillen op een temperatuur van 28 graden, aansluitend persing in een horizontale bucher en na het oversteken wordt de wijn langdurig gelagerd op grote cuves.

Achtergrond

In 1935 richtten 36 wijnmakers deze coöperatie op die tegenwoordig 350 leden telt. Het is een moderne coöperatie die in de regio een voortrekkersrol speelt en serieus inzet op het onderzoeken van alle verschillende bodems en andere kwaliteitsfactoren van de wijngaarden rondom Copertino.

Download winesheet