Côteaux du Layon les Bates

Domaine des Bleuces

Bleuces wijnfles Coteaux du Layon

De Côteaux du Layon les Bates van Domaine des Bleuces ruikt naar honing en gebakken ananas. In de smaak gebrande noten en fijne specerijen. Een rijke en viscose dessertwijn met een mooie zuurgraad.

DruivensoortChenin Blanc
Herkomst: Concourson sur Layon, Loire, Frankrijk

Wijngaard

De druiven worden met hand geoogst, na tot overrijpheid aan de stok te hebben gehangen tot ver in oktober. De rivier Layon voorziet dit wijngebiedje van de herfst-ochtend-mist die de vorming van pourriture noble, oftewel edele rotting , mogelijk maakt. De gaatjes die daardoor ontstaan in de schil van de druiven zorgen voor een concentratie van de smaakstoffen in de druif, omdat er vocht door uit de druif verdampt. Deze geeft vooral een heerlijke nootachtige smaak aan de wijn, door de Fransen vaak omschreven als: rôti, dus geroosterd.
In maar liefst acht verschillende oogstrondes worden steeds de meest optimaal rijpe druiven geplukt!

Vinificatie

De fermentatie van deze gouden wijn duurt soms wel een jaar

Achtergrond

Toen wij de wijnen voor het eerst bij ze proefden was vader Benoît nog de chef, maar de laatste jaren heeft hij zich naar de achtergrond teruggetrokken en is Inès het boegbeeld van het domein. Voor ons als aanspreekpunt, maar duidelijk ook in de kelder en op het domein. Ze is thans bezig met het omschakelen naar een biologische werkwijze, geen eenvoudige opdracht in het neerslagrijke en koele deel van de Loire waar het domein ligt.

Naast de Côteaux du Layon les Bates heeft Arisz et al. onder andere de volgende dessertwijnen in zijn assortiment: Muscat Bulles en Recioto di Soave.

Meer producten van Domaine des Bleuces

Download winesheet